Κρήτη | 360 οι «λαβωμένες» από την κακοκαιρία επιχειρήσεις – Παλεύουν ακόμα με τις λάσπες στην Αγία Πελαγία

κρήτη-360-οι-λαβωμένες-από-την-κακοκαι-1564878

Περισσότερες από 350 επιχειρήσεις σε Ηράκλειο και Λασίθι επλήγησαν από τις καταστροφικές νεροποντές που είχαν σημειωθεί στα μέσα Οκτωβρίου, οπότε και είχαν χάσει με τραγικό τρόπο τη ζωή τους, στην Αγία Πελαγία, δύο συνάνθρωποί μας. Όπως μετέδωσε χθες το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της “ΚΡΗΤΗ TV”, πρόκειται για συνολικά 360 επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου και στη Σητεία.

Πολλές από τις εν λόγω επιχειρήσεις έχουν υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή και δύσκολα θα “ορθοποδήσουν” μέχρι την ερχόμενη τουριστική περίοδο. Στο μεταξύ, άγνωστο παραμένει το πότε θα καταβληθούν από την Πολιτεία οι αποζημιώσεις στους δικαιούχους πληγέντες, με τους εν λόγω επιχειρηματίες να κάθονται σε “αναμμένα κάρβουνα”.

Επισημαίνεται ότι τη “μερίδα του λέοντος” στις πληγείσες επιχειρήσεις σε παγκρήτιο επίπεδο από τα προ ενός μηνός πλημμυρικά φαινόμενα έχει η περιοχή της Σητείας, όπου επλήγησαν από την κακοκαιρία 230 επιχειρήσεις. Σε όλο τον νομό Ηρακλείου (Μαλεβίζι, Ηράκλειο, αλλά και Χερσόνησος) βεβαιώθηκαν ως πληγείσες 130 επιχειρήσεις.

Τα ποσά της πρώτης ενίσχυσης

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη ολοκληρωθεί η αυτοψία στις επιχειρήσεις, αλλά και η υποβολή των αιτήσεων για αποζημίωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα arogi. Σύμφωνα με τα συναρμόδια υπουργεία, θα χορηγηθεί έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, ως πρώτη αρωγή έναντι της επιχορήγησης για τις ζημιές σε εξοπλισμό και μέσα παραγωγής. Το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται σε 6.000 ευρώ για πολύ σοβαρές ζημιές, σε 3.000 ευρώ για σοβαρές ζημιές και σε 1.000 ευρώ για ελαφρές ζημιές.

Όπως ανέφερε μιλώντας στην “ΚΡΗΤΗ TV” ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, από «ολόκληρη την περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου – γιατί, εκτός από τις περιοχές της Αγίας Πελαγίας κ.λπ., επλήγησαν και επιχειρήσεις από τον δήμο Ηρακλείου, από τη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου, από τον Καρτερό, αλλά και μία επιχείρηση από τον δήμο Χερσονήσου – συνολικά επλήγησαν 130 επιχειρήσεις».

Τα χρονοδιαγράμματα – Εν αναμονή της οριοθέτησης

Σύμφωνα με τον κ. Συριγωνάκη, «αναμένουμε την οριοθέτηση των περιοχών. Έχει σταλεί αίτημα αμέσως από την Περιφέρεια ώστε, σύμφωνα με τα λεγόμενα της Διεύθυνσης Κρατικής Αρωγής, να γίνει η κατανομή των ποσών που έχουν προαναγγελθεί κι αμέσως μετά η προκαταβολή».

Στην “ΚΡΗΤΗ TV” μίλησε και ο αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γιάννης Ανδρουλάκης, ο οποίος δήλωσε ότι «έκλεισε η πρώτη φάση της πλατφόρμας της “Αρωγής” και τώρα βρίσκεται στη φάση συλλογής και επεξεργασίας. Περιμένουμε το επόμενο χρονικό διάστημα να μπουν στη διαδικασία να μας ενημερώσουν για το ακριβές χρονοδιάγραμμα».

Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, το ερώτημα που “καίει” τους πληγέντες επιχειρηματίες είναι το πότε θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις. Εξάλλου, παρότι έχει ήδη περάσει σχεδόν ένας μήνας από τη φονική πλημμύρα στην Αγία Πελαγία, κάποιοι επιχειρηματίες της περιοχής ακόμη καθαρίζουν τις λάσπες μέσα από τα καταστήματά τους. Άλλοι πάλι έχουν καταφέρει να απαλλαγούν από τον τεράστιο όγκο φερτών υλικών που κατέστρεψε την επιχείρησή τους. Οι περισσότεροι εξ αυτών, πάντως, υποστηρίζουν ότι δύσκολα θα “ορθοποδήσουν” και θα είναι έτοιμοι να λειτουργήσουν σε 4 με 5 μήνες, οπότε και ξεκινάει η νέα τουριστική σεζόν.

Στην “ΚΡΗΤΗ TV” και το neakriti.gr, μίλησε χθες Παρασκευή 11 Νοεμβρίου, και η πρόεδρος του Εμπορικού και Επαγγελματικού Συλλόγου Αγίας Πελαγίας Μαρίνα Καρούζου. Σύμφωνα με την κ. Καρούζου, η αγωνία των επιχειρηματιών της περιοχής είναι εμφανής. «Κάποιοι θέλουν να φτιάξουν τα μαγαζιά τώρα για να είναι έτοιμα την επόμενη σεζόν. Κάποιοι περιμένουν για λίγο αργότερα γιατί φοβούνται μην ξαναγίνει κάτι από τη στιγμή που δεν έχει γίνει ακόμη κάποια παρέμβαση για το αντιπλημμυρικό».

Όπως επισήμανε η κ. Καρούζου, οι «καταστηματάρχες έχουν αγωνία για το πότε θα λάβουν τα χρήματα γιατί δεν έχουν καμία ενημέρωση. Υπάρχει και η ανασφάλεια, λόγω των δύσκολων εποχών που διανύουμε, μήπως δεν πάρουν τα χρήματα που τους αναλογούν».

neakriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook