Κρίση της μακαρονάδας στην Ιταλία – Καλούν σε «απεργία ζυμαρικών» για να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια

κρίση-της-μακαρονάδας-στην-ιταλία-κα-1591541

Στα ύψη εκτοξεύτηκαν οι τιμές των ζυμαρικών στην Ιταλία, με αποτέλεσμα στην κυβέρνηση να κάνουν συνάντηση σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια που πλήττει το αγαπημένο φαγητό των Ιταλών.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι τιμές των ζυμαρικών στην Ιταλία αυξήθηκαν κατά 17,5% τον Μάρτιο και κατά 16,5% τον Απρίλιο. Το άλμα είναι διπλάσιο από τα στοιχεία του δείκτη τιμών καταναλωτή της Ιταλίας, ο οποίος σκαρφάλωσε 8,1% σε ετήσια βάση για τον Απρίλιο και 8,7% για τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της ιταλικής ομάδας για τα δικαιώματα των καταναλωτών Assoutenti κάλεσε τους καταναλωτές σε μια «απεργία ζυμαρικών» τουλάχιστον 15 ημερών σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια. «Οι υψηλές τιμές διατηρούνται προκειμένου να έχουμε μεγαλύτερα κέρδη. Οι τιμές θα πέσουν μόνο μπροστά σε μια σημαντική μείωση της κατανάλωσης», δήλωσε ο Φούριο Τρούτσι της Assoutenti.

Το 2007, οι Ιταλοί πραγματοποίησαν μονοήμερη απεργία κατά της αγοράς ζυμαρικών, όταν οι τιμές αυξήθηκαν κατά σχεδόν 20%.

23 κιλά ζυμαρικά για κάθε Ιταλό ετησίως

Τα πιάτα ζυμαρικών στα εστιατόρια έχουν αυξηθεί κατά 6,1% σε ετήσια βάση, δήλωσε στο CNBC η ιταλική ομάδα για τα δικαιώματα των καταναλωτών Assoutenti. Σύμφωνα με μια έρευνα του 2022 από τον Διεθνή Οργανισμό Ζυμαρικών, ένας μέσος Ιταλός καταναλώνει σχεδόν 23 κιλά ζυμαρικών ετησίως.

Οι αυξημένες τιμές λιανικής οφείλονται στο γεγονός ότι οι παραγωγοί πωλούν τώρα τα αποθέματα ζυμαρικών τους, τα οποία είχαν παραχθεί όταν το κόστος των πρώτων υλών ήταν υψηλότερο.

«Αυτό οφείλεται στη διάθεση των αποθεμάτων που έχουν παραχθεί με υψηλότερο κόστος πρώτων υλών», δήλωσε ο Τρούτσι, επικαλούμενος τις υψηλότερες τιμές του σιταριού και της ενέργειας.

«Οι τιμές του σιταριού έχουν μειωθεί από την ιστορική τους κορύφωση μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά παραμένουν υψηλές», δήλωσε στο CNBC μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου η υπεύθυνη εξωτερικών υποθέσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας Ναντίτα Ρόι. Η ίδια σημείωσε ότι η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει πτώση των τιμών του σιταριού κατά 7,4% το 2023 σε σχέση με το 2022.

Οι τιμές του σκληρού σιταριού, μιας ποικιλίας σιταριού που συνήθως χρησιμοποιείται στα ζυμαρικά, έχουν επίσης σημειώσει πτώση τους τελευταίους μήνες. «Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί ειδικοί παράγοντες ανά χώρα που θα μπορούσαν να εξηγήσουν την άνοδο των τιμών των ζυμαρικών στην Ιταλία», πρόσθεσε η Ρόι.

Έκτακτη συνεδρίαση

Πριν από δύο εβδομάδες περίπου ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας, Αντόλφο Ούρσο, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με θέμα τη συζήτηση για την αύξηση των τιμών των ζυμαρικών.

Οι παραγωγοί ζυμαρικών, οι ενώσεις καταναλωτών και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ήταν μεταξύ αυτών που συμμετείχαν στη συνάντηση, με ορισμένους παράγοντες να ζητούν την επιβολή ανώτατου ορίου τιμών στα ζυμαρικά για να περιοριστεί η άνοδος των τιμών, πρόταση που έκτοτε απορρίφθηκε.

newsit.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook