Κρήτη | Ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού – Ρεκόρ ασυμπτωματικών ασθενών

κρήτη-ανησυχητική-αύξηση-κρουσμάτων-1128827

Διαρκώς επιδεινούμενη χαρακτήρισε την επιδημιολογική πορεία του κορονοϊού στην Κρήτη ο Καθηγητής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Διευθυντής του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας και μέλος του ΕΟΔΥ Γιώργος Σουρβίνος.

Τις τελευταίες 10 ημέρες σε επίπεδο Κρήτης, καταγράφεται μια σταθερά αυξητική τάση των κρουσμάτων η οποία εκτινάσσεται. «Βλέπουμε αριθμούς που δεν έχουμε ξαναδεί στο νησί, είναι κάτι που μας ανησυχεί» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σουρβίνος ανέφερε ότι το 30% των ασθενών στην Κρήτη που διαγιγνώσκονται θετικοί στον κορονοϊό είναι είτε ασυμπτωματικοί ή δεν έχουν διαπιστώσει τα συμπτώματα. Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, σημαντικά αυξημένος είναι πλέον και ο αριθμός των ατόμων που νοσηλεύονται με κορωνοϊό και στα νοσοκομεία.

«Υπάρχει αύξηση 12% στα θετικά κρούσματα κορωνοϊού σε επίπεδο Κρήτης τις τελευταίες 10 ημέρες, ενώ το ποσοστό αυτό μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου ήταν μονοψήφιο. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ευρεία διασπορά του ιού στην κοινότητα».

Μεγάλη αύξηση των δειγμάτων που εξετάζονται στο Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας παρατηρείται και από τις Κινητές Μονάδες Υγείας του ΕΟΔΥ που «σαρώνουν» τις κλειστές δομές υγείας διενεργώντας δειγματοληπτικούς ελέγχους.

«Γίνεται προσπάθεια για να ελεγχθούν όλες οι κλειστές δομές υγείας, ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν έχουν διαπιστωθεί συρροές κρουσμάτων σε γηροκομεία κλπ» ανέφερε ο κ. Σουρβίνος, ο οποίος ωστόσο εξέφρασε την ανησυχία του για τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίζονται σε εργαζόμενους του ΠΑΓΝΗ.

«Δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε ξανά lockdown τριών μηνών»

Ο κ. Σουρβίνος εκτίμησε πως η πιστή εφαρμογή των μέτρων του lockdown θα οδηγήσει σε μείωση των κρουσμάτων. «Ιδανικά θα πρέπει να πάμε σε τριψήφια νούμερα. Αυτό θα μας δώσει «ανάσα» για τον Δεκέμβριο. Δεν μπορούμε να ζήσουμε ξανά lockdown τριών μηνών. Αυτό θα παραλύσει τη χώρα οικονομικά» είπε χαρακτηριστικά ο Καθηγητής Ιολογίας.

creta24.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook