Κρήτη | 100 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα θα φιλοξενήσει το Ρέθυμνο

Η φιλοξενία ασυνόδευτων προσφυγόπουλων στο Ρέθυμνο ήταν το θέμα συζήτησης στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 11/10, στο δημαρχείο Ρεθύμνου, στην οποία συμμετείχαν η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου, ο υφυπουργός υποδομών Γιάννης Κεφαλογιάννης, η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, οι δήμαρχοι: Ρεθύμνου, Αγίου Βασιλείου, Μυλοποτάμου και Ανωγείων και ο αντιδήμαρχος Αμαρίου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκε η αναζήτηση και η οργάνωση των δομών που θα κριθούν κατάλληλες για να φιλοξενήσουν τα 100 περίπου ανήλικα παιδιά  στο Ρέθυμνο, ενώ συμφωνήθηκε η αναπτυξιακή ΑΚΟΜΜ ν’ αναλάβει τη διερεύνηση, με τη στήριξη της Περιφέρειας και των Δήμων.

Μετά το τέλος της σύσκεψης η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είχαμε μια εποικοδομητική συνάντηση με τους δημάρχους του νομού Ρεθύμνης σήμερα. Συζητήσαμε το θέμα των ανήλικων ασυνόδευτων και πως μπορούμε να συνεργαστούμε όλοι μαζί, έτσι ώστε να ανοίξουμε τις δομές της κοινωνίας στα ανήλικα ασυνόδευτα παιδιά και να καταφέρουμε ν’ αποσυμφορήσουμε δομές όπως αυτές της Μόρια, αλλά και στην Αττική που είναι μαζεμένα τα πιο πολλά παιδιά.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι τα ανήλικα ασυνόδευτα παιδιά είναι η πιο ευάλωτη και πιο ευαίσθητη ομάδα του προσφυγικού κύματος που έχουμε στη χώρα μας και γι’ αυτό ακριβώς ήρθα να συζητήσω με τους δημάρχους το ζήτημα αυτό.

Είδα μεγάλη ευαισθητοποίηση από την πλευρά τους και ανοιχτούς ορίζοντες, ώστε να δούμε πως συνεργαζόμαστε, πως βλέπουν και χαρτογραφούν και ποια ακίνητα μπορεί να είναι ανοιχτά στους δήμους τους, αλλά και τι δομές μπορούν να χρησιμοποιήσουν κυρίως μέσα από την αναπτυξιακή τους εταιρία, δεδομένου ότι υπάρχει χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια και την Κομισιόν».

Όσον αφορά στον αριθμό των παιδιών που θα φιλοξενηθούν στο Ρέθυμνο η κ. Μιχαηλίδου, ανάφερε ότι θα φιλοξενηθούν περίπου 100 παιδιά. Ο συνολικός αριθμός των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων που θα φιλοξενηθούν στην Κρήτη αναμένεται να φτάσει τα 350 παιδιά.

Ο δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργος Μαρινάκης, μετά τη συνάντηση ανέφερε: «Έγινε μια παραγωγική συζήτηση με την κα υφυπουργό, που εξέθεσε το ζήτημα. Αντιλαμβανόμαστε και το μέγεθός του και την έντασή του. Όλοι οι δήμαρχοι καταλάβαμε ότι είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να το διαχειριστούμε με υπευθυνότητα. Αυτά τα ασυνόδευτα παιδιά πρέπει να βρουν μια στοργή από πλευράς ελληνικής πολιτείας, κάτι το οποίο νομίζω πρέπει να το δούμε συνολικά και ως κοινωνία. Από την άλλη πλευρά τα διάφορα τεχνικά ζητήματα που υπάρχουν τα εκθέσαμε, όπως υπάρχουν και θέματα νομικού πλαισίου. Στο Ρέθυμνο ο οργανισμός που θα μπορέσει να επιτελέσει αυτή τη λειτουργία είναι μόνο ο ΑΚΟΜΜ και συμφωνήσαμε, ο ΑΚΟΜΜ να αναλάβει όλη τη διερευνητική δουλειά και όλοι μαζί, περιφέρεια και δήμοι θα βοηθήσουμε, ώστε αυτός ο μικρός αριθμός των παιδιών να διασπαρεί με τέτοιο τρόπο, ώστε και να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες που υπάρχουν και να μην δημιουργηθούν προβλήματα σε κανένα σημείο του νομού μας».

Πηγή: rethemnosnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ