Κρήτη | 7 οικογένειες πρέπει να φύγουν από τα σπίτια τους μετά τους σεισμούς – Τσελέντης: Να μην εφησυχάζουν οι κάτοικοι

κρήτη-7-οικογένειες-πρέπει-να-φύγουν-α-1258552

Άρον-άρον να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους πρέπει 16 οικογένειες στο Αρκαλοχώρι και στον Σαμπά του δήμου Μινώα Πεδιάδος. Όπως τους ανακοινώθηκε, τα σπίτια τους κρίνονται ακατάλληλα μετά τις φθορές που προκάλεσε στα τοιχώματα και στη στατικότητά τους ο δυνατός σεισμός των 4,8 ρίχτερ που είχε εκδηλωθεί λίγα λεπτά μετά τις 5 τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου 24 Ιουλίου.

Έτσι, διά παν ενδεχόμενο, και μέχρι τουλάχιστον να σταματήσει η σεισμική δραστηριότητα που σημειώνεται στην περιοχή, οι κάτοικοι θα πρέπει να μείνουν μακριά από τις οικίες τους, καθώς αυτές κρίνονται επικίνδυνες στην πιθανότητα ενός νέου σεισμού, με την απομάκρυνσή τους συνεπώς να γίνεται καθαρά για προληπτικούς λόγος. Όπως αναφέρει το neakriti.gr, σε αυτή την απόφαση κατέληξε το ένα από τα δύο κλιμάκια μηχανικών της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του υπουργείου Υποδομών, τα οποία πραγματοποιούν αυτοψία στην περιοχή καταγράφοντας τα προβλήματα που άφησε πίσω του το χτύπημα του Εγκέλαδου, με τον δήμαρχο Μινώα Πεδιάδος, Μανόλη Φραγκάκη, να χαρακτηρίζει την κατάσταση «ζοφερή».

Πενταμελές κλιμάκιο της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Καταστροφών του υπουργείου, που έχει ως έδρα τα Χανιά, βρέθηκε την Τρίτη σε περιοχές του δήμου για τη σήμανση. Χθες, συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε αυτοψία σε 17 κτίσματα στο Αρκαλοχώρι, από τα οποία τα τρία δεν κατοικούνται, αλλά κρίθηκαν ακατάλληλα και προς κατεδάφιση.

Επτά που κατοικούνται κρίθηκαν μη κατάλληλα για όσο τουλάχιστον συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, ενώ για τα υπόλοιπα επτά η κατάστασή τους δεν εμπνέει ανησυχία. Αξίζει να σημειωθεί πως, στην περίπτωση των κατοικιών που κρίθηκαν ακατάλληλες, οι οικογένειες συνέχιζαν από το περασμένο Σάββατο, οπότε και σημειώθηκε η σεισμική δόνηση των 4,8 ρίχτερ, και για τρία 24ωρα να μένουν στα σπίτια τους, παρά τις σοβαρές φθορές που αυτά είχαν υποστεί, με τις σεισμικές δονήσεις να συνεχίζονται και με ό,τι επικίνδυνες συνέπειες μπορεί να είχε αυτό για τη σωματική τους ακεραιότητα.

Την ίδια ώρα, μετά από αυτοψία που έγινε σε 19 σπίτια στην περιοχή Σαμπά, από αυτά 7 είναι κατοικήσιμα, ενώ εννέα κατοικίες είναι μη κατοικήσιμες. Ένας ναός είναι μη επισκέψιμος, όπως και μια αποθήκη. Βέβαια οι έρευνες και οι καταγραφές στην ευρύτερη περιοχή θα συνεχιστούν.

Άκης Τσελέντης: Να μην εφησυχάζουν οι κάτοικοι

Εντωμεταξύ, με σημερινή ανάρτησή του στα social media, ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης αναφέρει ότι οι κάτοικοι δεν πρέπει να εφησυχάζουν από το γεγονός ότι έχουν μειωθεί σημαντικά οι σεισμικές δονήσεις, καθώς το φαινόμενο δεν έχει τελειώσει:

«Το ότι έχουν ελαττωθεί σημαντικά οι σεισμικές δονήσεις στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου δε σημαίνει ότι το φαινόμενο τελείωσε και ότι πρέπει να εφησυχάζουν οι κάτοικοι.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο κατεγράφησαν δύο μόνο σεισμικές δονήσεις με τη μεγαλύτερη 2,6 Ρίχτερ. Για σύγκριση παρουσιάζω την σεισμικότητα δύο ημερών και εφτά ημερών στα παρακάτω διαγράμματα.

Είναι χαρακτηριστικό των σεισμικών ακολουθιών να σταματούν για λίγο και μετά να ξαναξεκινούν.

Άλλωστε οι δείκτες τους οποίους υπολογίζουμε στο Γεωδυναμικό από την συνεχή ανάλυση των δεδομένων που συλλέγουμε δεν δείχνουν ότι η ακολουθία έχει ολοκληρωθεί.

Αυτό πρέπει να το έχουν υπόψη τους οι κάτοικοι και να αποφεύγω παλιές κατοικίες και περιοχές με μεγάλη επικινδυνότητα κατάρρευσης διαφόρων δομικών στοιχείων» τονίζει ο γνωστός σεισμολόγος

Στην Κρήτη ο Ευθύμης Λέκκας με φόντο… τους σεισμούς

Στην Κρήτη θα βρεθεί το πρωί του ερχόμενου Σαββάτου ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμης Λέκκας. Και αυτό γιατί το Σάββατο αναμένεται να συνεδριάσει το Συντονιστικό τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης, παρουσία του προέδρου του ΟΑΣΠ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook