Κρήτη | 1 εκατομμύριο ευρώ για την ανάδειξη τόπων UNESCO | Video

κρήτη-1-εκατομμύριο-ευρώ-για-την-ανάδε-1103546

Την ένταξη στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Κρήτης ενός συνόλου δράσεων συμβατικής και ψηφιακής προβολής καθώς και σήμανσης των περιοχών UNESCO Κρήτης υπέγραψε την Πέμπτη ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Συνολικά 1.000.680 ευρώ θα διατεθούν για την ενιαία ανάδειξη των 3 φυσικών τόπων της Κρήτης που είναι ενταγμένοι στα προγράμματα της UNESCO (Τα Λευκά Όρη-Φαράγγι της Σαμαριάς ως Απόθεμα της Βιόσφαιρας, ο Ψηλορείτης και η Σητεία ως Γεωπάρκα).

Το έργο χωρίζεται σε 4 βασικές κατηγορίες δράσεων:

Α) Συμβατική Σήμανση. Ειδικότερα θα τοποθετηθούν σύγχρονες καλαίσθητες πινακίδες ενημέρωσης και πληροφόρησης καθώς και τα αναγκαία σημεία πληροφόρησης και ενημέρωσης σε επιλεγμένα σημεία των περιοχών.

Β) Ψηφιακές εφαρμογές. Αφορά ένα σύνολο ψηφιακών καινοτόμων εφαρμογών που θα προβάλουν τις περιοχές Unesco της Κρήτης σε όλο τον πλανήτη.

Γ) Καμπάνια προβολής στα διεθνή ΜΜΕ και ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και συμμετοχή σε έκθεση Τουρισμού παγκόσμιας εμβέλειας.

Δ) Επιπλέον θα εκπονηθεί μία σειρά μελετών και οδηγών για την δημιουργία προδιαγραφών για τις περιοχές Unesco που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: Προδιαγραφές για έξυπνα παγκάκια, Προδιαγραφές για layout και πινακίδες σήμανσης, οδηγό εφαρμογής branding, καθώς και της εταιρικής ταυτότητας των 3 περιοχών, οδηγό προδιαγραφών για σημεία απόθεσης απορριμμάτων στις περιοχές UNESCO.

Η δράση αυτή εντάσσεται στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση της Περιφέρειας Κρήτης για τις περιοχές UNESCO του νησιού συνολικού προϋπολογισμού περίπου 10 εκ. Ευρώ στο πλαίσιο της οποίας έχουν ήδη προγραμματιστεί σειρά άλλων παρεμβάσεων όπως έργα ύδρευσης για την εξυπηρέτηση των αναγκών των κατοίκων των περιοχών αυτών, έργα πολιτικής προστασίας, παρεμβάσεις ανάδειξης του πολιτιστικού αποθέματος και του φυσικού περιβάλλοντος.

Ταυτόχρονα το έργο που σήμερα εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας στο πλαίσιο της δημιουργίας μίας ενιαίας ταυτότητας για τις περιοχές UNESCO της Κρήτης λαμβάνει υπόψιν του και τις διαδικασίες για την ένταξη των Αστερουσίων ως Απόθεμα της Βιόσφαιρας (ήδη δρομολογημένη) και της Σπιναλόγκας και των Μινωϊκών Ανακτορικών Κέντρων στην Παγκόσμια Κληρονομιά οι οποίες είναι σε εξέλιξη.

Στην υπογραφή της ένταξης του έργου στη Περιφέρεια από τον Στ. Αρναουτάκη παρόντες ήταν και τα μέλη της ομάδας έργου της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης για τις περιοχές UNESCO της Κρήτης και συγκεκριμένα, η Μαρία Κασσωτάκη προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας ΕΣΠΑ της Περιφέρειας, ο Δημήτρης Μιχελογιάννης ειδικός σύμβουλος του Περιφερειάρχη, ο Δημήτρης Παττακός διευθυντής τον ΑΚΚΟΜ-Ψηλορείτη και ο Νίκος Ζωγραφάκης διευθυντής του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης που θα υλοποιήσει την δράση.

Δείτε τις δηλώσεις:

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook