Κραυγή αγωνίας για το μάζεμα της ελιάς – Κινδυνεύει η συγκομιδή, λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Χανίων

κραυγή-αγωνίας-για-το-μάζεμα-της-ελιάς-991168

Το ζήτημα της έλλειψης εργατικών χεριών για την συγκομιδή της ελιάς φέτος δείχνει υπαρκτό, καθώς οι αλλοδαποί εργάτες… δεν είναι εδώ, ενώ η παραγωγή αναμένεται να είναι καλή. Ο Χριστόφορος Βιδάκης, πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Χανίων, με μια επιστολή-κραυγή αναφέρεται στον κίνδυνο να μείνουν, όπως λέει, τα εισοδήματα αμάζευτα. Καμία δουλειά δεν είναι ντροπή, λέει ο κ. Βιδάκης, και καλεί τους νέους να συμβάλουν στη συγκομιδή της ελιάς:

«Από τις μέχρι τώρα ενδείξεις, διαφαίνεται ότι φέτος, χάρη στις καλύτερες προσπάθειες, τόσο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που αύξησε τα κονδύλια αλλά και των κατά τόπους υπευθύνων, θα έχουμε μεγαλύτερη και καλύτερη παραγωγή ελαιολάδου στην Κρήτη αφού έγιναν περισσότεροι και προσεκτικότεροι ελαιοψεκασμοί.

Την σκυτάλη όμως παίρνει ένα άλλο ζήτημα που κάθε χρόνο γίνεται πιο σοβαρό και δυσεπίλυτο, αυτό της έλλειψης χεριών για την συγκομιδή του ελαιοκάρπου, την ίδια περίοδο που πολλοί συμπολίτες μας καταφεύγουν στον Ο.Α.Ε.Δ. για να λάβουν το επίδομα ανεργίας.

Το θέμα είναι βαθιά κοινωνικό αλλά και πολιτικό. Κοινωνικό διότι αρκετοί συμπολίτες μας αποφεύγουν την ενασχόλησή τους  με τις αγροτικές δραστηριότητες, έχοντάς τες παρεξηγήσει.

Επί αυτού, καταθέτω την άποψή μου ότι καμία δουλειά δεν είναι ντροπή αν την κάνουμε καλά και με αξιοπρέπεια. Αντίθετα, ντροπή είναι να καθόμαστε ενώ υπάρχει δουλειά και να παρασιτούμε εις βάρος του κοινωνικού συνόλου. Ο δε Σωκράτης, είχε πλήρη επίγνωση όταν έλεγε στους μαθητές του ότι: «Είναι αδύνατον άνθρωπος ελεύθερος να βρει απασχόληση ωφελιμότερη και τερπνότερη από την γεωργία διότι και ευπορία φέρει και την ψυχή τέρπει και την υγεία ενισχύει και την φιλομάθεια διδάσκει και την προς αλλήλους βοήθεια και αγάπη υπαγορεύει. (Πιθανότατα αναφέρεται στους δανεικούς που κάναμε κι εμείς μέχρι μια εξηνταριά χρόνια, πριν να έρθουν δηλαδή οι εργάτες από άλλα μέρη). Μητέρα δε και τροφός των άλλων τεχνών είναι».

Όσοι έχουν εργαστεί στην γη, αντιλαμβάνονται τα νοήματα των παραπάνω λόγων του Σωκράτη και προτρέπω όσους δεν το έχουν κάνει ακόμα, να το επιχειρήσουν το συντομότερο και δεν θα χάσουν. Η επαφή και μόνο με την γη, έχει πολλές ευεργετικές επιδράσεις στον άνθρωπο. Όταν δε μάθει κάποιος να καλλιεργεί και να παράγει την τροφή της οικογένειάς του και όσων άλλων μπορεί, η ικανοποίηση πολλαπλασιάζεται.

Το θέμα είναι και πολιτικό αφού η πολιτεία πρέπει να βρει τρόπο να συσχετίσει την ανάγκη εκτέλεσης εργασιών με την ανεργία. Διότι οι άνεργοι επιδοτούνται από το κράτος. Αλλά δεν γίνεται κατανοητό πως το κράτος δίνει επιδόματα ανεργίας, σε χρονική περίοδο που υπάρχει εργασία απλή η οποία δεν απαιτεί δεξιότητες κι όποιος εμπλακεί με αυτού του είδους την εργασία, δεν πρόκειται να χάσει την ειδικότητα που έχει αποκτήσει και που θα εξασκήσει , μόλις του δοθεί η ευκαιρία.

Έχουμε φτάσει στο σημείο να κινδυνεύουμε στην περίπτωση που δεν θα έρθουν εφέτος εισαγόμενοι εργάτες (πράγμα δύσκολο λόγω συγκυριών) να μείνουν τα εισοδήματα αμάζευτα.

Κάνω έκκληση στους νέους μας, την ελπίδα του αύριο της πατρίδας μας , να μην κάνουν τα λάθη και τις επιλογές που κάναμε εμείς, η προηγούμενη γενιά και φέραμε σε δύσκολη θέση την πατρίδα μας. Να γνωρίζουν ότι το αδούλευτο ψωμί δεν χόρτασε ποτέ κανέναν, όσο κι αν έφαγε.

Η εργασία κι οι πραγματικές προσπάθειες στην ζωή, δημιουργούν την αξιοπρέπεια και τον αυτοσεβασμό στον άνθρωπο ενώ η αργία είναι μητέρα πάσης κακίας. Με δεδομένη την οικονομική κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα μας αλλά και η πλειοψηφία του λαού μας, δεν ξέρω πως θα δικαιολογήσουμε σαν λαός και πολιτεία τις μεγάλες απώλειες από ενδεχόμενη μη συγκομιδή του ελαιοκάρπου.»

zarpanews.gr

2 thoughts on “Κραυγή αγωνίας για το μάζεμα της ελιάς – Κινδυνεύει η συγκομιδή, λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Χανίων

  1. Γιατί δεν λέτε και για τα μεροκάματα που προσφέρουν;;;
    Εγώ έψαξα και μου είπαν 24 Ευρώ για 8 ώρες και 30 Ευρώ για 10 ώρες, μαύρα.
    Και κάθε πρωί με το αμάξι μου στο χωράφι, άρα πληρώνω και την βενζίνη.
    Ποιος νέος θα πάει με 3 Ευρώ την ώρα?

  2. Δεν χρειαζεται να λετε συνεχεια το αυτονοητο….καμια δουλεια δεν ειναι ντροπη.Ομως 1.μην περιμενετε τον Ελληνα στο χωραφι,δυστυχως μια νοοτροπια ετων δεν αλλαζει ευκολα.Ακομα δεν μπορει καποιος που δεν εχει ασχοληθει ποτε με τις ελιες απο τη μια μερα στην αλλη να δουλεψει αποτελεσματικα για να του δωσει και ο παραγωγος 35 η 40 ευρω.Ενοειται οτι δεν παει και με λιγοτερα.2.Οι αλλοδαποι που ερχονται στα Χανια για τις ελιες καθε χρονο ειναι Βορειοαφρικανοι η Αφρικανοι κατα βαση χωρις χαρτια με οτι αυτο συνεπαγεται.Απο Αλβανια με προσκληση δεν ερχονται η ερχονται ελαχιστοι,αυτο ειναι συνηθες στη Β.Ελλαδα.Και 3.εργοσημο….το μεγαλο αστειο…..κανεις δεν το θελει….ο παραγωγος βρισκεται στην αναγκη, παρανομει,διακινδυνευοντας τα προστιμα, επιβαρυνεται δε οικονομικα καθως ολα τα εργατικα θα μπορουσαν να μπουν στα εξοδα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook