Κρατήστε τα σκουπίδια στο σπίτι: Δεν θα γίνει αποκομιδή απορριμάτων σήμερα σε όλη την Κρήτη

κρατήστε-τα-σκουπίδια-στο-σπίτι-δεν-θα-551550

“Λουκέτο” στα αμαξοστάσια, ως διαμαρτυρία για τα πολλά εργατικά δυστυχήματα στους Δήμους

Χωρίς αποκομιδή απορριμμάτων θα μείνουν σήμερα Δευτέρα οι Δήμοι όλης της χώρας, και εδώ της Κρήτης, στο πλαίσιο κινητοποίησης διαμαρτυρίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους ΟΤΑ για τα συχνά εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα στους Δήμους.

Αν μη τι άλλο δικαιολογημένη η απόφαση της Ομοσπονδίας να προχωρήσει σε μια κίνηση τέτοια, για να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα διαμαρτυρίας ότι δεν πάει άλλο με τα εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα στους ΟΤΑ.

Όμως αναμένεται και ένα δύσκολο σκηνικό για το Ηράκλειο και τις άλλες πόλεις της Κρήτης, αφού ένεκα του ότι θα έχει προηγηθεί σαββατοκύριακο, οπότε δε γίνεται ή γίνεται πολύ περιορισμένα αποκομιδή απορριμμάτων, τη Δευτέρα θα είναι συσσωρευμένοι μεγάλοι όγκοι σκουπιδιών στους κάδους και στους δρόμους.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ πήρε απόφαση να κλείσουν αύριο τα αμαξοστάσια των Δήμων σε ένδειξη πένθους για τον 53χρονο οδηγό του απορριμματοφόρου του Δήμου Αλίμου που έχασε τη ζωή του προχθές στη λεωφόρο ΝΑΤΟ, αλλά και για το πλήθος των εργατικών ατυχημάτων στις δημοτικές υπηρεσίες.

Το νέο τραγικό συμβάν σημειώθηκε ξημερώματα, όταν και ανετράπη απορριμματοφόρο στη λεωφόρο ΝΑΤΟ, στο ύψος των Άνω Λιοσίων, με αποτέλεσμα ο 54χρονος υπάλληλος καθαριότητας του Δήμου Αλίμου, πατέρας τεσσάρων παιδιών, που επέβαινε σε αυτό, να καταλήξει μερικές ώρες αργότερα στο Νοσοκομείο “Αγία Όλγα”, όπου και διακομίστηκε.

Το συμβάν ήρθε να προστεθεί σε μια πολύ μακρά λίστα εργατικών ατυχημάτων και δυστυχημάτων. Λίστα από την οποία δεν απουσιάζουν και Δήμοι της Κρήτης. Και εδώ στο νησί μας έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια τα ατυχήματα και τα δυστυχήματα. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει, άλλωστε, το τραγικό δυστύχημα, με θύμα την αείμνηστη δημοτική υπάλληλο Ηρακλείου Δημητρία Σκουρογιαννάκη, η οποία τον Ιούνιο του 2016 τραυματίστηκε πολύ σοβαρά όταν χτυπήθηκε από το απορριμματοφόρο στο οποίο εργαζόταν και δυστυχώς μετά από 2 μήνες νοσηλείας έχασε τη μάχη για τη ζωή της.

Η ανακοίνωση

Στη σχετική ανακοίνωσή της, για το “λουκέτο” της ερχόμενης Δευτέρας στα αμαξοστάσια των Δήμων, η ΠΟΕ-ΟΤΑ σημειώνει: «Δίχως τέλος πλέον οι θάνατοι συναδέλφων στις Υπηρεσίες Καθαριότητας των Δήμων. Ημέρα με την ημέρα, η οικογένεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θρηνεί την απώλεια συναδέλφων, θύματα όλοι της εγκληματικής αδιαφορίας των αρμόδιων κυβερνητικών υπηρεσιών και των αιρετών, της απίστευτης εντατικοποίησης της εργασίας, της παντελούς έλλειψης μέσων ατομικής προστασίας, της μη τήρησης ακόμη και της υφιστάμενης νομοθεσίας για την υγιεινή και την ασφάλεια, αλλά και του κακοσυντηρημένου και πολλές φορές επικίνδυνου μηχανολογικού εξοπλισμού.

Μετά τον ακαριαίο θάνατο του συναδέλφου στον Ασπρόπυργο το πρωί της περασμένης Παρασκευής (σ.σ. στις 9 Νοεμβρίου) και πριν ακόμη στεγνώσουν τα δάκρυα των συναδέλφων, σήμερα (σ.σ. προχθες) Παρασκευή 16 Νοεμβρίου, στις 5 τα ξημερώματα, ένα νέο θανατηφόρο δυστύχημα συνέβη με την ανατροπή απορριμματοφόρου του Δήμου Αλίμου στη λεωφόρο ΝΑΤΟ, κοντά στον ΧΥΤΑ Φυλής. Ο οδηγός του οχήματος έχασε τη ζωή του.

Με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ, τα γκαράζ καθαριότητας όλων των Δήμων της χώρας θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου, ως ελάχιστη ένδειξη διαμαρτυρίας, θυμού και αγανάκτησης για τις τραγικές απώλειες συναδέλφων μας κατά την εκτέλεση του καθήκοντος. Ας αναλάβει ο καθένας επιτέλους την ευθύνη του. Πόσο αίμα πρέπει επιτέλους να χυθεί στον αγώνα του μεροκάματου για να ευαισθητοποιηθούν οι καρεκλοκένταυροι της εξουσίας;».

Μένουν στα πόστα τους 100 συμβασιούχοι

Χαρμόσυνα μαντάτα προχθές από το Πρωτοδικείο Ηρακλείου για πάνω από 100 εργαζόμενους καθαριότητας και για τρεις Δήμους του νομού Ηρακλείου, καθώς επίσης και για τον ΦΟΔΣΑ Βόρειας Πεδιάδος, αφού οι συμβασιούχοι πήραν δικαστικά παράταση εργασίας μέχρι τις 22 Μαρτίου. Με την προηγούμενη αναβολή, η συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει οι εν λόγω συμβασιούχοι στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου είχε προγραμματιστεί για χθες. Το Πρωτοδικείο αποφάσισε, ωστόσο, νέα αναβολή για τον Μάρτιο, και συγκεκριμένα για τις 22 Μαρτίου – κάτι που σημαίνει ότι οι συμβασιούχοι στους τρεις ΟΤΑ και στον ΦΟΔΣΑ θα συνεχίσουν κανονικά στις δουλειές τους μέχρι την ημερομηνία εκείνη.

Η εξέλιξη προκάλεσε βαθιά ανακούφιση στους εργαζόμενους και στις οικογένειές τους. Ικανοποίηση υπήρξε όμως και στις τάξεις των αιρετών, με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας Ηρακλείου, Χάρη Μαμουλάκη, να μπορεί πλέον να σχεδιάζει πολύ πιο ήρεμος τα πλάνα του για την καθαριότητα της πόλης, με βάση τις αυξημένες ανάγκες που θα προκύψουν προσεχώς λόγω των γιορτών των Χριστουγέννων. Μπορεί, λοιπόν, με τη βούλα του δικαστηρίου 67 συμβασιούχοι Καθαριότητας να ετοιμάζονται αμέριμνοι πλέον για τις γιορτές, στον Δήμο Ηρακλείου ωστόσο βρίσκονται εν αναμονή των οριστικών ανακοινώσεων της προκήρυξης 3Κ του περασμένου Μαρτίου, ώστε να ολοκληρωθεί το “κάδρο” των μόνιμων προσλήψεων στην Υπηρεσία Καθαριότητας. Περί τα 60 άτομα μόνιμο προσωπικό αναμένει η Λότζια μέσω της προκήρυξης 3Κ. Βέβαια ένας σημαντικός αριθμός έχει ήδη πιάσει δουλειά, με βάση τους προσωρινούς πίνακες επιτυχόντων του ΑΣΕΠ. Ζητούμενο είναι να βγουν επιτέλους οι οριστικοί πίνακες, ώστε να προσληφθούν όλοι οι μόνιμοι υπάλληλοι, αλλά και να ησυχάσουν και οι εργαζόμενοι που έχουν ξεκινήσει δουλειά με τους προσωρινούς πίνακες, και αισθάνονται – όπως είναι λογικό – μια ανασφάλεια…

Πηγή: neakriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook