Κουτσούμπας από τα Χανιά: «Η αντιπαράθεση ανάμεσα στην ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι καλά κουρδισμένη» | Photos

κουτσούμπας-από-τα-χανιά-η-αντιπαράθ-968027

Σε εκδήλωση της ΤΕ Χανίων μίλησε το βράδυ του Σαββάτου ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στο κλείσιμο της διήμερης περιοδείας στου στην Κρήτη.

Ο κ. Κουτσούμπας μίλησε στην συνεστίαση που είχε διοργανώσει η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του Κομμουνιστικού Κόμματος στο κέντρο «Alkyon» στο Μάλεμε, παρουσία εκατοντάδων παρευρισκόμενων.

Ολόκληρη η ομιλία του κ. Κουτσούμπα:

«Φίλες και φίλοι

Συντρόφισσες και σύντροφοι

Έχουμε ένα δρόμο μόνο! Μόνο μπροστά! Όλο το Κόμμα, όλη η ΚΝΕ, όλοι οι φίλοι του Κόμματος δρούμε σαν μία γροθιά για την οργάνωση της πάλης και της αντεπίθεσης.

Για να δοθεί αποφασιστική, μαχητική απάντηση στην κυβερνητική πολιτική που στην μία της όψη έχει την επίθεση στα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα, στην κοινωνική ασφάλιση, τους μισθούς, τις συντάξεις, την μόρφωση και στην άλλη όψη της την εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ που φέρνουν τον ελληνικό λαό, αλλά και τους άλλους λαούς της περιοχής μπροστά σε μεγάλους, θανάσιμους κινδύνους.

Όσο δύσκολα κι αν φαίνονται τα πράγματα, όσο και αν πέφτει βαριά η σκιά του αρνητικού συσχετισμού στην συνείδηση και την στάση των εργαζομένων δεν μπορεί να μην βλέπουμε την πραγματικότητα, πως οι σημερινές δυνατότητες που δίνει η πρόοδος της επιστήμης, της παραγωγής, της τεχνικής μπορούν να διαμορφώσουν ένα ανώτερο επίπεδο ζωής για τους εργαζόμενους και τον λαό μας.»

«Αντί όμως να έχουμε αυτά τα αποτελέσματα βλέπουμε το αντίθετο:

Τη στιγμή που ο εργαζόμενος θα μπορούσε να δουλεύει λιγότερες ώρες για λιγότερα χρόνια απολαμβάνοντας μεγαλύτερη ασφάλεια και δικαιώματα στην ζωή του βλέπουμε να επεκτείνεται η εργασιακή ζούγκλα, να αυξάνονται τα όρια συνταξιοδότησης, να εντατικοποιείται η εργασία, να είναι καθηλωμένοι μισθοί και δικαιώματα εδώ και χρόνια.

Τη στιγμή που θα μπορούσε να εξαλειφτεί η ενεργειακή φτώχεια, η αξιοποίηση των τεράστιων ενεργειακών πηγών στην περιοχή μας με κριτήριο τα συμφέροντα των λαών βλέπουμε αυτές οι πηγές να γίνονται το «μήλον της έριδος» ανάμεσα στις αστικές τάξεις της περιοχής, όπως της Τουρκίας, αλλά και ανάμεσα στις ΗΠΑ, την ΕΕ, την Ρωσία, την Κίνα, με το μάρμαρο των ανταγωνισμών και των συγκρούσεων να το πληρώνουν οι λαοί.

Απάντηση σε αυτές τις αντιφάσεις δεν μπορεί να δώσει με τίποτα το σημερινό σύστημα. Θα πηγαίνει από κρίσεις σε περιόδους ανάκαμψης. Σταθερά όμως για τον λαό θα δημιουργούνται νέα προβλήματα, μεγαλύτερη αβεβαιότητα.

Απάντηση σε αυτά τα αδιέξοδα μπορεί να δώσει μόνο η πρόταση πάλης και εξουσίας που καταθέτει το ΚΚΕ.

Ο σοσιαλισμός, μπορεί να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις που έρχονται στο προσκήνιο προς όφελος της εργατικής τάξης, της αγροτιάς, των επαγγελματιών και επιστημόνων αυτοαπασχολούμενων.

Φίλες και φίλοι

Συντρόφισσες και σύντροφοι

Η αντιπαράθεση ανάμεσα στην ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι καλά κουρδισμένη. Η ΝΔ απειλεί με διπλές εκλογές λέγοντας πως κάτι τέτοιο θα ήταν ταλαιπωρία. Ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει την πάσα για να θυμηθεί την κασέτα των παλιών καιρών έχοντας κυβερνήσει 4,5 χρόνια, έχοντας συγκυβερνήσει ακόμα και με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ, περισυλλέγοντας ξανά ό,τι έχει αφήσει το παλιό ΠΑΣΟΚ. Έχοντας αναγορεύσει σε «αριστερά» και «πρόοδο» τις υποκλίσεις στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ, το μεγάλο κεφάλαιο, τώρα ξαναψελλίζει τα περί συστράτευσης για μια «κυβέρνηση προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων».

Ζορίζονται όταν τους λέμε, πως το πλέον ρεαλιστικό σενάριο σε περίπτωση αδιεξόδου στον σχηματισμό κυβέρνησης είναι μία συγκυβέρνηση της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ, ή τουλάχιστον να ανοίξει ο δρόμος προς μία τέτοια προοπτική.

Αυτό το βασίζουμε στις πράξεις και τις διακηρύξεις τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ.

Ποιοι αλήθεια από τον ΣΥΡΙΖΑ ξαφνιάζονται και ξορκίζουν αυτό το ενδεχόμενο το οποίο θέτει το ΚΚΕ;

Όλα αυτά τα στελέχη που σε διάφορες περιόδους και από διάφορα πόστα έχουν συγκυβερνήσει ήδη με την ΝΔ, όλοι αυτοί που έχουν διαμορφώσει πλέον τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ.

Τα ίδια δεν έλεγε και παλιότερα το ΠΑΣΟΚ; «Να πέσει η φωτιά να μας κάψει -έλεγαν- αν συγκυβερνήσουμε με την ΝΔ!!!».

Το έκαναν όμως κι αυτό και τώρα ζητάνε από τον λαό να κάνει πως δε θυμάται. Όμως ο λαός μας, οι αριστεροί, οι προοδευτικοί άνθρωποι και δω στην Κρήτη δεν έχουν μνήμη χρυσόψαρου. Και μπορούν σήμερα αξιοποιώντας την πείρα τους να απαντήσουν και στους εκβιασμούς και στα ψευτοδιλήμματα.

Τα σενάρια των εκβιασμών και της ενσωμάτωσης μπορεί να τα κάψει ο λαός με την διαμόρφωση μίας πλατιάς αντικαπιταλιστικής – αντιμονοπωλιακής κοινωνικής συμμαχίας, με την συμπόρευση με το ΚΚΕ στην μάχη για την διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών του εργαζόμενου λαού, της νεολαίας μας.

Φίλες και φίλοι

Συντρόφισσες και σύντροφοι

Ας δούμε τις πρόσφατες επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή μας. Τι σημαίνουν οι δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι υπάρχουν περιθώρια μεγάλων συγκλίσεων με την ΝΔ για τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας;

Σημαίνει καθαρά, ότι υιοθετούν τον στόχο της άρχουσας τάξης της χώρας για συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο όνομα της περιβόητης γεωστρατηγικής αναβάθμισης.

Σημαίνει ότι μοιράζονται τον κοινό στόχο με τις ΗΠΑ να καλοπιάσουν την τουρκική αστική τάξη, για να παραμείνει στο στρατόπεδο του ΝΑΤΟ και να κόψει τις παρτίδες της με την Ρωσία.

Για αυτό όλοι μαζί συστηματικά, διαχρονικά και παστρικά καλλιέργησαν στον λαό μας τον επικίνδυνο εφησυχασμό πως αν η Ελλάδα είναι το «καλό παιδί» των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ τότε θα κερδίσει την ασφάλεια των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων από τους «συμμάχους».

Αυτός ο μύθος καταρρέει παταγωδώς αυτές τις μέρες μετά την συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για την οριοθέτηση της Τουρκικής και Λιβυκής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Το ΝΑΤΟ «νίπτει τας χείρας», αφού όπως λέει, δεν είναι μέρος επίλυσης τέτοιων διαφορών ανάμεσα σε δύο κράτη-μέλη του. Η ΕΕ κάνει δηλώσεις όπως αυτές που έκανε και για την Κύπρο, που καθόλου δεν εμπόδισαν την πραγματοποίηση γεωτρήσεων από την Τουρκία στην ΑΟΖ της Κύπρου. Γι’ αυτό τώρα η ΝΔ απλώς ψελλίζει, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ σφυρίζουν κλέφτικα.

Η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης έχει πολύ πιο σημαντικές επιπτώσεις στα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου από αυτές που παρουσιάζονται από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Αποτελεί βήμα της τουρκικής κυβέρνησης στην κατοχύρωση των απαράδεκτων και ανιστόρητων διεκδικήσεων της απέναντι στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου.

Πέρα από την προσπάθεια εφησυχασμού και παραπλάνησης του ελληνικού λαού από την κυβέρνηση η συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας πιθανά να αποτελεί και προπομπός μελλοντικών, αρνητικών εξελίξεων στο Αιγαίο.

Στα εμφανή αποτελέσματά της είναι ότι συρρικνώνεται τόσο η ΑΟΖ της Ελλάδας όσο και της Κύπρου. Δημιουργείται τετελεσμένο, σύμφωνα με το οποίο, για την χάραξη της τουρκικής ΑΟΖ νοτίως της Κρήτης, δεν λήφθηκε υπόψη η επήρεια των νησιών Καστελόριζου, Ρόδου, Κρήτης.

Ειδικά το τελευταίο αποτελεί προηγούμενο για την Τουρκία και για την επίλυση των «διαφορών της» με την Ελλάδα στο Αιγαίο υλοποιώντας την σχεδίασή της για διαχωρισμό του Αιγαίου, σε αυτό ανατολικότερα του 25ου μεσημβρινού υπό τουρκική κυριαρχία και σε αυτό δυτικότερα του 25ου μεσημβρινού υπό ελληνική κυριαρχία, «διαγράφοντας» αυθαίρετα από τον χάρτη την ύπαρξη ελληνικών νησιών του Αιγαίου.

Η Τουρκία αποκτάει την δυνατότητα αεροναυτικής απομόνωσης της Κύπρου, ενώ με την αξιοποίηση των στρατιωτικών της μέσων σταδιακά μετατρέπει την Νοτιοανατολική Μεσόγειο σε τουρκική λίμνη.

Η στρατιωτική συνεργασία και η οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων με την Τουρκία από τον πρωθυπουργό-μαϊμού της Λιβύης Φαγιέζ Αλ Σάρατζ, έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στην σπαρασσόμενη από εμφύλιες συγκρούσεις Λιβύη.

Ενδεικτικές της στάσης της ελληνικής κυβέρνησης είναι οι δηλώσεις Μητσοτάκη μετά την συνάντηση με τον Ερντογάν. Το μοναδικό στοιχείο συμφωνίας μεταξύ των δύο, όπως δήλωσε, υπήρξε η συνέχιση των συζητήσεων για τα αμερικανοΝΑΤΟικής έμπνευσης μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Η πείρα μέχρι σήμερα έχει δείξει ότι τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης όχι μόνο δεν εξασφαλίζουν εμπιστοσύνη, αλλά μπορεί να οξύνουν αντιθέσεις σε περίπτωση αποχώρησης της μίας ή της άλλης πλευράς και με την κατάρρευση αυτής της διαδικασίας να ενσωματώσει νέα στοιχεία κλιμάκωσης στις σχέσεις των δύο κρατών.

Είναι αυτά τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τα οποία την χρονική περίοδο που υποτίθεται ότι «οικοδομούνται», την ίδια στιγμή η τουρκική ηγεσία, πατώντας πάνω στην θεωρία της «Γαλάζιας πατρίδας» προωθεί τα σχέδιά της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Φίλες και Φίλοι

Συντρόφισσες και Σύντροφοι

Κανένα ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί, πολύ περισσότερο που σήμερα ακόμα και ακούσια μπορεί να προκληθεί ένα «ατύχημα» και να οδηγήσει σε θερμό επεισόδιο λόγω της έντασης που επικρατεί, ενώ η Τουρκία έχει την δυνατότητα να επιχειρήσει και από στρατιωτικές βάσεις που διαθέτει εκτός της τουρκικής επικράτειας.

Τέτοιες βάσεις με αντίστοιχο δυναμικό και υποδομές φιλοξενούνται στο Κατάρ, στην Αλβανία, στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, στο Σουδάν. Αυτές οι βάσεις της δίνουν την δυνατότητα και να επιτηρεί και να υπερασπίζεται τις τεράστιες θαλάσσιες ζώνες που ορίζει αυθαίρετα ως περιοχές δικαιοδοσίας της, ως τμήματα της λεγόμενης «Γαλάζιας Πατρίδας».

Το ψευτοδίλημμα δήθεν «συμβιβασμός με την Τουρκία και συνεκμετάλλευση ή πολεμική εμπλοκή» που διακινούν με διάφορες παραλλαγές η κυβέρνηση και τα αστικά επιτελεία είναι εξίσου επικίνδυνο: Για το παρόν και το μέλλον του λαού μας. Για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Για την ειρήνη.

Στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου βεβαιωμένα υπάρχουν πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων, κυρίως φυσικού αερίου. Αυτά τα κοιτάσματα θέλει να τα ελέγξει και η αστική τάξη της Ελλάδας, και της Τουρκίας, άλλα κράτη της περιοχής αλλά και οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Ρωσία, η Κίνα και βάλε. Αυτοί οι έντονοι ανταγωνισμοί οδηγούν μαθηματικά σε πολεμικές συγκρούσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Τέτοιοι ανταγωνισμοί βρίσκονται από τις πολύχρονες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην Μέση Ανατολή, στην Βόρεια Αφρική και την ίδια την Λιβύη…

Το ΚΚΕ τοποθετείται καθαρά, με ευθύνη απέναντι στους εργαζόμενους, τον λαό και τη νεολαία της πατρίδας μας. Αυτό που μπορεί να ταρακουνήσει για καλά τα νερά και να φωτίσει μία άλλη διέξοδο είναι ο άμεσος απεγκλωβισμός της χώρα από τον θανάσιμο εναγκαλισμό του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Είναι η πάλη για να κλείσουν όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις στην χώρα μας, για να ανοίξει ο δρόμος για άλλες εναλλακτικές, σε συντονισμό με τα λαϊκά κινήματα της περιοχής και του υπόλοιπου κόσμου, για ριζικές αλλαγές.

Πριν 2 μήνες μόλις η ελληνική κυβέρνηση πανηγύριζε για την επίσκεψη Πομπέο, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ανταγωνίζεται με τη ΝΔ για το ποιος πρέπει να κρατάει το τρόπαιο της νέας ελληνοαμερικανικής συμφωνίας. Και οι δύο μίλησαν για ενίσχυση της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας, οικονομικής, στρατιωτικής.

Ο υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης πριν ένα μήνα δήλωνε ότι θα ξαναματώσει ο ελληνικός λαός και οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας σε πολέμους δίπλα στους Αμερικάνους.

Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής που ακολούθησαν όλα τα βασικά αστικά κόμματα αποτυπώνονται στα αποτελέσματα που έχουμε τις τελευταίες μέρες. Χρεοκόπησε αυτή η πολιτική.

Και αφού έδωσαν γη και ύδωρ σε ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, αφού αφαιρούν κάθε χρόνο από τον λαό μας πάνω από 4 δισεκατομμύρια για να πληρώνουμε το ΝΑΤΟ γυρνάνε και λένε: «Αν υπάρξει πολεμική εμπλοκή με την Τουρκία θα είμαστε μόνοι μας!».

Τόσο κερδισμένος είναι ο λαός μας από τις διεθνείς συμμαχίες του κεφαλαίου. Τόση ασφάλεια και προστασία του παρέχουν.

Ορισμένοι κακοποιώντας τις θέσεις του ΚΚΕ μας καταλογίζουν ότι προτείνουμε έναν μοναχικό δρόμο, που θα αδυνατίσει την χώρα και τελικά δεν συμφέρει τον ελληνικό λαό. Το αντίθετο ισχύει.

Η θέση μας, ότι ο ελληνικός λαός μαζί με τον λαό της Τουρκίας, τους άλλους λαούς της περιοχής, μπορούν να επιβάλουν με την πάλη τους την αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ είναι η πιο φιλική θέση για τους λαούς και τις χώρες μας.

Είναι σημαντικό να αναπτύξουμε σχέσεις με όλες τις χώρες του κόσμου. Και με τις ΗΠΑ και με την Ρωσία και με την Κίνα και με άλλες. Αυτές οι σχέσεις όμως να στηρίζονται στους λαούς και τα κινήματά τους σε αυτές τις χώρες. Να στηρίζονται σε μια εξουσία που θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εργαζομένων και όχι των διάφορων επιχειρηματικών κολοσσών που τρώγονται σαν τους λύκους για το ποιος θα πρωτοβάλει χέρι στις πλουτοπαραγωγικές πηγές στην περιοχή μας και σε όλο τον κόσμο.

Αποκλείουμε όλα τα ψευτοδιλήμματα. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία υποχώρηση σε κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης. Όποια συμφωνία και διευθέτηση με την Τουρκία πρέπει να γίνει στην βάση του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της Θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Οι εξελίξεις δείχνουν πώς οι ιμπεριαλιστές φίλοι δεν πιάνονται. Χρόνια ακούτε για την βάση της Σούδας, πόσο δήθεν προστατεύει την χώρα και ιδιαίτερα, όπως λένε την Κρήτη. Αβύθιστο αεροπλανοφόρο την αποκαλούν Αμερικάνοι στρατηγοί αλλά και Έλληνες υπουργοί.

Εμπόδισε μήπως η ύπαρξη της βάσης της Σούδας τον Ερντογάν, να αμφισβητεί την επήρεια της Κρήτης όπως και άλλων νησιών; Κάθε άλλο.

Οι βάσεις όχι μόνο δεν μας προστατεύουν, αλλά αντίθετα εκθέτουν τον λαό μας σε θανάσιμες απειλές αφού γίνονται στόχος των αντίπαλων δυνάμεων.

Πολλοί λένε αυτές τις μέρες ότι δεν γίνεται να αντιπαρατίθενται τα κόμματα στα «εθνικά -όπως λένε- θέματα». Όμως, βλέπουμε ότι κανένα από τα άλλα κόμματα, δεν προτείνει κάτι διαφορετικό, κάποια εναλλακτική, ριζικά διαφορετική.

Τι επιδιώκουν; Να μην αναδειχτεί ο δρόμος που μας έφερε ως εδώ.

Γιατί τον υπηρέτησαν πιστά. Για να μην φανεί, ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας παίζονται στα ζάρια μόνο και μόνο για να υπηρετηθούν οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί και οι ανταγωνισμοί για το πώς το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ θα ανασχέσουν την ρώσικη και την κινέζικη επιρροή στην περιοχή, επιδιώκοντας να χαράξουν τον ενεργειακό χάρτη με βάση τα δικά τους συμφέροντα. Να μην φανεί ότι η ιμπεριαλιστική ειρήνη με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών, προετοιμάζει και δεν αποκλείει τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Ξέρουν ότι η πείρα που αποκτάει ο λαός μας, αν αξιοποιηθεί σωστά, αν συναντηθεί με την δράση και την πολιτική του ΚΚΕ μπορεί να αφυπνίσει, να ξεσηκώσει, να εμπνεύσει για συμμετοχή στον αγώνα, να τους σαρώσει όλους: Και τις κυβερνήσεις και το σύστημά τους.

Για να έχουμε μία Ελλάδα που τις τύχες της χώρας, τα κλειδιά της οικονομίας και της εξουσίας θα τα έχει ο λαός στα χέρια του. Για να μπει τέλος στο σύστημα των πολέμων, της φτώχειας, της προσφυγιάς.

Στο χέρι μας είναι. Στο Κόμμα μας έχουμε εμπιστοσύνη. Γιατί όπως τραγουδάτε κι εσείς εδώ στην Κρήτη:

«Μην περιμένεις πως θα ΄ρθεί

κάποιος, κι από καλή ψυχή

θα σου χαρίσει κάτι.

Μόνο η πάλη η ταξική

και με το δίκαιο σπαθί,

στα χέρια του εργάτη».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook