Kρήτη | Απολογείται ο 58χρονος για τις ασελγείς πράξεις – Σε ανάδοχη οικογένεια ή δομή φιλοξενίας η 11χρονη

kρήτη-απολογείται-ο-58χρονος-για-τις-ασε-1340436

Μετά την απομάκρυνση από το σπίτι της, η μικρή παραμένει προσωρινά στο Γενικό Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου.

Σήμερα Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου οδηγείται στον ανακριτή Λασιθίου, προκειμένου να απολογηθεί, ο 58χρονος άνδρας ο οποίος κατηγορείται ότι ξυλοκοπούσε, αλλά κι ότι είχε προβεί σε ασελγείς πράξεις σε βάρος της 11χρονης ανιψιάς του.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΚΡΗΤΗ TV», μετά την απομάκρυνση από το σπίτι της, η μικρή παραμένει προσωρινά στο Γενικό Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου. Ωστόσο, μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται είτε να φιλοξενηθεί από ανάδοχη οικογένεια, είτε σε (κλειστού ή ανοικτού τύπου) δομή φιλοξενίας.

«Σε συνεννόηση της Εισαγγελίας με τις κοινωνικές υπηρεσίες, θα μπορέσει το παιδί είτε να φιλοξενηθεί με αναδοχή σε ανάδοχη οικογένεια, που θα εξετάσουν οι κοινωνικοί λειτουργοί ότι είναι η κατάλληλη και η οποία θα παρακολουθείται όσο το παιδί θα διαμένει εκεί μέχρι την οριστική λύση του προβλήματος, είτε, ως δεύτερη λύση, να πάει το παιδί σε ανοικτή ή κλειστή μονάδα φιλοξενίας για το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί», εξήγησε στην «ΚΡΗΤΗ TV» ο γενικός διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης, Σπύρος Επιτροπάκης.

Στο μεταξύ, όπως είναι λογικό, εγείρονται σοβαρά ερωτήματα αναφορικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έλαβε χώρα η αναδοχή τού εν λόγω παιδιού. Όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης Σπύρος Επιτροπάκης, η επίμαχη υπόθεση βρίσκεται υπό διερεύνηση, τονίζοντας πάντως ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες ασχολούνται με ένα ευρύ φάσμα αρμοδιοτήτων λειτουργώντας με σοβαρές ελλείψεις. «Προφανώς βρίσκομαι ήδη σε επαφή με τις συγκεκριμένες υπηρεσίες, διότι καταλαβαίνετε ότι κι εμείς έχουμε επιφορτιστεί με πάρα πολλά ζητήματα αυτήν την περίοδο. Τα κοινωνικά προβλήματα είναι τεράστια, εμείς είμαστε λίγοι και είναι υποστελεχωμένες οι κοινωνικές υπηρεσίες… Αυτό είναι μια αδήριτη πραγματικότητα», δήλωσε ο κ. Επιτροπάκης.

Στον απόηχο της φρικιαστικής υπόθεσης, η οποία έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο, αναδείχθηκε πάντως και ο μείζων ρόλος που έπαιξε το σχολείο και οι δασκάλες του παιδιού στο να «ανοίξει» η μικρή την καρδιά της και να εκμυστηρευτεί τα όσα φέρεται να βίωνε στα χέρια του κηδεμόνα της. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου, στην «ΚΡΗΤΗ TV» ο προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου κ. Μανόλης Μακράκης, «το σχολείο οικοδόμησε μια τέτοια σχέση εμπιστοσύνης ώστε το παιδί να εκμυστηρευτεί όλα αυτά που περνούσε! Ένιωσε σαν δεύτερη οικογένειά του το σχολείο και τις δασκάλες του, και τους είπε τον πόνο του, τις τραγικές αυτές στιγμές…Τα αντανακλαστικά του σχολείου ήταν άμεσα και ακαριαία».

Εξάλλου, μιλώντας την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου, στο ραδιοφωνικό σταθμό 98,4 ο ψυχίατρος του ΠΑΓΝΗ Βασίλης Κούδας, ανέφερε ότι χρειάζεται να ληφθούν «μέτρα που να αφορούν σε περισσότερες υπηρεσίες και σε μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού, γιατί κατά τη γνώμη μας οι κοινωνικές συνθήκες, οι οποίες χειροτερεύουν μέρα με τη μέρα, θα επιφέρουν τσουνάμι τέτοιων περιστατικών».

Έλεγχοι και παραλήψεις

Στο κενό που προκύπτει αναφορικά με ένα προβληματικό πλαίσιο σχετικά με τον τρόπο που γίνονται οι έλεγχοι που αφορούν την αναδοχή, αλλά και το αντίστοιχο περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει ένα παιδί αναφέρθηκε η ψυχολόγος από το «Χαμόγελο του Παιδιού», Φωτεινή Παπαδάτου, η οποία μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV, το βράδυ της Πέμπτης, 17 Φεβρουαρίου.

Αυτό που τόνισε είναι ότι υπάρχουν μεγάλες ανάγκες από την πλευρά των κοινωνικών υπηρεσιών, την υποστελέχωση, την εξειδίκευση και την κατάλληλη αντιμετώπιση.

neakriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook