Κριθαράκι με γαρίδες

κριθαράκι-με-γαρίδες-1499292

Γνωστό και ως κριθαρότο, είναι το φαγητό που θα σερβίρεται στο καθημερινό τραπέζι ακόμη και σε περιόδους νηστείας, αλλά και σε ένα ρομαντικό δείπνο.

της Ιωάννας Σταμούλου

Έτοιμο σε 1′ 10»

Υλικά

600γρ. γαρίδες

400γρ. κριθαράκι χονδρό

2 φλιτζανάκια του καφέ ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι μεγάλο (το μισό ψιλοκομμένο, το υπόλοιπο χοντροκομμένο)

2 σκελίδες σκόρδο, σε φετούλες

2 μικρά κολοκύθια ξυσμένα στον τρίφτη

1 κουτ. γλυκού βασιλικό ξερό

1 φλιτζανάκι του καφέ ούζο

2 ντομάτες μέτριες ξυσμένες στον τρίφτη

1 χούφτα βασιλικό φρέσκο

αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Καθαρίζετε τις γαρίδες από το κεφάλι και το κέλυφος, αφήνετε μόνο τις ουρές. Ξεπλένετε τα κεφάλια και τα κελύφη και τα στραγγίζετε καλά.

Ζεσταίνετε σε μια κατσαρόλα μισό φλιτζανάκι από το ελαιόλαδο και σοτάρετε τη μια σκελίδα σκόρδο με το χοντροκομμένο κρεμμύδι και τα υπολείμματα από τις γαρίδες. Προσθέτετε δυόμισι λίτρα καυτό νερό και βράζετε για 20 λεπτά. Σουρώνετε το ζωμό και τον κρατάτε ζεστό.

Ζεσταίνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε ρηχή κατσαρόλα και σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τη δεύτερη σκελίδα σκόρδο και τα κολοκυθάκια. Προσθέτετε το κριθαράκι και ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα να γυαλίσει. Σβήνετε με το ούζο και, αφού εξατμιστεί το οινόπνευμα, προσθέτετε την ντομάτα και τον ξερό βασιλικό. Αλατοπιπερώνετε και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να την απορροφήσει το ζυμαρικό.

Ρίχνετε ένα φλιτζάνι καυτό γαριδοζωμό και συνεχίζετε να μαγειρεύετε σε πιο χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συχνά με την ξύλινη κουτάλα γιατί κολλάει. Θα συνεχίσετε να προσθέτετε σταδιακά το ζωμό μέχρι να μαγειρευτεί το ζυμαρικό αλλά να κρατάει λίγο στο δόντι. Με την τελευταία δόση του ζωμού ρίχνετε και τις γαρίδες και τις ανακατεύετε με το περιεχόμενο της κατσαρόλας.

Όταν αλλάξουν χρώμα οι γαρίδες και το κριθαράκι μείνει αρκετά ζουμερό τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Σερβίρετε σε πιάτα πασπαλίζοντας με το φρέσκο βασιλικό κι επιπλέον πιπέρι για όποιον το επιθυμεί.

olivemagazine.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook