«Κραχ» στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, σημαντικές πιέσεις στην Ευρώπη

κραχ-στο-ελληνικό-χρηματιστήριο-ση-1010016

Με αρνητικά πρόσημα και τουλάχιστον αξιοσημείωτες απώλειες, κινούνται οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές, έστω και αν έχουν ανακάμψει σχετικά από τα πρωινά χαμηλά, μετά την κατακόρυφη πτώση της τιμής του αργού αλλά και τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού.

Οι τιμές του πετρελαίου άρχισαν να κατρακυλούν και να φτάνουν να χάνουν έως και 30%, μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει τις τιμές και να προχωρήσει τον Απρίλιο σε δραματική αύξηση της παραγωγής αργού. Η κίνηση αυτή έγινε μετά την άρνηση της Ρωσίας να μειώσει την παραγωγή της, προκειμένου να υπάρξει μια σταθεροποίηση στις αγορές, οι οποίες έχουν πληγεί το τελευταίο χρονικό διάστημα από τον κορωνοϊό.

Εν τω μεταξύ, οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρίες προειδοποίησαν ότι τα χειρότερα έπονται, σε ότι αφορά την οικονομική ζημιά στον κλάδο από τη γρήγορη εξάπλωση του ιού Covid-19. Ζήτησαν επίσης τη χαλάρωση των κανονισμών των αεροδρομίων, βάσει των οποίων οι αεροπορικές εταιρίες μπορεί να χάσουν κερδοφόρες χρονοθυρίδες προσγείωσης και απογείωσης εάν ακυρώσουν πτήσεις για παρατεταμένο διάστημα.

“Μόλις που θα αναπτυχθεί η γαλλική οικονομία αυτό το τρίμηνο, καθώς δέχεται χτύπημα από την έξαρση του κορωνοϊού και στις βιομηχανίες της και στον κλάδο των υπηρεσιών”, σύμφωνα με την Τράπεζα της Γαλλίας.

Η γαλλική οικονομία, με βάση τη μηνιαία μέτρηση της Τράπεζας της Γαλλίας, αναμένεται να γλιτώσει την ύφεση, με ανάπτυξη μόλις 0,1% αυτό το τρίμηνο. Έναν μήνα πριν, η κεντρική τράπεζα ανέμενε ανάπτυξη 0,3%.

Στο πιο χαμηλό σημείο από τον Απρίλιο του 2013 υποχώρησε η διάθεση των επενδυτών στην ευρωζώνη τον Μάρτιο, καθώς η επιδημία του κορωνοϊού ενισχύει την προοπτική παρατεταμένης περιόδου οικονομικής αδυναμίας.

Ο δείκτης Sentix διολισθαίνει στο -17,1 τον Μάρτιο, από 5,2% τον Φεβρουάριο. Οικονομολόγοι του Reuters ανέμεναν μικρότερη πτώση, στο -11,1.

Σε πτωτική αναθεώρηση των προβλέψεων του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας φέτος, προχώρησε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s, επισημαίνοντας ότι ο κορωνοϊός θα πλήξει την οικονομική ανάπτυξη σε πολλές χώρες στο πρώτο εξάμηνο του 2020.

Στο βασικό σενάριό του, μίας σημαντικής παγκόσμιας αποδιάρθρωσης, ο οίκος προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,1% για το σύνολο των οικονομιών της “G-20” το 2020, έναντι 2,4% που προέβλεπε πριν από τρεις εβδομάδες (16 Φεβρουαρίου), ενώ για την Ευρωζώνη και τις ΗΠΑ προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης 0,7% και 1,5%, έναντι 1,2% και 1,7%, αντίστοιχα.

“Την πιθανότητα τεχνικής ύφεσης κατά το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς αντιμετωπίζουν Ευρώπη και ΗΠΑ, καθώς η επιδημία του κορωνοϊού επιβραδύνει τη ζήτηση και την προσφορά και οδηγεί τους επενδυτές σε ασφαλή καταφύγια. Τα χειρότερα για την οικονομία θα έρθουν τους επόμενους μήνες. Αναμένεται τουλάχιστον άλλες 50 μονάδες βάσης μείωση των επιτοκίων από τη Federal Reserve, με πιθανότητα επιστροφής στο μηδέν και νέες αγορές assets” σύμφωνα με την Pimco.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., η συμπλήρωση του πρώτου μισού της συνεδρίασης, βρήκε τους βασικούς δείκτες να έχουν κινηθεί μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, καταγράφοντας σημαντικότατες απώλειες, κατευθυνόμενοι προς νέα πολύμηνα χαμηλά, ενώ σε υψηλά επίπεδα κινείται ο τζίρος.

Χωρίς αγοραστές μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, με αποτέλεσμα οι πτωτικές μετοχές να είναι 30πλάσιες των ανοδικών, ενώ δεκάδες τίτλοι κινούνται με διψήφιο ποσοστό απωλειών.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης δοκιμάζει τιμές χαμηλότερα των 610 μονάδων, έχοντας σαν, μέχρι στιγμής, χαμηλό ημέρας τις 592,34 μονάδες (-13,49%), ενώ ο τζίρος ξεπερνά τα 66 εκατ., από τα οποία τα 4,4 εκατ. αφορούν “πακέτα”.

Από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με διψήφιο ποσοστό απωλειών κινούνται οι Alpha Bank (-17,35%) Eurobank (-15,30%), Εθνική (-19,27%), Πειραιώς (-17,23%), ΑΔΜΗΕ (-12,35%), Aegean Airlines (-16,07%), Viohalco (-14,17%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-19,47%), ΔΕΗ (-21,21%), Ελλάκτωρ (-12,94%), Ελ. Πετρέλαια (-11,96%), ΕΧΑΕ (-11,36%), Μυτιληναίος (-12,65%), ΟΛΠ (-11,63%), Σαράντης (-12,36%), Τέρνα Ενεργειακή (-13,38%) και TITC (-11,80%).

Προσοχή θα απαιτήσει το υπόλοιπο της συνεδρίασης, καθώς επιστροφή του γενικού δείκτη χαμηλότερα των 600 μονάδων, θα αυξήσει τις τάξεις των εν δυνάμει πωλητών.

topontiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook