Κρήτη | Αυξημένος κίνδυνος για δακοπροσβολές του χρόνου – Αναγκαία η έγκαιρη προετοιμασία της Δακοκτονίας 

κρήτη-αυξημένος-κίνδυνος-για-δακοπρο-1087786

Ο ζεστός και ξηρός χειμώνας που προηγήθηκε, μέσα στις πολλές μεταβολές που μπορεί να προκαλέσει για την Ελαιοκομία είναι και η πρωϊμότερη εμφάνιση του Δάκου.

Τα παραπάνω επισημαίνει μεταξύ άλλων ο κ. Νίκος Μιχελάκης Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ.

Συγκεκριμένα ο κ. Μιχελάκης τονίζει:

Μια τέτοια εξέλιξη είναι αρκετά πιθανή αν λάβει κάνεις υπόψη ότι:

Αρκετοί ελαιώνες, ιδίως στην Ανατολική Κρήτη, έμειναν ασυγκόμιστοι και επομένως πρόσφεραν ελαιόκαρπο (στα δέντρα ή στο έδαφος) για μια πολυπληθέστερη διαχείμαση και μετακίνηση ατόμων Δάκου στην επόμενη περίοδο.Ο θερμός και ξηρός χειμώνας πρόσφερε ευνοϊκότερες συνθήκες διαβίωσης για διάφορα στάδια του Δάκου (ακμαία, νύμφες) να περάσουν στην θερμότερη φάση (μέσα-τέλη Άνοιξης) της επόμενης περιόδου.Η πρωιμότερη άνθηση, αν ως ελπίζεται εξελίχθη ομαλά, θα συντελέσει και σε πρωϊμότερη εξέλιξη των σταδίων κομπόδεσης και ανάπτυξης του καρπού και αρά του κρισίμου για την έναρξη προσβολών του Δάκου, σταδίου της πήξης πυρήνα.

Συμπερασματικά η Δακοκτονία καλό είναι να αρχίσει φέτος αρκετά νωρίτερα και σωστότερα με έγκαιρη προετοιμασία όλων των μέσων προϋποθέσεων.

Τα  κατάλληλα φάρμακα που είναι η πιο κρίσιμη προϋπόθεση, πρέπει να είναι διαθέσιμα από μέσα Μαΐου. Και αν αυτά, είναι περισσεύματα της περσινής περιόδου, θα πρέπει, ανεξάρτητα από τι γράφουν οι ετικέτες τους, να ελεγχθούν ως προς την αποτελεσματικότητά τους.

Η πρόσληψη των τομεαρχών, η διαδικασία της οποίας ήδη ανακοινώθηκε ότι άρχισε, απαιτείται να ολοκληρωθεί και έγκαιρα   ώστε οι νέοι Τομεάρχες να είναι εγκατεστημένοι και ενημερωμένοι το αργότερο τέλη Μαΐου.

Οι απαραίτητες πιστώσεις πρέπει επίσης να εξασφαλιστούν και να γίνει κατανοητό ότι μείωση τους δεν επιφέρει κέρδος άλλα ζημία, όχι μόνο στους ελαιοπαραγωγούς άλλα και στο κράτος.

Zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook