Kρήτη| Άφησαν αβοήθητο άλογο να πεθάνει | Photos

kρήτη-άφησαν-αβοήθητο-άλογο-να-πεθάνει-821205

Η Δημοτική Αστυνομία  και η Ελληνική Αστυνομία, κλήθηκαν το πρωί της Τρίτης από πολίτες της Ιεράπετρας, να κάνουν αυτοψία σε αγρόκτημα ανατολικά της πόλης, καθώς η έντονη δυσοσμία τους είχε οδηγήσει σε ένα σημείο όπου βρισκόταν νεκρό και σε προχωρημένη αποσύνθεση ένα άλογο άγνωστου εκείνη τη στιγμή ιδιοκτήτη.

Αφού κλήθηκε μετά την αυτοψία στο σημείο κτηνίατρος από το τμήμα αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής Ιεράπετρας, διαπιστώθηκε ότι το άτυχο ζώο είχε αφεθεί στο σημείο αυτό πριν από περίπου 5 μήνες και δεν είχε αναζητηθεί από τον ιδιοκτήτη του.Από την προανάκριση που ξεκίνησε άμεσα και από τις μαρτυρικές καταθέσεις που ελήφθησαν από κατοίκους που γνώριζαν και έδωσαν χρήσιμες πληροφορίες στις αρμόδιες Αρχές, διαπιστώθηκε ότι το άλογο ήταν ιδιοκτησίας 45χρονου ο οποίος τους τελευταίους μήνες ζει στο εξωτερικό.Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του φερόμενου ιδιοκτήτη του αλόγου και του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 30.000 ευρώ από τη Δημοτική Αστυνομία. Επειδή ο νόμος ορίζει ότι έχει ευθύνη και ο ιδιοκτήτης του αγροκτήματος, στην δικογραφία που σχηματίστηκε αναφέρεται και εκείνος, ο οποίος όμως ζει μόνιμα στην Αθήνα και δεν είχε ποτέ επιτρέψει στον οποιονδήποτε να χρησιμοποιεί την περιουσία του με οποιονδήποτε τρόπο.Η υπόθεση αυτή ουδεμία σχέση έχει με τον Ιππικό όμιλο της Ιεράπετρας.

Στην ίδια περίπου περιοχή αλλά λίγο βορειότερα είχε βρεθεί νεκρό στις 18 Μαρτίου και ένα σκυλί, ο θάνατος του οποίου είχε προκληθεί από ασιτία και είχε επιβληθεί και σε αυτήν την περίπτωση διοικητικό πρόστιμο από την Δημοτική Αστυνομία 30.000 ευρώ, ενώ οι καταγγελίες για κακοποιημένα ζώα συντροφιάς πληθαίνουν καθημερινά και αυτό έχει ανησυχήσει τις Αρμόδιες Αρχές.

Καταγγελίες και για κακοποίηση σκύλων

Αμέτρητα είναι τα διαπιστωμένα περιστατικά όπου οι ιδιοκτήτες σκυλιών κυρίως δεν τηρούν τους όρους ευζωίας των ζώων τους.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι καταγγελίες αφορούν σε σκυλιά που κοιμούνται στα βαρέλια (βαρελόσκυλα), που δεν τους αλλάζουν συχνά το νερό τους οι ιδιοκτήτες τους, η που τα έχουν δεμένα με πολύ κοντές αλυσίδες και όχι με αλυσίδες πάνω από 6 μέτρα όπως πρέπει. Αφορούν επίσης οι καταγγελίες και σε σκυλιά που δεν είναι εμβολιασμένα και τσιπαρισμένα, που διαβιούν σε ακάθαρτους χώρους και είναι γεμάτα τσιμπούρια.Στην Ιεράπετρα υπάρχει και είναι πολύ αναπτυγμένο το φιλοζωικό κίνημα και κάθε κακοποίηση ζώου επισημαίνεται αργά η γρήγορα για να αντιμετωπιστεί από τις Αρχές όπως ορίζει ο Νόμος.

«Σε συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα Ιεράπετρας, κάνουμε από κοινού πολλούς τακτικούς ελέγχους στην πόλη και στα χωριά, ενημερώνοντας τον κόσμο για τη Νομοθεσία και τις υποχρεώσεις που έχει ώστε να τηρούνται οι όροι ευζωίας των ζώων συντροφιάς. Κάνουμε αρχικά παρατηρήσεις, διορθώνουμε λάθη που βλέπουμε, δίνουμε συμβουλές και επιβάλουμε αυστηρά πρόστιμα σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις κακοποίησης η εγκατάλειψης των ζώων από τους ιδιοκτήτες τους», μας είπε ο προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας Ιεράπετρας κ. Γιάννης – Μαρίνος Γαϊτανάκης.«Η Δημοτική Αστυνομία έχει αρμοδιότητα για τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς και όχι για τα αδέσποτα. Έχουμε αντιμετωπίσει και αντιμετωπίζουμε συνεχώς, πολύ σοβαρές περιπτώσεις παραβατικότητας, αναφορικά με τη διατήρηση σκύλου υπό πολύ κακές συνθήκες διαβίωσης . Έχουμε ελέγξει παραβάσεις που τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο 700 ευρώ, όπως για παράδειγμα για έλλειψη (microchip) ηλεκτρονικής σήμανσης, η έλλειψη βιβλιαρίου και έλλειψη αντιλυσσικού. Τα πλημμελήματα περί ευζωίας τιμωρούνται με πρόστιμο 500 ευρώ και σύλληψη με την αυτόφωρη διαδικασία για μόνιμη αλυσόδεση (αν αποδειχθεί), για ακάθαρτα σκεύη και βρόμικο νερό η ακατάλληλο κατάλυμα», επισημαίνει καλώντας τους κατόχους των ζώων συντροφιάς να τηρούν κατά γράμμα τους κανόνες ευζωίας των ζώων τους, ο προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας Ιεράπετρας κ. Γιάννης – Μαρίνος Γαϊτανάκης.

Πηγή: neakriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook