Κρήτη | 8 οικογένειες άστεγες στο Ηράκλειο – Παράταση στο πρόγραμμα στέγασης ζητά ο Δήμος

κρήτη-8-οικογένειες-άστεγες-στο-ηράκλε-1271931

60 άνθρωποι μεταξύ των οποίων και 26 ανήλικα τέκνα από 8 οικογένειες βιώνουν τον δικό τους Γολγοθά της ζωής στο Ηράκλειο της Κρήτης, όντας άστεγοι επί της ουσίας ή ζώντας σε καταλύματα που θεωρούνται ανεπαρκή.

Ο Δήμος Ηρακλείου μέσω προγράμματος συνδράμει και βρίσκει κάποιες προσωρινές λύσεις για αυτούς τους ανθρώπους και ευελπιστεί να παραταθεί αυτή η υποστήριξη και πέρα του Φεβρουαρίου του 2022, όταν και λήγει.

Ο Δήμος Ηρακλείου πράγματι καταβάλλει ουσιαστική προσπάθεια για την αντιμετώπιση του δύσκολου ζητήματος των αστέγων αξιοποιώντας ίδιους πόρους και μέσα αλλά και ευκαιρίες χρηματοδοτήσεων από εθνικούς ή και ευρωπαϊκούς πόρους.

Στο πλαίσιο αυτό και σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Ηρακλείου (ΔΗΚΕΗ), από το 2018 υλοποιεί το σχέδιο «Επανένταξη», ως μέρος του προγράμματος «Στέγαση και Εργασία για τους Αστέγους».

Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η μείωση του φαινομένου της έλλειψης στέγης στο Δήμο Ηρακλείου, μέσα από τη δημιουργία πλέγματος υποστηρικτικών ενεργειών υπέρ των αστέγων και την παροχή υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας και κοινωνικής και εργασιακής επανένταξης.

Το πρόγραμμα υποστηρίζει 60 αστέγους που αντιστοιχούν σε 34 νοικοκυριά (23 μεμονωμένα άτομα και 8 οικογένειες με 26 ανήλικα τέκνα) και τα οποία ανήκουν στις κάτωθι κατηγορίες:

  • φιλοξενούμενοι στο Κέντρο Αστέγων του Δήμου Ηρακλείου
  • διαβιούντες στο δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα (τροχόσπιτα, αυτοκίνητα, αυτοσχέδιες κατασκευές, παραπήγματα, παράγκες, Containers, ακατάλληλα για κατοίκηση κτίρια με βάση την κείμενη νομοθεσία) και
  • φιλοξενούμενοι στον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Ηρακλείου,

    Από το πρόγραμμα παρέχονται σε κάθε νοικοκυριό οι κάτωθι υπηρεσίες:

Στέγαση (κάλυψη ενοικίου) για 18 μήνες

Κάλυψη μέρους των δαπανών οικοσκευής και δαπανών κοινής ωφελείας      `

Κάλυψη δαπανών εργασιακής ένταξης για 12μήνες (μισθός, εργοδοτικές εισφορές, ασφαλιστικές εισφορές ή/και υποστήριξη στη σύσταση κοινωνικής επιχείρησης)

Ψυχοκοινωνική υποστήριξη – Συμβουλευτική – Ενημέρωση – Πληροφόρηση

Διασύνδεση με αρμόδιες υπηρεσίες

Ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινότητας

Το πρόγραμμα ενεργοποιήθηκε το 2018 με την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης με το Υπουργείο Εργασίας, το ΕΙΕΑΔ, το Δήμο Ηρακλείου και τη ΔΗΚΕΗ και λήγει τον Φεβρουάριο του 2022. O Δήμος έχει υποβάλει αίτηση προκειμένου να ανανεωθεί για ακόμα δυο χρόνια.

Είναι από εκείνες τις περιπτώσεις που η ανανέωση ενός προγράμματος πρέπει να είναι μια τυπική διαδικασία κατά την άποψη μας.

Πηγή: in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook