Κρήτη | 4.000 βιβλία από την Περιφέρεια για την ενίσχυση και ανάδειξη της ιστορίας, της παράδοσης του κρητικού λεξιλογίου

κρήτη-4-000-βιβλία-από-την-περιφέρεια-για-τ-1211219

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για το Βιβλίο, η Περιφέρεια Κρήτης προσφέρει από σήμερα σε όλα τα σχολεία του νησιού, πάνω από 4.000 βιβλία εκπαιδευτικού, ιστορικού και λαογραφικού περιεχομένου μεταξύ των οποίων και το «Κρητικό λεξιλόγιο», το εμβληματικό πόνημα του Ιωάννη Κονδυλάκη. Η ανακοίνωση της παράδοσης με την παράλληλη γνωστοποίηση των τίτλων των βιβλίων έγινε σήμερα στην Περιφέρεια Κρήτης, από τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, παρουσία του επικεφαλής της παράταξης στο Περιφερειακό συμβούλιο «Κρήτη μπροστά» Αλέξανδρου Μαρκογιαννάκη, του Περιφερειακού Δ/ντη Εκπαίδευσης Κρήτης, Μανόλη Καρτσωνάκη, και της Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης, Απασχόλησης και Νέας Γενιάς, Έφης Κουτεντάκη, η οποία έχει τον συντονισμό παράδοσης των βιβλίων.

Ο Περιφερειάρχης, Σταύρος Αρναουτάκης, σε δηλώσεις του, τόνισε  τη σημαντική κοινωνική προσφορά της Περιφέρειας Κρήτης στη Δημόσια εκπαίδευση. «Η δωρεά των βιβλίων», όπως ανέφερε ο κ. Αρναουτάκης, «γίνεται στο πλαίσιο της στήριξης που προσφέρει η Περιφέρεια Κρήτης στην εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και του εμπλουτισμού της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Βιβλία ανυπέρβλητης ιστορικής και λαογραφικής αξίας όπως το «Κρητικό Λεξιλόγιο» του συντοπίτη μας Ιωάννη Κονδυλάκη, ενισχύουν τις γνώσεις και την κριτική σκέψη των νέων και συντελούν στην προετοιμασία σκεπτόμενων και αντικειμενικά ενημερωμένων πολιτών.»

Η Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, Έφη Κουτεντάκη, επεσήμανε: «Παραδίδουμε σήμερα σε όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Κρήτης πάνω από 4.000 βιβλία με εκπαιδευτικό, ιστορικό και λαογραφικό περιεχόμενο. Τα βιβλία είναι δώρα που μας συντροφεύουν, μας συγκινούν, μας ταξιδεύουν και μας διδάσκουν. Η Περιφέρεια Κρήτης δίνει την ευκαιρία στους μαθητές και τις μαθήτριες, μέσα από τις σελίδες των βιβλίων, να γνωρίσουν την ιστορία, την παράδοση του τόπου μας και των ανθρώπων του και να αγαπήσουν ξανά το βιβλίο.»

Ο κ Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης σε δήλωση του αναφέρθηκε στον συμβολισμό της εορτής της Παγκόσμιας ημέρας βιβλίου και στην πρωτοβουλία της Περιφέρειας να δοθούν στην διάθεση των μαθητών και εκπαιδευτικών της Κρήτης 4.000 βιβλία, ιστορικού, διδακτικού, εκπαιδευτικού περιεχομένου. Είναι, όπως πρόσθεσε ο κ Μαρκογιαννάκης μια καλή πρωτοβουλία της Περιφέρειας που συμβάλει στην ενίσχυση της γνώσης στα σχολεία μας και στην διατήρηση της παράδοσης μας, του κρητικού λεξιλογίου στις νεότερες γενιές. Επίσης ανέφερε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία συμβάλλει στην καλή συνεργασία της Περιφέρειας με την εκπαίδευση του νησιού μας.

Με τη σειρά του ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης, Μανόλης Καρτσωνάκης ανέφερε ότι: «η σημερινή προσφορά των βιβλίων σε όλες τις σχολικές μονάδες της Κρήτης είναι μία αφορμή για να επιβεβαιώσουμε τις εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ της Περιφέρειας και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κρήτης. Η στήριξη που νιώθουμε τόσο από τον Περιφερειάρχη, κ. Σταύρο Αρναουτάκη, όσο και από την Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας, κ. Έφη Κουτεντάκη αποδεικνύεται εμπράκτως σε κάθε ευκαιρία. Η Περιφέρεια Κρήτης και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης βρίσκουν διαρκώς τρόπους για να ενδυναμώνουν τις σχέσεις και τη συνεργασία τους, με στόχο την ενδυνάμωση της μάθησης».

Η παράδοση και διανομή των βιβλίων στις σχολικές μονάδες θα γίνει με τη βοήθεια των Χωρικών Αντιπεριφερειαρχών και των Δ/ντών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης.

Οι τίτλοι των, προς διάθεση, βιβλίων είναι:

  1. «Κρητικό Λεξιλόγιο» του αείμνηστου Κρητικού λογοτέχνη Ιωάννη Κονδυλάκη, θα δοθεί σε όλες τις εκπαιδευτικές μονάδες Α/θμιας & Β/θμιας εκπαίδευσης.
  2. «Άσκηση και Αθλητισμός στη Μινωϊκή Κρήτη» της ξεναγού Αθηνάς Σφακάκη. Το βιβλίο θα διατεθεί σε Γυμνάσια & Λύκεια.
  3. «Κρητών Παιδεία», του εκπαιδευτικού Μανώλη Μακράκη, θα διατεθεί σε Δημοτικά, Γυμνάσια & Λύκεια.
  4. «Τση Κρήτης η Πορπατησιά στη Στράτα τα’ Ιστορίας» του εκπαιδευτικού Κώστα Λαγουδιανάκη. Το βιβλίο θα διατεθεί σε Δημοτικά, Γυμνάσια & Λύκεια.
  5. «Ενωμένοι Μπορούμε», της συγγραφέα Ειρήνης Αρ.Ανδρουλάκη. Το διδακτικό για παιδιά εικονογραφημένο παραμύθι θα διατεθεί σε όλα τα νηπιαγωγεία του νησιού.
  6. «Απλά Θέματα Γαστρονομίας», του Αντώνη Παναγιωτόπουλου θα διατεθεί σε Γυμνάσια & Λύκεια.
  7. «Πικραμένη Βιάννος», του Βιαννίτη συγγραφέα Δημήτρη Θεοδοσάκη. Θα διατεθεί στους μαθητές και τις μαθήτριες των Δημοτικών Σχολείων Βιάννου, καθώς και στη βιβλιοθήκη Γυμνασίου & Λυκείου Βιάννου και σε Πολιτιστικούς Συλλόγους της περιοχής.
  8. «Ιστορικό Ημερολόγιο από το Αλβανικό Μέτωπο», του Νικολάου Εμμ. Πανακάκη που θα διανεμηθεί σε όλες τις εκπαιδευτικές μονάδες Α/θμιας & Β/θμιας εκπαίδευσης.

Zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook