Κρήτη | Χιλιάδες τόνοι οινοστάφυλα θα μείνουν ατρύγητα!

κρήτη-χιλιάδες-τόνοι-οινοστάφυλα-θα-μ-1279663

Μπροστά σε ένα νέο αδιέξοδο βρίσκονται εκατοντάδες παραγωγοί οινοστάφυλων στο νομό Ηρακλείου, καθώς χιλιάδες τόνοι του προϊόντος θα παραμείνουν ατρύγητοι στις κουρμούλες!

Για την τραγική αυτή κατάσταση που επικρατεί, μίλησε στο “Ράδιο Κρήτη” και την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, ο Πρόεδρος της ΕΑΣΗ, Σταύρος Γαβαλάς. Ο κ. Γαβαλάς περιέγραψε μία εξαιρετικά πιεσμένη κατάσταση στο οινοποιείο της Ένωσης Ηρακλείου.

Τεράστιες ποσότητες σταφυλιών, όπως είπε, θα μείνουν στις κουρμούλες, καθώς ο κόσμος δε σταφιδοποίησε. “Ό,τι χωράει το οινοποιείο θα πάρουμε, μετά θα κλείσουμε”, τόνισε χαρακτηριστικά κι εξήγησε ότι εάν το υπουργείο είχε προχωρήσει στην περιβόητη απόσταξη κρίσης, θα προχωρούσαμε κανονικά, αλλά, όπως σημείωσε, “δεν είμαστε όμως μάγοι, κάθε χρόνο ξεπερνάμε τα όριά μας. Το κάνουμε για τους αγρότες, αλλά πλέον δεν αντέχουμε!”

Αναφερόμενος στους ιδιώτες, είπε ότι η πανδημία τους έκανε να φοβούνται και δεν παίρνουν το προϊόν ενώ κατηγόρησε την διοίκηση της ΚΣΟΣ για το ότι δεν ανακοίνωσε τιμές εδώ και μέρες αν και η ΕΑΣΗ έκανε έκκληση για να γίνουν έγκαιρα οι σχετικές ανακοινώσεις.

“Μας παρακαλούν να πάρουμε σταφύλια, δεν ξέρουμε το μέγεθος της καταστροφής από τον καύσωνα. Υπολογίζουμε ότι περίπου 3.000 -5000 τόνοι οινοποιήσιμου σταφυλιού (λευκά οινοστάφυλα) βρίσκονται, σε αυτή τη φάση, στις κουρμούλες. Είναι κατάντια να μην μπορεί ο παραγωγός να πουλήσει το προϊόν του”

Μιλώντας για τις τιμές παραγωγού, ο πρόεδρος της Ένωση; ανέφερε ότι η ίδια παίρνει το προϊόν για 30 λεπτά το κιλό ενώ οι ιδιώτες μόλις στα 18… λεπτά!

Ως βασικότερη αιτία, που οδήγησε σε αυτή την αποκαρδιωτική εικόνα, ο κ. Γαβαλάς ξεκαθάρισε ότι η Κρήτη ζήτησε 20 εκ από την απόσταξη κρίσης, και το Υπουργείο έδωσε μόλις … 9 εκ ευρώ!

Η ποσότητα, δηλαδή, ήταν πάρα πολύ μικρή. Εν ολίγοις, όποιος πρόλαβε πρόλαβε…

ekriti.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook