Κρήτη | Ακατάλληλα κτίρια και ελλείψεις στα ειδικά σχολεία του Ρεθύμνου – Αγανακτισμένοι οι γονείς

κρήτη-ακατάλληλα-κτίρια-και-ελλείψει-1404519

Να αποκτήσουν τα Ειδικά Σχολεία του Ρεθύμνου σύγχρονα σχολικά κτίρια που να ανταποκρίνονται στον ρόλο τους και στην αποστολή τους για να καλύπτονται οι σύγχρονες, διαρκώς διευρυνόμενες ανάγκες εκπαίδευσης των παιδιών, ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, κατά τη συζήτηση σχετικής Ερώτησής του στη Βουλή.

Όπως τόνισε, η αγανάκτηση των γονέων παιδιών με αναπηρία και εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή – Εκπαίδευση στο Ρέθυμνο είναι τεράστια εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί με τα ακατάλληλα κτίρια και τις ελλείψεις στα σχολεία με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και των Τοπικών Διοικήσεων.

Συγκεκριμένα, λόγω έλλειψης διδακτηρίων, το 1ο Ειδικό Δημοτικό, το Ειδικό Νηπιαγωγείο, το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) για πάνω από 20 χρόνια συστεγάζονταν στο 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο στα Μισσίρια Ρεθύμνου. Το Ειδικό Νηπιαγωγείο μεταφέρθηκε σε προκατασκευασμένες αίθουσες στην περιοχή του Σταυρωμένου. Η κατάσταση όμως παραμένει εκρηκτική.

Οι περίπου 80 μαθητές και οι πάνω από 50 εκπαιδευτικοί των παραπάνω σχολείων στοιβάζονται σε χώρους παντελώς ακατάλληλους και ανθυγιεινούς, επικίνδυνους, ειδικά σε συνθήκες πανδημίας. Ταυτόχρονα, το ΕΝΕΕΓΥΛ, αφού στεγάστηκε για κάποια χρόνια σε υποτυπώδεις εγκαταστάσεις στο χωριό Γεράνι, μεταφέρθηκε σε επίσης ακατάλληλο νοικιασμένο κτίριο στο Ατσιπόπουλο.

Όπως σημείωσε ο Μ. Συντυχάκης, μετά από μακρόχρονες προσπάθειες παραχωρήθηκε εδώ και 4 χρόνια το κτίριο του ΚΕΓΕ (Κέντρο Γεωργικής Εκπαίδευσης). Από τότε όμως άρχισε η μετάθεση ευθυνών ανάμεσα στον δήμο και στα υπουργεία με «επίδικο» τις μελέτες και τη χρηματοδότηση, με τις συνέπειες αυτής της κατάστασης να τις πληρώνουν οι μαθητές, οι οικογένειές τους και οι εκπαιδευτικοί των σχολείων αυτών.

Απαντώντας ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας παραδέχθηκε ότι η κατάσταση «δεν είναι αυτή που αρμόζει» και είπε ότι μέσω του χρηματοδοτικού προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», ο Δήμος Ρεθύμνου θα κατασκευάσει κατάλληλο χώρο για το Ειδικό Σχολείο Ρεθύμνου.

Στη δευτερολογία του ο Μ. Συντυχάκης επισήμανε ότι το ζήτημα εκκρεμεί από το 2002 και η εικόνα που υπάρχει δεν οφείλεται σε κακό σχεδιασμό κάποιου υπουργείου, αλλά σε μια πολιτική που συρρικνώνει τις ειδικές δομές γιατί θεωρούνται δημοσιονομικά κοστοβόρες και οδηγούν σε περιθωριοποίηση των παιδιών.

Τέλος, ζήτησε να δοθεί ακριβές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ξεκινήσει η χρηματοδότηση και πώς θα προχωρήσει η δημιουργία του χώρου για το Ειδικό Σχολείο Ρεθύμνου.

Ολόκληρη η παρέμβαση του Μ.Συντυχάκη

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook