Κρήτη | Δεν έχουν τέλος οι επιχειρήσεις διάσωσης σε βουνά και φαράγγια – Πάνω από 20 οι νεκροί τα τελευταία 7 χρόνια

κρήτη-δεν-έχουν-τέλος-οι-επιχειρήσεις-1283708
Φωτό αρχείου

Δεν έχουν τέλος οι επιχειρήσεις διάσωσης σε βουνά και φαράγγια της Κρήτης με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας να καταβάλουν αγωνιώδεις προσπάθειες να σώσουν Έλληνες και αλλοδαπούς πεζοπόρους που παγιδεύονται στα ορεινά.

  • 26 νεκροί σε επιχειρήσεις σε μόλις 7 χρόνια στο νησί
  • 354 επιχειρήσεις και 202 διασώσεις τραυματισμένων ντόπιων και τουριστών

Ξεπερνούν τον εαυτό τους οι ομάδες διάσωσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Κρήτη

Σε ένα αδιάκοπο αγώνα δρόμου, για να σώσουν ορειβάτες και περιπατητές που παγιδεύονται στα ορεινά και τα φαράγγια της Κρήτης βρίσκονται κάθε καλοκαίρι οι πυροσβεστικές υπηρεσίες. Δίνοντας μάχη με το χρόνο και τις εκάστοτε συνθήκες για να σώσουν ανθρώπινες ζωές.

Οι επιχειρήσεις διάσωσης για Έλληνες και αλλοδαπούς πεζοπόρους αποτελούν μια από τις πιο δύσκολες πτυχές του έργου των ομάδων διάσωσης της Πυροσβεστικής που βρίσκονται σχεδόν καθημερινά σε κατάσταση συναγερμού ιδίως τους θερινούς μήνες.

Τα τελευταία επτά χρόνια 26 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ έχουν στηθεί επιχειρήσεις για τη διάσωση 202 τραυματισμένων ατόμων, όπως εξηγεί στο neakriti.gr ο περιφερειακός διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, Γιώργος Τσικαλάς, ζητώντας σύνεση, προσοχή και κατάλληλη προετοιμασία όσων θέλουν να εξερευνήσουν τα ορεινά της Κρήτης.

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 354 επιχειρήσεις στα ορεινά οι οποίες απέφεραν τη διάσωση 202 τραυματιών.

«Το βουνό δεν συγχωρεί»

Όπως εξηγεί ο ορειβάτης Γιάννης Μπρομοιράκης, «το βουνό δεν συγχωρεί. Η παραμικρή απροσεξία μπορεί να στοιχίσει ακριβά ακόμη και σε έμπειρους ορειβάτες».

Ήδη με την έναρξη της θερινής περιόδου οι επιχειρήσεις διαδέχονται η μία την άλλη, εξαντλώντας μέσα και προσωπικό. Μόνο μέσα στην τελευταία εβδομάδα, έχει χρειαστεί να στηθούν επιχειρήσεις τέσσερις επιχειρήσεις για τη διάσωση τουριστών που κινδυνεύσαν σοβαρά.

Χθες έληξε με αίσιο τρόπου και η περιπέτεια 55χρονου στα ορεινά πάνω από τις Καμάρες ενώ ένα 24ωρο νωρίτερα με τη συνδρομή super puma σώθηκε ζευγάρι ορειβατών από το Βέλγιο.

Το περιστατικό εξελίχθηκε στην ορεινή περιοχή Γουργούθακα Σφακίων σε υψόμετρο 2.000 μέτρων, όταν ένας άνδρας 55 ετών με μια 52χρονη γυναίκα, βέλγικης καταγωγής, κάνοντας πεζοπορία, εγκλωβίστηκαν και ζήτησαν βοήθεια μέσω του 112. Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με 14 υπαλλήλους, η Ομάδα Διάσωσης της 3ης ΕΜΑΚ και έξι οχήματα από το ΠΚ Ανώπολης, ενώ κινητοποιήθηκε και ελικόπτερο του ΕΚΣΕΔ.

Μιλώντας στην ΚΡΗΤΗ TV, ο περιφερειακός διοικητής των πυροσβεστικών υπηρεσιών ζητά σύνεση, προσοχή και κατάλληλη προετοιμασία όσων θέλουν να εξερευνήσουν τα ορεινά της Κρήτης.

Υπενθυμίζεται ότι αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια ενός ορειβάτη 55 ετών, ο οποίος έχασε τον προσανατολισμό του σε περιοχή του Ηρακλείου και εντοπίστηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης 25 Μαΐου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο ορειβάτης γερμανικής καταγωγής χάθηκε στην περιοχή Καμάρες του δήμου Φαιστού στο Ηράκλειο.

Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής με 12 υπαλλήλους, τρία οχήματα και την ΟΟΕΔ της 3ης ΕΜΑΚ, οι οποίοι τον εντόπισαν και τον μετέφεραν σε ασφαλές σημείο.

Ολονύχτια επιχείρηση διάσωσης ζευγαριού στα Χανιά

Επιχείρηση διάσωσης ενός ζευγαριού που είχε εγκλωβιστεί στα Λευκά Όρη Χανιών, στήθηκε την Δευτέρα, 23 Μαΐου. Το περιστατικό σημειώθηκε στην ορεινή περιοχή Γουργούθακα Σφακίων σε υψόμετρο 2.000 μέτρων, όταν ένας άνδρας 55 ετών με μια 52χρονη γυναίκα, βέλγικης καταγωγής, κάνοντας πεζοπορία, εγκλωβίστηκαν και ζήτησαν βοήθεια μέσω του 112 (δείτε ΕΔΩ).

Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με 14 υπαλλήλους, η Ομάδα Διάσωσης της 3ης ΕΜΑΚ και έξι οχήματα από το ΠΚ Ανώπολης, ενώ κινητοποιήθηκε και ελικόπτερο του ΕΚΣΕΔ.

Επιχείρηση διάσωσης της τουρίστριας

Την ίδια ημέρα, επιχείρηση για την διάσωση τουρίστριας στήθηκε σε μονοπάτι του χωριού Αζωγυρές στα Χανιά, το μεσημέρι της Δευτέρας, 23 Μαΐου. Στο σημείο έσπευσαν δύο οχήματα της Πυροσβεστικής με πέντε υπαλλήλους για να απομακρύνουν την 54χρονη από το σημείο και να την παραδώσουν στο ΕΚΑΒ (δείτε ΕΔΩ).

Σύμφωνα με πληροφορίες η 54χρονη τουρίστρια Γερμανικής καταγωγής, τραυματίστηκε στο πόδι. Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ βρέθηκε στο σημείο για να παραλάβει την 54χρονη και να τη μεταφέρει στο νοσοκομείο.

Αίσιο τέλος είχε η επιχείρηση διάσωσης τουρίστριας στο Λασίθι

Την Τετάρτη, 18 Μαΐου 2022, στήθηκε άλλη μία επιχείρηση διάσωσης τουρίστριας σε ορεινό μονοπάτι 1,5 χιλιόμετρο νότια της παραλίας του Βαΐου. Στο σημείο έσπευσαν τρία οχήματα της Πυροσβεστικής με έξι υπαλλήλους για να την απομακρύνουν από το σημείο (δείτε ΕΔΩ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η 60χρονη τουρίστρια τραυματίστηκε στο πόδι, ενώ στο σημείο έσπευσαν 3 οχήματα της Πυροσβεστικής με 6 υπαλλήλους για να την απομακρύνουν από το σημείο.

neakriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook