Κρήτη | Αναβρασμός για την εμπορική ονομασία της τσικουδιάς – Τι προβλέπει νέο νομοσχέδιο

κρήτη-αναβρασμός-για-την-εμπορική-ονο-892062

H πατροπαράδοτη φράση «βάλε μια ρακή» ή «βάλε μια τσικουδιά», που ακουγόταν πολύ συχνά στην Κρήτη τείνει «προς εξαφάνιση», καθώς όπως φαίνεται την θέση της θα πάρει το «βάλε ένα… “Προϊόν Απόσταξης Μικρών Αποσταγματοποιών (διήμερων)”!». Τουλάχιστον, αυτό επιβάλλει πλέον το σχέδιο νόμου για το καθεστώς διήμερων μικρών αποσταγματοποιών, που βρίσκεται σε διαβούλευση. Πάντως, το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή η υπόθεση έχει προκαλέσει «πόλεμο» μεταξύ των αποσταγματοποιών σε ολόκληρη τη χώρα.

Συγκεκριμένα, στην Κρήτη, υπέρ του νομοσχεδίου τάσσονται τα προεδρεία των συλλόγων των νομών Ηρακλείου και Χανίων. «Καταπέλτες» είναι όμως τόσο μεμονωμένα στελέχη των ίδιων διοικήσεων, όσο και η διοίκηση του Συλλόγου Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Ν. Λασιθίου. Το νομοσχέδιο αυτό φαίνεται ότι στηρίζεται όμως και από την Ομοσπονδία Αμβυκούχων και Αμπελοκαλλιεργητών Ελλάδος, που δέχεται «πυρά» από μερίδα συνδικαλιστών των καζανάρηδων στην Κρήτη, ενώ επιφυλακτικός είναι ο Τύρναβος ως προς το τσίπουρο.

Όπως καταγγέλλει σήμερα το μέλος της διοίκησης του Συλλόγου Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Ν. Ηρακλείου και πρώην πρόεδρος της οργάνωσης Στάθης Φραγκιαδάκης, στην Κρήτη οι πρόεδροι μόνο των Συλλόγων Ηρακλείου και Χανίων δήλωσαν θετικοί στην απαγόρευση του ονόματος «τσικουδιά» από τώρα και μετά, επικαλούμενοι την επίτευξη άλλων στόχων για τη στήριξη του κλάδου, ενώ την απόλυτη αντίθεσή του εξέφρασε ο Σύλλογος του νομού Λασιθίου και ο Σύλλογος του Ρεθύμνου απείχε από πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με τον αρμόδιο υφυπουργό.

Αναλυτικότερα, την ώρα που ο πρόεδρος των καζανάρηδων, Τάσος Βρέντζος δηλώνει ότι μέσα από το εν λόγω νομοσχέδιο ο κλάδος έχει «κέρδη» πολύ σημαντικότερα από το όνομα «τσικουδιά», ο Στάθης Φραγκιαδάκης τον καλεί σε παραίτηση, όπως καλεί σε παραίτηση και το προεδρείο του Συλλόγου του Ηρακλείου, καθώς και των Χανίων, υποστηρίζοντας πως «πούλησαν» το πατροπαράδοτο δικαίωμα των καζανάρηδων και των αμπελουργών της Κρήτης ως προς το όνομα «τσικουδιά» στο παραδοσιακό μας προϊόν.

Ο παλαίμαχος αγροτοσυνδικαλιστής Στάθης Φραγκιαδάκης χαρακτηρίζει μάλιστα όσους δήλωσαν ότι «δεν τρέχει και τίποτα αν χάσουμε την εμπορική ονομασία», «τουλάχιστον… ανόητους!».

«Αν τελικά περάσει αυτή η απαγόρευση, θα μπορούν μόνο οι ποτοποιοί να χρησιμοποιούν το όνομα “τσικουδιά” ή “τσίπουρο” και εμείς οι παραδοσιακοί διήμεροι αποσταγματοποιοί θα σβήσουμε. Αυτός είναι και ο στόχος των ποτοποιών, που δεν έπαψαν να μας πολεμούν εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία. Αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτοί δε χρησιμοποιούν “τσίκουδα”. Βράζουν τον μούστο για να βγάλουν κρασί. Δεν έχουν καμία σχέση με την τσικουδιά», σύμφωνα με τον Στάθη Φραγκιαδάκη.

Υπενθυμίζει στο σημείο αυτό ότι είχαν γίνει ανάλογες προσπάθειες και τα προηγούμενα χρόνια, αλλά χάρη στη νομική καθοδήγηση και αντίδραση από τον αείμνηστο νομικό Αντώνη Βγόντζα, δεν είχαν καταφέρει οι ποτοποιοί να περάσουν την απαγόρευση της ονομασίας «τσικουδιά» και «τσίπουρο». Κάτι όμως που επιχειρείται για άλλη μια φορά, μέσα από το εν λόγω νομοσχέδιο.

«Μαζεύουμε υπογραφές με τις οποίες ζητούμε να μην περάσει κάτι τέτοιο, αλλά καταγγέλλουμε και τους προέδρους των συλλόγων που συμφώνησαν, καλώντας τους σε παραίτηση. Διότι είχαν την υποχρέωση να περάσουν τέτοια ζητήματα από γενικές συνελεύσεις, ούτε καν συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων δεν ήταν αρκετές», καταλήγει ο Στάθης Φραγκιαδάκης.

Να σημειωθεί, όμως, ότι ακόμη και η εμπορική ονομασία «ρακή» έχει χαθεί, αφού πλέον μόνο οι Τούρκοι έχουν το αναγνωρισμένο δικαίωμα να χρησιμοποιούν αυτή τη λέξη, αφού την κατοχύρωσαν διεθνώς.

Ωστόσο, «το όνομα το είχαμε χάσει εδώ και δύο χρόνια» απαντάει ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Ν. Ηρακλείου (όπως εξακολουθεί να ονομάζεται ο σύλλογος) Τάσος Βρέντζος.

«Δεν είναι έτσι που τα λέει ο κ. Φραγκιαδάκης. Το όνομα είχε χαθεί εδώ και δύο χρόνια. Αυτό που σήμερα μας λέει ο υπουργός είναι ότι θα έχουμε χαμηλή φορολόγηση μόλις 1,45 ευρώ το λίτρο, αλλά μας ζητάει να σταματήσουμε να επιμένουμε στο όνομα “τσικουδιά”, γιατί διαφορετικά η φορολόγησή μας θα είναι στα 6 ευρώ το λίτρο, όπως ισχύει και για τους ποτοποιούς».

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος των καζανάρηδων επικαλείται την απόφαση του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων (ECOFIN) του 2019, που ήρθε να δικαιώσει τις ενέργειες του Συλλόγου και της Ομοσπονδίας.

Σύμφωνα με τον Τάσο Βρέντζο, «αυτή η απόφαση ολοκληρώνεται σήμερα. Όμως, μας είπε ο υπουργός ότι στην περίπτωση που θα επιμέναμε στο όνομα “τσικουδιά”, θα είχαμε μία τεράστια φορολογία και δε θα μπορούσαμε ούτε να την πίνουμε ούτε να τη βγάζουμε. Ως “παραδοσιακό απόσταγμα”, λοιπόν, καταφέραμε και περάσαμε όσα δεν μπορούσαμε να περάσουμε με το όνομα “τσικουδιά”. Επίσης, καταφέραμε και κάτι άλλο, με την έγκριση του κράτους και του ECOFIN, να μπορούμε να έχουμε και παραπάνω κιλά στην απόσταξη και να εκμεταλλευόμαστε την πρώτη ύλη με το ζουμί του σταφυλιού, βγάζοντας και καλύτερη ποιότητα αποστάγματος. Εξάλλου, είναι και κάτι άλλο. Τώρα πουλάς όπου θες. Και πλέον μπορεί να γραφτεί και το όνομα του παραγωγού πάνω στη συσκευασία. Όλες αυτές είναι κατακτήσεις του συλλόγου μας επί των δικών μας ημερών».

Όσο για την καταγγελία του Στάθη Φραγκιαδάκη ως προς το θέμα της προσωπικής απόφασης των προέδρων και όχι των γενικών συνελεύσεων, ο Τάσος Βρέντζος απαντά λέγοντας ότι «η γενική συνέλευση είχε πάρει σχετική απόφαση στο παρελθόν».

Το σχέδιο νόμου – Σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 13 Ιανουαρίου

Αναλυτικότερα, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τόνισε πρόσφατα ότι η δημόσια διαβούλευση ξεκίνησε από τις 30 Δεκεμβρίου 2021 και θα διαρκέσει μέχρι τις 13 Ιανουαρίου 2022. Στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνεται το καθεστώς των διήμερων μικρών αποσταγματοποιών. Όπως αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών, επιχειρείται η οριστική κατοχύρωση του καθεστώτος των διήμερων μικρών αποσταγματοποιών (παραδοσιακό απόσταγμα διημέρων) στο εθνικό δίκαιο, δυνάμει της παρέκκλισης που δόθηκε στην Ελλάδα στο πλαίσιο της προαναφερόμενης Οδηγίας για την εφαρμογή μειωμένου κατά 85% συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο προϊόν απόσταξης των διήμερων αποσταγματοποιών, με ανώτατη ποσότητα τα 500 λίτρα άνυδρα καθαρής αλκοόλης.

Σημειώνεται ότι, όσον αφορά στο προϊόν των διήμερων αποσταγματοποιών, τροποποιείται η φορολογική βάση επιβολής του ΕΦΚ, καθώς ο φόρος επιβάλλεται πλέον, όπως σε όλα τα αλκοολούχα ποτά, πλην του κρασιού και της μπίρας, ανά λίτρο άνυδρο, και όχι ανά κιλό, προβλέποντας για τον λόγο αυτό ελαφρώς υψηλότερο συντελεστή ΕΦΚ σε σχέση με τον ισχύοντα. Όπως αναφέρει το άρθρο 1, στο προϊόν απόσταξης, που παράγεται από τους διήμερους μικρούς αποσταγματοποιούς (παραδοσιακό απόσταγμα διημέρων) από πρώτες ύλες παραγωγής των ιδίων, το οποίο δε δύναται να υπερβαίνει τα πέντε (5) εκατόλιτρα καθαρής (άνυδρης) αλκοόλης κατ’ έτος, και των οποίων η παραγωγή δε δύναται να υπερβαίνει τις οκτώ (8) ημέρες, κατ’ ανώτατο ετήσιο όριο, εφαρμόζεται μειωμένος έως και 85% συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) αιθυλικής αλκοόλης έναντι του ισχύοντος κανονικού συντελεστή αιθυλικής αλκοόλης. Ο μειωμένος αυτός συντελεστής καθορίζεται σε 370 ευρώ ανά εκατόλιτρο άνυδρης αιθυλικής αλκοόλης και εφαρμόζεται εφάπαξ και κατ’ αποκοπή.

Το προϊόν απόσταξης των μικρών αποσταγματοποιών (διήμερων) δεν επιβαρύνεται με το δικαίωμα υπέρ του Ειδικού Ταμείου Ελέγχου Παραγωγής και Ποιότητας Αλκοόλης – Αλκοολούχων Ποτών (ΕΤΕΠΠΑΑ). Η βεβαίωση και είσπραξη του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που αναλογεί στο προϊόν απόσταξης των διήμερων μικρών αποσταγματοποιών πραγματοποιείται κατά την έκδοση της άδειας απόσταξης».

neakriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook