Κρίση στο Αιγαίο: Βήμα-βήμα οι προκλήσεις των Τούρκων στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

κρίση-στο-αιγαίο-βήμα-βήμα-οι-προκλήσε-1087891

Σε παιχνίδια εντυπώσεων προχωρά εδώ και λίγες ώρες η Τουρκία με το Oruc Reis να βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας έχοντας διανύσει περίπου 20 ναυτικά μίλια εντός της αλλά στην πραγματικότητα να μην μπορεί να διεξάγει έρευνες καθώς αν και έχει απλώσει καλώδια δεν μπορεί να προχωρήσει λόγω του θορύβου των πολεμικών πλοίων που βρίσκονται στην περιοχή.

Το τουρκικό σκάφος, το οποίο συνοδεύεται από δύο άλλα σκάφη, έχει ανοίξει και τον πομπό του όπως φαίνεται στην ιστοσελίδα marinetraffi.com.

Η περιοχή που πλέει το Oruc Reis και τα δύο συνοδευτικά του πλοία, το «Αταμάν» και το «Τσένγκιζ Χαν», είναι διεθνή ύδατα άνωθεν περιοχής ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Κοντά στην περιοχή βρίσκεται αριθμός ελληνικών πολεμικών πλοίων

Από τον ασύρματο των ελληνικών πλοίων εκπέμπεται ανά 15 λεπτά το ίδιο μήνυμα με το οποίο λένε στο πλήρωμα και τον κυβέρνητη του Oruc Reis ότι βρίσκεται σε ελληνική υφαλοκρηπίδα και τον καλούν να απομακρυνθεί από την περιοχή.

Σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές λόγω του θορύβου που προκαλείται στην περιοχή από τη μεγάλη συγκέντρωση πολεμικών πλοίων το πλήρωμα του Oruc Reis δεν μπορεί να πραγματοποιήσει έρευνες.

Κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν ότι η Ελλάδα κινείται με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα επισημαίνοντας ότι το Oruc Reis δεν μπορεί να προχωρήσει σε έρευνες λόγω του θορύβου που κάνουν τα σκάφη που το συνοδεύουν και άρα ίσως πρόκειται για επίδειξη της Τουρκίας.

Το Oruc Reis συνοδεύεται από επτά τουρκικές φρεγάτες οι οποιες έχουν απλωθεί σε κοντινή απόσταση γυρω του, δημιουργώντας έναν προστατευτικό κλοιό. Σύμφωνα με πληροφορίες το τουρκικό ερευνητικο σκάφος έχει κινηθεί για λίγα ναυτικά μίλια εντος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, πραγματοποιωντας συνεχώς ελιγμούς οι οποίοι δείχνουν ότι μέσα στις προθέσεις του είναι να πραγματοποιεί ένα συνεχές «πήγαινε-έλα» μεταξυ ελληνικης και τουρκικής ΑΟΖ.

Το ερώτημα ειναι ωστόσο εάν απο εκει και πέρα θα θελήσει να ποντισει καλώδια, κάτι που αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την ελληνική πλευρά ή θα επιδιώξει απλά να προκαλέσει διεξάγοντας σεισμικές έρευνες μέσω σόναρ με σκοπό την δημιουργία εντυπώσεων οι οποίες εν συνεχεία θα αξιοποιηθούν από την τουρκικη προπαγάνδα.

Πέρα από την κινητικότητα του Oruc Reis όμως, την ελληνική πλευρά ανησυχεί παράλληλα και η σημαντική συσσώρευση μεγάλων μονάδων επιφάνειας του τουρκικού στόλου, νότια της Ρόδου. Σύμφωνα με πληροφορίες οι Τούρκοι έχουν στείλει περισσότερα από 17 πλοία (φρεγάτες, κορβέτες και τορπιλάκατοι) και υποβρύχια μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου, στα οποία εάν προσθέσουμε και τις 7 φρεγάτες που συνοδεύουν το Oruc Reis, τότε συμπληρώνεται μια δύναμη περί των 25 πλοίων.

Εντυπωσιακό είναι όμως και το γεγονός ότι σε αυτήν τη δύναμη η Τούρκοι έχουν ενσωματώσει μερικές απο τις πιο ισχυρές μονάδες τους, όπως πχ φρεγάτες τυπου ΜΕΚΟ, στέλνοντας ετσι ένα επιπλέον μήνυμα και σε επιχειρησιακό επίπεδο, προς την ελληνική πλευρά.

Διπλωματικος πυρετός

Τα παιχνίδια της Άγκυρας έχουν προκαλέσει διπλωματικό «πυρετό» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να

ενημερώνει τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για τις τουρκικές προκλήσεις και να τονίζει ότι πολιτική των ίσων αποστάσεων είναι αντιπαραγωγική και μη αποδεκτή με τον κ. Στόλτενμπεργκ να γράφει στο Twitter ότι «η κατάσταση πρέπει να ληθεί με πνεύμα συμμαχικής αλληλεγγύης και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Λίγο αργότερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δια του εκπροσώπου του κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις ερευνητικές δραστηριότητες του «Oruc Reis» στην Ανατολική Μεσόγειο εκφράζοντας για μια ακόμα φορά την ανησυχία της Ουάσιγκτον για τις ενέργειες της Τουρκίας.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει ειδοποίηση σε άλλα πλοία για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τέτοια σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή» δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Πηγή:protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook