Κρήτη | Αντί να χτίζουν σχολεία, στήνουν εκλογικά κέντρα στα κοντέινερ

κρήτη-αντί-να-χτίζουν-σχολεία-στήνουν-1694981

Σε οικίσκους θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις 21 Μαϊου οι κάτοικοι των Δήμων Αρχανών Αστερουσίων και Μινώα Πεδιάδας στο Ηράκλειο Κρήτης, που ζουν ακόμα με τις συνέπειες του ισχυρού σεισμού του 2021.

Έτσι οι οικίσκοι που είχαν στηθεί για να στεγαστούν οι σεισμόπληκτοι, μετατρέπονται σε εκλογικά κέντρα για να μπορέσουν οι κάτοικοι να ψηφίσουν.

Στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας από τα επτά εκλογικά τμήματα που θα λειτουργήσουν τα τέσσερα θα στεγάζονται σε οικίσκους, όπως αναφέρει το ekriti.gr.

Σύμφωνα με το Δήμαρχο Μανόλη Φραγκάκη στο Γυμνάσιο Αρκαλοχωρίου θα λειτουργήσουν ως εκλογικό τμήμα δύο οικίσκοι, ενώ αντίστοιχα στο 1ο Δημοτικό Σχολείο δύο οικίσκοι.

Θα λειτουργήσουν ακόμη άλλα τρία εκλογικά τμήματα τα οποία όμως θα στεγαστούν στο κτήριο του 2ου Δημοτικού Σχολείου το οποίο είναι λειτουργικό. Σύμφωνα με τον κ. Φραγκάκη το πολιτικό κλίμα στο σεισμόπληκτο Δήμο Μινώα Πεδιάδας είναι χαλαρό, δεν έχουν καταγραφεί στοιχεία πόλωσης και ο κόσμος φαίνεται προβληματισμένος για το τι θα φέρει η επόμενη μέρα των εκλογών.

Σε ό,τι αφορά στον σεισμόπληκτο Δήμο Αρχανών Αστερουσίων, και εκεί θα επιστρατευτούν οικίσκοι για να μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα οι κάτοικοι των χωριών Λιγόρτυνος και Αστρίτσι.

Όπως εξηγεί ο Δήμαρχος Μανόλης Κοκοσάλης, δυστυχώς ο σεισμός προκάλεσε μεγάλη ζημιά στο σχολείο στη Λιγόρτυνο, έχει χαρακτηριστεί κίτρινο και δεν μπορεί να αξιοποιηθεί ώστε να λειτουργήσει ως εκλογικό κέντρο.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στο Αστρίτσι όπου εκτός από το παλιό σχολείο έχει υποστεί ζημιά και το κοινοτικά κατάστημα. Και τα δύο κτήρια έχουν χαρακτηριστεί κίτρινα και δεν μπορούν να στεγάσουν την εκλογική διαδικασία.

Ο κ. Κοκοσάλης σημειώνει ότι αξιολογήθηκε το ότι οι κάλπες δεν μπορούν να στηθούν μέσα σε ιδιωτικό χώρο όπως ένα καφενείο, και ότι είναι πιο λειτουργικό και θεσμικά σωστό, να χρησιμοποιηθούν οικίσκοι για το σκοπό αυτό.

Μάλιστα όπως τονίζει, έχει ενημερωθεί και το υπουργείο Εσωτερικών εγγράφως για τη χρήση των οικίσκων οι οποίοι θα λειτουργήσουν ως εκλογικά κέντρα.

ekriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook