«Κρατιέται» ψηλά το κρητικό ελαιόλαδο παρά τον «πόλεμο» των Ιταλών – «Είμαστε οι μοναδικοί παίχτες φέτος στην Ευρώπη»

κρατιέται-ψηλά-το-κρητικό-ελαιόλαδ-1596770

Αντιστέκεται το κρητικό ελαιόλαδο στον… πόλεμο των Ιταλών… Παρά τις πιέσεις τους να δημιουργήσουν μια τεχνητή έλλειψη εμπορικού ενδιαφέροντος απέναντι στην Κρήτη για να ρίξουν τις τιμές, η οριακή υποχώρηση σταματάει εδώ και αρχίζει ξανά η ανοδική τους πορεία.

Αυτό δείχνει άλλωστε και μια νέα δημοπρασία από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κριτσάς, σε δύο βυτία λάδι, με την τιμή να διαμορφώνεται στα 5,08 ευρώ το κιλό, για οξύτητα, μάλιστα, που οριακά ξεπέρασε τις τρεις γραμμές. Τόσο ο πρόεδρος των ελαιουργών του νομού Ηρακλείου Βαγγέλης Πρωτογεράκης, όσο και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κριτσάς, Νίκος Αφορδακός, συμφωνούν ότι στο αμέσως προσεχές διάστημα θα δούμε και πάλι τις τιμές του ελαιολάδου να ανεβαίνουν.

“Καταπέλτης” όμως είναι ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης, που δηλώνει βέβαιος για την εξέλιξη αυτή, αφού, όσο και αν προσπαθούν οι Ιταλοί, η παγκόσμια αγορά ελαιολάδου φέτος αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις και το “χρυσό” προϊόν του κρητικού ελαιώνα θα συνεχίσει για πολύ καιρό ακόμα να είναι περιζήτητο!

«Εμείς στοκάρουμε λάδι στο Δημοπρατήριο της Ένωσης Ηρακλείου. Και καλούμε τους ελαιουργούς που επιθυμούν να αποθηκεύσουν μεγάλες ποσότητες ελαιολάδου, να μας το φέρουν. Έχουμε χώρους στις εγκαταστάσεις μας. Μετά την Πρωτοχρονιά, θα πετύχουμε δημοπρασίες με πολύ μεγαλύτερες τιμές από τις σημερινές. Για μας οι σημερινές τιμές “δεν υπάρχουν”. Μας αφήνουν παγερά αδιάφορους», ξεκαθαρίζει με νόημα μιλώντας στο neakriti.gr, ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣ και υπεύθυνος του Δημοπρατηρίου Ελαιολάδου στη ΒΙΠΕΗ και του Παρατηρητηρίου Τιμών Κρητικού Ελαιολάδου της οργάνωσης, Μύρων Χιλετζάκης.

Οι Ιταλοί φέτος δεν τα καταφέρνουν

Κάθε χρόνο οι Ιταλοί έμποροι ελαιολάδου, στην αρχή της ελαιοκομικής περιόδου, για να βρουν ποιοτικό λάδι από την Κρήτη και να καλύψουν τις ανάγκες των εταιρειών τυποποίησής τους, ξεκινούν δείχνοντας αγοραστικό ενδιαφέρον, που στη συνέχεια το αποσύρουν, αφού έχουν καλύψει τις βασικές ανάγκες τους, προκειμένου έτσι να επηρεάσουν αρνητικά την αγορά και να ρίξουν τις τιμές. Ειδικά φέτος που οι τιμές έχουν ανέβει σε τέτοιες επίπεδα, πρωτόγνωρα εδώ και δεκαετίες, ήταν απολύτως λογικό και αναμενόμενο να επαναλάβουν την ίδια μέθοδο. Ωστόσο, σύμφωνα με όσα λέει στο neakriti.gr, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιουργών Νομού Ηρακλείου Βαγγέλης Πρωτογεράκης, «αυτές οι πρακτικές δεν έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν σημαντική πτώση των τιμών. Μπορεί κάπου από 4,80 ευρώ η τιμή να έπεσε 10 ή 20 λεπτά, ωστόσο η μέση τιμή παραμένει στα 4,70 με 4,80 ευρώ το κιλό στην οξύτητα των τριών γραμμών, και τις επόμενες μέρες, θεωρώ, θα έχουμε νέα άνοδο των τιμών».

«Μη βιάζεστε»

Μάλιστα, ο Βαγγέλης Πρωτογεράκης προτρέπει τους ελαιοπαραγωγούς να μη βιάζονται να “κόψουν” όλο τους το λάδι, αλλά να περιμένουν για ένα μέρος της παραγωγής τους, γιατί «το λάδι θα “ανέβει” ξανά»… Τόνισε εξάλλου ότι, αν οι τιμές παραγωγού στην Κρήτη είναι υψηλές, ακόμα υψηλότερες είναι οι τιμές παραγωγού στην Ισπανία (πάνω από 5 ευρώ), αφού οι Ισπανοί, επειδή δεν έχουν φέτος το λάδι που χρειάζονται, αυξάνουν τις τιμές προς τους παραγωγούς τους για να μπορέσουν να τους δελεάσουν. «Βέβαια, αυτό είναι καλό και για μας, γιατί έτσι επηρεάζουν προς τα πάνω και τις δικές μας τιμές», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει.

110 με 120 χιλιάδες τόνοι

Εξάλλου, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιουργών Νομού Ηρακλείου τονίζει ότι φέτος η παραγωγή του ελαιολάδου παγκοσμίως είναι ελλειμματική κατά περίπου 1 εκατομμύριο τόνους! «Δηλαδή, από 3.600.000 τόνους, φέτος προβλέπεται να πέσουμε στους 2.600.000 τόνους ελαιολάδου παγκοσμίως», λέει χαρακτηριστικά. Επίσης, αναφερόμενος στην Κρήτη, σημειώνει ότι η εκτιμηθείσα παραγωγή θα ξεπεράσει τους 110 με 120 χιλιάδες τόνους, με πάνω από 60 χιλιάδες τόνους να παράγονται μόνο από τον νομό Ηρακλείου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το εισόδημα που θα έχει το νησί μας»…

Στο μεταξύ, η Μεσαρά βρίσκεται περίπου στο 50% της συγκομιδής της και η Κρήτη συνολικά βρίσκεται γύρω στο 50%, αφού η έλλειψη εργατικών χεριών δε βοηθάει την κατάσταση για να προχωρήσει γρηγορότερα το ράβδισμα της ελιάς. «Είναι αρνητικό ότι δε βρέχει και κάνει ζέστη. Ο δάκος υπάρχει και κάνει κάποια ζημιά. Μακάρι να αλλάξουν οι καιρικές συνθήκες, για να μην έχουμε προβλήματα», καταλήγει ο πρόεδρος των ελαιουργών.

Πάνω από 5 ευρώ στην Κριτσά

Στο μεταξύ, όπως αποκάλυψε στο neakriti.gr, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κριτσάς Νίκος Αφορδακός, «για δύο βυτία ελαιολάδου με 54 τόνους λάδι, οξύτητας 0,31 και 0,32, πετύχαμε τιμή 5,08 ευρώ το κιλό, την ώρα που οι τιμές τις τελευταίες μέρες έχουν πέσει στα 4,70 με 4,80 ευρώ το κιλό κατά μέσο όρο».

Στο μεταξύ, το περισσότερο λάδι της Κριτσάς δεν έχει παραχθεί ακόμα. Και στο επόμενο διάστημα αναμένονται ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες και ακόμα καλύτερες ποιότητες.

Όπως τονίζει ο συνεταιριστής, οι “δακοφαγωμένες” ελιές σε γενικές γραμμές έχουν πέσει λόγω των νοτιάδων και, όσο περνάει ο καιρός, οι οξύτητες θα χαμηλώνουν και η ποιότητα του ελαιολάδου της Κρήτης, τουλάχιστον στις περισσότερες περιοχές, θα βελτιώνεται ακόμα περισσότερο.

Καταλήγοντας, λέει: «Λογικό είναι ότι οι Ιταλοί με διάφορα τερτίπια θα προσπαθήσουν να καθηλώσουν τις τιμές. Είναι λογικό. Αλλά η δική μου άποψη είναι ότι, από τη στιγμή που μια σοβαρή ποσότητα λείπει από την αγορά, νομίζω ότι θα είναι δύσκολο να πέσουν οι τιμές»…

«Είμαστε οι μοναδικοί παίχτες φέτος στην Ε.Ε.»

«Είμαστε οι μοναδικοί παίχτες στο ελαιόλαδο φέτος στην Ε.Ε. Από την Ελλάδα εξαρτώνται και οι εμπορικές συμφωνίες της Ιταλίας. Και οι εμπορικές συμφωνίες της Ισπανίας», τονίζει κατηγορηματικά ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης.

«Οι τιμές που ζητάμε αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα δεν είναι εξωφρενικές, όταν στο Μπάρι της Ιταλίας η ελάχιστη τιμή με βάση το 0,8 (!) είναι στο 5,80 ευρώ το κιλό. Αυτή τη στιγμή η μέση τιμή παραγωγού στην Ιταλία είναι 6,30 ευρώ το κιλό», λέει στην εφημερίδα μας ο συνεταιριστής. Και συνεχίζει λέγοντας: «Το ελληνικό ελαιόλαδο και ειδικά το κρητικό δεν έχει κανέναν κίνδυνο πτώσης τιμής. Έχουμε μόνο ανοδική τιμή. Τίποτε άλλο. Εμείς στο Δημοπρατήριο παραλαμβάνουμε καθημερινά από 3 μέχρι 8 βυτία λάδι. Το λάδι το στοκάρουμε. Δεν το χαρίζουμε αυτή τη στιγμή στον Ιταλό, να το δώσουμε 4,90 ευρώ. Ή 5 ευρώ και 5,20. Εμείς θα βγούμε μετά την Πρωτοχρονιά με ανοδικές τιμές. Και όποιος ελαιουργός – είτε ιδιώτης, είτε συνεταιριστής – θέλει να στοκάρει το λάδι του, υπάρχει αποθηκευτικός χώρος διαθέσιμος. Εμάς οι σημερινές τιμές δε μας αφορούν. Είμαστε παγερά αδιάφοροι. Οι τιμές εμείς θεωρούμε ότι από την Πρωτοχρονιά και μετά θα πάνε πολύ παραπάνω».

neakriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook