Κρήτη | Χαλάζι κατέστρεψε ελιές στον Μυλοπόταμο – Μεγάλη καταστροφή, λένε οι παραγωγοί

κρήτη-χαλάζι-κατέστρεψε-ελιές-στον-μυ-1123256
Φωτογραφία αρχείου

Χωρίς εισόδημα και κυρίως χωρίς να καταφέρουν να βγάλουν ούτε το λάδι της χρονιάς για τα νοικοκυριά τους, έχουν μείνει στον Μυλοπόταμο δεκάδες ελαιοπαραγωγοί, που επλήγησαν από την σφοδρή χαλαζόπτωση που «χτύπησε» την περιοχή τους τα ξημερώματα της Τρίτης.

Πάνω από το 70% του ελαιόκαρπου έχει ήδη πέσει στο έδαφος.

Μάλιστα όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι παραγωγοί, η οικονομική καταστροφή που υπέστησαν φέτος είναι πάνω από το 90%!

Ένα τέταρτο της ώρας ήταν αρκετό για να σβήσει και φέτος κάθε ελπίδα για το λάδι της χρονιάς. Οι παραγωγοί του Μυλοποτάμου που τα ξημερώματα της Τρίτης πετάχτηκαν έντρομοι από τα κρεβάτια τους, είδαν να πέφτει χαλάζι σε μέγεθος μεγάλου καρυδιού καταστρέφοντας τις περιουσίες, αλλά και τις ελαιοκαλλιέργειες τους.

Η έντονη χαλαζόπτωση -που «χτύπησε» από την περιοχή της Σκαλέτας έως τα κάτω χωριά του Μυλοποτάμου- έριξε στο έδαφος στις περισσότερες περιπτώσεις σχεδόν το 70% του ελαιόκαρπου, ενώ σε κάποιες άλλες, η καταστροφή είναι ολοκληρωτική.

Όπως εξηγεί ο Γρύλλος Παπαδάκης, ο Πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου ο καρπός που χτυπήθηκε από το χαλάζι και παραμένει στα ελαιόδεντρα, θεωρείται κατεστραμμένος αφού είναι θέμα χρόνου να πέσει στη γη.

Όπως στο «βρόντο» πήγαν άλλωστε και τα χιλιάδες ευρώ που διέθεσαν φέτος οι αγρότες της περιοχής για να καλλιεργήσουν τα ελαιόδεντρα τους ώστε να εξασφαλίσουν έστω το λάδι της χρονιάς.

Οι ανταποκριτές του ΕΛΓΑ έχουν ήδη πιάσει δουλειά ενώ τις επόμενες ημέρες θα βρεθούν και στις πληγείσες περιοχές του Μυλοποτάμου, για να κάνουν καταγράψουν τις ζημιές και να ξεκινήσει η διαδικασία των αποζημιώσεων των παραγωγών.

Πηγή: neakriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook