Κρήτη | 200 νέα δωμάτια για τους φοιτητές, ετοιμάζει το ΤΕΙ

κρήτη-200-νέα-δωμάτια-για-τους-φοιτητές-ε-771185

Στην παρουσίαση της κτιριολογικής μελέτης της νέας φοιτητικής εστίας του ΤΕΙ Κρήτης προχωρά η διοίκηση του εκπαιδευτικού ιδρύματος. Η παρουσίαση έγινε στην αίθουσα Σεμιναρίων της Σχολής Διοίκησης Οικονομίας του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης στο Ηράκλειο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πρυτανείας του ΤΕΙ η μελέτη που συντάχθηκε από τα στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Ιδρύματος αφορά 200 νέα δωμάτια με ιδιωτικά λουτρά και ισάριθμες κλίνες. Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει δοθεί στους κοινόχρηστους χώρους. Παράλληλα, έχει προβλεφθεί σημαντικός αριθμός δωματίων για ΑΜΕΑ και κάθε μορφή υποβοήθησης για διαφορετικές κατηγορίες φοιτητών με ειδικές ανάγκες.

«Στόχος της παρουσίασης είναι η υλοποίηση μιας διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης ώστε, μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου 2018, η Κτιριολογική Μελέτη της νέας Φοιτητικής Εστίας του ΤΕΙ Κρήτης στο Ηράκλειο να έχει αποσταλεί για έγκριση από το ΥΠΠΕΘ. Μετά την έγκριση από το Υπουργείο ο χρόνος υλοποίησης της Κτιριολογικής Μελέτης εκτιμάται στους 36 με 48 μήνες», αναφέρει η ανακοίνωση.

Το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης διατηρεί ενεργά τμήματα σε πέντε πόλεις του νησιού: στο Ηράκλειο (οκτώ τμήματα), στα Χανιά (δύο Τμήματα), και (από ένα Τμήμα) στον ‘Αγιο Νικόλαο, στη Σητεία και στο Ρέθυμνο. Με περισσότερους από 12.000 ενεργούς προπτυχιακούς φοιτητές και 600 μεταπτυχιακούς, οι ανάγκες για στέγαση είναι εξαιρετικά μεγάλες.

Το ΤΕΙ Κρήτης καλύπτει αυτές τις ανάγκες μέσα από την ιδιόκτητη φοιτητική εστία στο Ηράκλειο (296 κλίνες), τη μαθητική εστία της Εκκλησίας στη Σητεία (23 κλίνες) και ένα πρόγραμμα ενοικίασης δωματίων (συνολικά 30 κλινών) στις υπόλοιπες πόλεις.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Θρασύβουλος Μανιος, καθηγητής, αντιπρυτανης ΤΕΙ Κρήτης, τόνισε ότι: «Με πολύ μεγάλη προσπάθεια καταφέραμε να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα, που ουσιαστικά είναι μια προμελέτη. Αυτή η προμελέτη θα σταλεί στο Υπουργείο, για να πάρει έγκριση. Και με την έγκρισή της εμείς θεωρούμε ότι σε 36 με 48 μήνες θα μπορούμε να έχουμε νέα εστία 200 και πλέον κλινών στο ΤΕΙ Κρήτης, έτσι ώστε να υποστηρίξουμε τους φοιτητές μας που έρχονται να σπουδάσουν εδώ. Το δεύτερο βήμα που θα κάνουμε, πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα, είναι ότι θα ανακοινωθεί μια ανοιχτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για αφορά κτιρίων για να μπορέσουν να γίνουν εστίες σε όλες τις πόλεις που στεγάζεται το ΤΕΙ. Στόχος μας είναι να μπορέσουμε να βρούμε τα κατάλληλα κτίρια, ώστε μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια να έχουμε καταφέρει να καλύψουμε όλες μας τις ανάγκες στη στέγαση των φοιτητών μας και όχι μόνο. Γιατί για εμάς είναι πάρα πολύ σημαντικό να μπορέσουμε να στεγασουμε και εξωτερικούς συνεργάτες και επισκέπτες καθηγητές».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «το ΤΕΙ Κρήτης δεν μπορεί να περιμένει, δεν μπορεί να στηρίζεται στους άλλους. Πρέπει να κάνει βήματα από μόνο του για να είναι δραστικό. Αν πάρουμε το κτίριο του ΕΦΚΑ στα Χανιά, σε λιγότερο από 24 μήνες θα έχουμε εστία εκεί. Αν όμως δεν καταλήξει σε εμάς, πρέπει να έχουμε εναλλακτική. Πάντα δουλεύουμε με δύο τουλάχιστον εναλλακτικά σχέδια».

Η νέα εστία στο Ηράκλειο θα είναι μία «εντελώς μοντέρνα κατασκευή, στα στάνταρ των ευρωπαϊκών εστιών»

Ο κ. Μανιος ανέφερε επίσης πως «έχουμε δώσει πολύ μεγάλη έμφαση στους κοινόχρηστους χώρους και ακόμη περισσότερο το νέο σχέδιο το συνδέουμε και με την παλιά εστία, αλλά και με τον αθλητικό χώρο που έχει δημιουργηθεί, όπως είναι το κλειστό αλλά και η επέκταση του γυμναστηρίου, η δημιουργία κολυμβητηρίου κλπ»‘-

Ο αντιπρύτανης του ΤΕΙ τόνισε, τέλος, ότι «χρειαζόμαστε ενίσχυση σε διοικητικό προσωπικό». Χρήματα, όπως κατέληξε, υπάρχουν διαθέσιμα, απλά οι «διαδικασίες είναι δύσκολες»

cretalive.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook