Κρήτη | Ασθενείς νόσησαν από δύο στελέχη του κορονοϊού ταυτόχρονα – Αναμενόμενη η άφιξη της μετάλλαξης ΧΕ στο νησί

κρήτη-ασθενείς-νόσησαν-από-δύο-στελέχ-1228554

«Δεν έχουμε δει ακόμα την παραλλαγή ΧΕ στην Kρήτη, αλλά στην Αγγλία υπάρχουν αυτή τη στιγμή τεκμηριωμένα 1.200 περιστατικά και δυστυχώς η εμπειρία μας έχει δείξει ότι η Κρήτη έχει μια πολύ ιδιαίτερη σχέση με την Αγγλία.

Κάπου μας αναφέρουν έτσι αστεία, ότι είμαστε η Νότια Ουαλία. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, τα στελέχη που ξεκινούν και αναπτύσσονται στην Αγγλία εμφανίζονται και την Κρήτη, δυστυχώς. Δηλαδή περιμένω ότι πολύ σύντομα θα εντοπίσουμε και εδώ την ΧΕ».

Αυτό ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής κλινικής ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1.

Όπως εξήγησε η ΧΕ είναι μια ειδική παραλλαγή του κορονοϊού, η οποία δεν προέκυψε από μετάλλαξη αλλά από συνδυασμό άλλων στελεχών του ιού. «Ένα κομμάτι του γονιδιώματος είναι από Όμικρον και ένα κομμάτι από Δέλτα.

Δεν το έχουμε δει στην Κρήτη αλλά όπως προκύπτει, όταν επιτρέπουμε να έχουμε 30.000 κρούσματα την ημέρα, σημαίνει ότι στο περιβάλλον μας έχουμε πιθανότητες να εκταθούμε ταυτόχρονα σε δύο μολυσματικά στελέχη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαφειρόπουλος και συμπλήρωσε: «Δηλαδή θα έχουμε δίπλα μας τον έναν που θα μας μολύνει με Όμικρον 1 και τον άλλο που θα μας μολύνει με Δέλτα ή Όμικρον 2, ταυτόχρονα»

Μάλιστα τόνισε πως τέτοιες περιπτώσεις έχουν εντοπιστεί στο Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του ΠΑΓΝΗ και επανέλαβε ότι αυτό συμβαίνει λόγω της πολύ μεγάλης διασποράς του ιού στην κοινότητα. «Όταν δύο στελέχη βρεθούν μαζί σε έναν άνθρωπο τους δίνεται η δυνατότητα να φτιάξουν ένα τέτοιο υβριδικό στέλεχος σαν την ΧΕ», δήλωσε.

Μέχρι το καλοκαίρι θα έχει επικρατήσει η Όμικρον 2

Στην Κρήτη πλέον εντοπίζονται τα στελέχη Όμικρον 1 και Όμικρον 2 του κορoνοϊού, με την μετάλλαξη Δέλτα να έχει εξαφανιστεί. «Η Όμικρον 2 είναι πάρα πολύ μεταδοτική έχει σχεδόν εξαφανίσει την Όμικρον 1. Το 85% των κρουσμάτων στην Κρήτη αφορούν την Όμικρoν 2», σημείωσε ο κ. Ζαφειρόπουλος και εκτίμησε πως μέχρι το καλοκαίρι η Όμικρον 1 θα έχει εξαφανιστεί.

Οι τουρίστες δεν θα επιβαρύνουν τη επιδημιολογική κατάσταση του νησιού

Τέλος τόνισε πως η άφιξη των τουριστών στην Κρήτη δεν είναι κάτι που ανησυχεί τους ειδικούς καθώς κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να επιβαρύνει την επιδημιολογική εικόνα του νησιού.

«Επειδή πανευρωπαϊκά είμαστε όλοι στην ίδια κατάσταση, το να έρθουν τουρίστες εδώ δε θα μας κάνουν κάτι φοβερό, είτε έρθουν με τεστ είτε όχι. Δεν θα αλλάξει κάτι στην κατάστασή μας εδώ, όλοι βράζουμε στο ίδιο καζάνι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Καμπανάκι» για την άρση των μέτρων

Ωστόσο τόνισε πως αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι η άρση των μέτρων που ανακοινώθηκε. «Έχουμε πολύ υψηλό αριθμό ημερήσιων θανάτων, τα κρούσματα έχουν σταθεροποιηθεί στις 20.000 – 30.000 την ημέρα και αυτό έχει παγιωθεί και θα συνεχίσει. Υπάρχει μια σταδιακή αποκλιμάκωση η οποία όπως πιστεύω ότι όσο χαλαρώνουν τα μέτρα θα σταματήσει να υφίσταται.

Αυτή τη τάση αποκλιμάκωσης με την χαλάρωση των μέτρων ενδέχεται να ανατραπεί. Και εκεί που πιστεύαμε ότι μέσα στο καλοκαίρι θα ελέγχαμε αυτό το κύμα, πιθανότατα δεν θα το ελέγξουμε και θα παραμείνουμε σε αυτά τα επίπεδα, τα οποία πιστεύω ότι είναι δραματικά, 50 νεκροί την ημέρα είναι πάρα πολλοί για την Ελλάδα», κατέληξε ο καθηγητής.

creta24.gr

One thought on “Κρήτη | Ασθενείς νόσησαν από δύο στελέχη του κορονοϊού ταυτόχρονα – Αναμενόμενη η άφιξη της μετάλλαξης ΧΕ στο νησί

  1. Ο/Η Σανό ταΐζει και ο τσομπάνης τα πρόβατα και αυτά τον ακολουθούν με προθυμία αλλά στο τέλος βρίσκωντε στο τσιγκέλι ! λέει:

    Ο καθηγητής είναι μια από τις πλύστρες εγκέφαλο Της κυβέρνησης που ενώ δήθεν είναι με το μέρος του λαού τον προετοιμάζει για τις δυο επιθυμίες της κυβέρνησης, θα σας αφήσουμε για λίγο ελεύθερους λόγω τουρισμού αλλά μετά τον τουρισμό τα κεφάλια μέσα ! Βέβαια δεν τον ρώτησε κανείς και δεν μας εξήγησε ο …..επιστήμονας γιατί εφόσον όπως λέει όλοι στην Ευρώπη είμαστε στην ίδια κατάσταση ( για να δικαιολογήσει την αφηξη των τουρισμών ελεύθερα ) τότε εφόσον είμαστε σαν την Ευρώπη και η Ευρώπη έχει αφήσει πλήρως τον κορωνοιό και δεν υπάρχουν πια περιορισμοί και μέτρα εμείς στην Ελλάδα των …..αριστων απαταιώνων γιατί έχουμε ακόμα περιορισμούς, μέτρα και μάλιστα σαν καλοί μάγοι προβλέπουν ότι θα τα χρειαστούμε μετά από 6 μήνες ? Ξυπνήστε επιτέλους, αν πραγματικά ειστε τόσο ηλίθιοι τότε καλά σας κάνουν και σας αφανίζουν σιγά, δεν αξίζετε να σωθείτε αν ειστε τόσο ηλίθιοι ! Τα παιδιά σας όμως ποιος θα τα υπερασπισθεί στην κόλαση που τους ετοιμάσατε να ζήσουν ??????

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook