Κρήτη | 12 σεισμικές δονήσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας – Τι εκτιμούν οι σεισμολόγοι για την εξέλιξη του φαινομένου

κρήτη-12-σεισμικές-δονήσεις-κατά-τη-διά-1695221

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στην Κρήτη ο σεισμός μεγέθους 5,1 Ρίχτερ που έγινε το βράδυ της Πέμπτης. Ολόκληρη τη νύχτα οι σεισμικές δονήσεις συνεχίστηκαν προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους στις Μοίρες Ηρακλείου.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, ο οποίος με ειδικό κλιμάκιο βρίσκεται από νωρίς το πρωί στην Κρήτη για ελέγχους στις υποδομές αλλά και για παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας, είπε στο enikos.gr ότι έγιναν 12 σεισμικές δονήσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, μετά τα 5,1 Ρίχτερ στις 10 το βράδυ.

«Οι 10 από τις σεισμικές δονήσεις ήταν πάνω από 3 Ρίχτερ» τόνισε ο κ. Λέκκας και πρόσθεσε:

«Εκτονώνεται σιγά- σιγά η σεισμική δραστηριότητα, όμως χρειάζεται ιδιαίτερη παρακολούθηση το φαινόμενο καθώς στην περιοχή υπάρχει μια περίπλοκη τεκτονική δομή».

Δείτε τη στιγμή του σεισμού:

Καραστάθης: Υπήρχε προσεισμική ακολουθία με 10 δονήσεις από τις 16 Μαΐου

Ο διευθυντής ερευνών Αστεροσκοπείου Αθηνών Βασίλης Καραστάθης μίλησε στο OPEN και τόνισε ότι «η Ελλάδα μας έχει συνηθίσει να έχει σεισμικές ακολουθίες».

Σχετικά με τον σεισμό στην Κρήτη τόνισε ότι «ήταν ένας σεισμός που είχε προσεισμική ακολουθία. Καταγράφηκαν 10 δονήσεις από τις 16 Μαΐου και το φαινόμενο κορυφώθηκε με τα 5,1 Ρίχτερ το βράδυ της Πέμπτης. Έκτοτε είχαμε μια ιδιαίτερα πλούσια ακολουθία».

Σύμφωνα με τον κ. Καραστάθη, «αυτή τη στιγμή δεν βλέπουμε κάτι που μας επηρεάζει. Έχουμε και περίπου 30 μετασεισμούς στην περιοχή, οπότε υπάρχει μια φυσική εξέλιξη του φαινομένου. Μάλιστα γύρω στις 03:00 έγινε κι ένας ισχυρός μετασεισμός μεγέθους 4,3 Ρίχτερ, κάτι που είναι φυσιολογικό».

Δείτε το βίντεο του OPEN:

Η ανάρτηση του Γεράσιμου Χουλιάρα

Με μια ανάρτησή του στο Facebook ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Χουλιάρας καταδεικνύει την έντονη σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή από τον Ιανουάριο του 2022 έως τον Μάιο του 2023.

Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που ανέβασε, έχουν γίνει πολλοί σεισμοί 4 και 5 Ρίχτερ όλο αυτό το χρονικό διάστημα.

Παπαδόπουλος: Είναι πιθανό ο σεισμός να προήλθε από το ρήγμα της Πομπιάς

Με τη σειρά του ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε ΝΔ των Μοιρών στο νησί και όχι σε υποθαλάσσια περιοχή.

«Ο σεισμός έγινε αισθητός στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού. Έχουν επακολουθήσει αρκετοί μετασεισμοί, με μικρότερα μεγέθη, με το μεγαλύτερο από αυτούς να είναι 3,9 Ρίχτερ» είπε ο κ. Παπαδόπουλος τονίζοντας  στην ΕΡΤ1 ότι η σεισμική δραστηριότητα είναι σε εξέλιξη.

Ερωτηθείς για το εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό διευκρίνισε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα να πει κανείς με βεβαιότητα. «Χρειάζεται μια επιφυλακτικότητα διότι δεν υπάρχουν πλήρως επαρκή επιστημονικά στοιχεία και δεν πρέπει να δώσουμε την ψεύτικη εικόνα του εφησυχασμού. Είναι πολύ νωρίς. Όμως είναι αρκετά ενθαρρυντική η έντονη σεισμική ακολουθία που επακολούθησε τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ δίνοντας δειλά την εντύπωση ενός κύριου σεισμού».

Όπως είπε στην ΕΡΤ ο κ. Παπαδόπουλος το πιθανότερο είναι ο σεισμός των 5,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 21:58 χθες να προέρχεται από το ενεργό ρήγμα της Πομπιάς που το 1965 είχε προκαλέσει έναν ισχυρό σεισμό 6,1 Ρίχτερ.

«Δεν είναι από τις πιο δραστήριες σεισμικά περιοχές της Κρήτης και του ελλαδικού χώρου αλλά όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι χρειάζεται πολλή προσοχή», πρόσθεσε εφιστώντας την προσοχή του κόσμου και των αρμοδίων Αρχών στην παρακολούθηση του φαινομένου.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook