Κόβουν επιδοτήσεις κτηνοτρόφων με νέα ΚΥΑ – Ποιοι δεν θα πάρουν καθόλου λεφτά

κόβουν-επιδοτήσεις-κτηνοτρόφων-με-νέ-948904

Η υποβολή δηλώσεων Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) για το 2021 ξεκίνησε στις 24 Απρίλη για τα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων. Όλη η περίοδος υποβολής των δηλώσεων κύλησε με βάση την ισχύουσα υπ’ αρ. 873/55993/20.05.2015, Κοινή Απόφαση του Υπουργού και του Αναπληρωτή Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που αφορά την κατανομή βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους της χώρας. Η υποβολή δηλώσεων ολοκληρώθηκε για τους παραγωγούς στις 28 Ιουλίου 2021.

Στις 5 Οκτωβρίου εκδόθηκε η υπ’ αρ. 1217/264725/05.10.2021 τροποποίηση της υπ’ αρ. 873/55993/20.05.2015 ΚΥΑ. Η νέα ΚΥΑ έχει σαν αποτέλεσμα να αλλάξουν τα δεδομένα για τους νεοεισερχόμενους κτηνοτρόφους, όσον αφορά το ύψος ενίσχυσης που δικαιούνται, να μείνουν απλήρωτοι χιλιάδες κτηνοτρόφοι αλλά και πολλοί να υποστούν μειώσεις στην επικειμένη πληρωμή της προκαταβολής Βασικής Ενίσχυσης η οποία πρόκειται να δοθεί σε λίγες μέρες.

Αναλυτικότερα, οι κατηγορίες των Κτηνοτρόφων που θα επηρεαστούν από την εφαρμογή της νέας ΚΥΑ είναι οι εξής:

1) Οι νεοεισερχόμενοι κτηνοτρόφοι. Δηλαδή οι κτηνοτρόφοι που απέκτησαν ζωικό κεφάλαιο κατά το ημερολογιακό έτος των δηλώσεων ΕΑΕ 2021.

Όσον αφορά τα αιγοπρόβατα, σε όλη την διάρκεια της τρέχουσας ΚΑΠ 2015-2021 (υπ’ αρ. 873/55993/20.05.2015 κατανομής βοσκοτόπων) η τιμή ανά αιγοπρόβατο ανεξάρτητου ηλικίας κυμαίνεται στα 16,59 € Βασικής Ενίσχυσης, ενώ μετά την εφαρμογή της νέας ΚΥΑ, το αιγοπρόβατο κάτω του έτους δικαιούται 2,81 € Βασικής Ενίσχυσης και το αιγοπρόβατο πάνω του έτους 10,3 € Βασικής Ενίσχυσης.

Παράδειγμα: Υποψήφιος νέος αγρότης του Υπομέτρου 6.1 που αγόρασε 204 αρνιά, έτσι ώστε να μπορέσει να είναι εν δυνάμει δικαιούχος του προγράμματος (με βάση την τυπική απόδοση του προγράμματος), θα λαμβάνει 573 € Βασικής Ενίσχυσης, 275 € Πράσινης Ενίσχυσης, 206 € Ενίσχυση Νεαρής Ηλικίας και 374 € Εξισωτικής Αποζημίωσης, εφόσον κατοικεί σε ορεινή περιοχή. Αθροιστικά, προκύπτει το ποσό των 1.428 ευρώ, το οποίο θα είναι και η ετήσια επιδότηση του παραγωγού για τα επόμενα χρόνια. Στο σημείο αυτό επισημαίνεται ότι με την έως την 4η Οκτωβρίου του 2021 ισχύουσα ΚΥΑ, με βάση την οποία ο παραγωγός προέβη και στην αγορά του ζωικού κεφαλαίου, το συνολικό ποσό της ετήσιας επιδότησης θα ανερχόταν στα 7.677 €. Με λίγα λόγια, στην περίπτωση αυτή, έχει επέλθει μείωση της επιδότησης κατά 81,3%.

2) Κτηνοτρόφοι που απέκτησαν ζωικό κεφάλαιο από το 2016 και έπειτα και έχουν απωλέσει βοσκοτοπικά στρέμματα στην διάρκεια της τρέχουσας ΚΑΠ.

Παράδειγμα: Κτηνοτρόφος που το 2017 απέκτησε ζωικό κεφάλαιο δυναμικότητας 45 ΜΜΖ (300 αμνοερίφια και αιγοπρόβατα) και είχε νοικιάσει για 2 χρόνια 250 στρέμματα δημοτικό βοσκότοπο για τον οποίο δεν κατάφερε να ανανεώσει τα ενοικιαστήρια, τα έτη 2019 και 2020 πληρώθηκε κανονικά, με βάση την υπ’ αρ. 873/55993/20.05.2015 ΚΥΑ. Αντιθέτως, με βάση την νέα ΚΥΑ, δεν θα πάρει καθόλου επιδότηση. Στην περίπτωση αυτή έχουμε μείωση της επιδότησης κατά 100%.

3) Κτηνοτρόφοι που μεταβίβασαν ζωικό κεφάλαιο και δικαιώματα από το 2016 έπειτα και έχουν απωλέσει βοσκοτοπικά στρέμματα στην διάρκεια της τρέχουσας ΚΑΠ.

Παράδειγμα: Σύζυγος κτηνοτρόφου λόγω της απώλειας του συζύγου της, μεταβίβασε δικαιώματα το 2018 και τα ενεργοποίησε το ίδιο έτος με ιδιωτικό βοσκότοπο. Τα επόμενα έτη, ο βοσκότοπος έγινε μη επιλέξιμος από την αλλαγή χαρτογραφικού υποβάθρου. Έως και το 2020, η κατανομή κοινοτικών βοσκοτόπων της αντικαθιστά τον ιδιωτικό βοσκότοπο με κοινοτικό και ενεργοποιεί κανονικά τα δικαιώματα της. Με βάση την νέα ΚΥΑ, δεν δικαιούται κοινοτικό βοσκότοπο, με αποτέλεσμα να μη πάρει καθόλου επιδότηση. Άλλη μία περίπτωση κατά την οποία έχουμε μείωση επιδότησης κατά 100%.

4) Κτηνοτρόφοι που απέκτησαν ζωικό κεφάλαιο από το 2016 και έπειτα και αφαίρεσαν στρέμματα από την Λανθασμένη αλλαγή χαρτογραφικού υποβάθρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, για τις μη επιλέξιμες εκτάσεις.

Παράδειγμα: Δεκαπέντε μέρες πριν την λήξη της ΕΑΕ 21, ο ΟΠΕΚΕΠΕ λανθασμένα ενσωμάτωσε στο σύστημα υποβολής ΕΑΕ χιλιάδες στρέμματα μη επιλέξιμων βοσκοτοπικών εκτάσεων, πράξη την οποία ανακάλεσε άμεσα, εντός των επόμενων ημερών. Ωστόσο, πολλοί παραγωγοί καθώς τις μέρες εκείνες έκλεινε το σύστημα υποβολής δηλώσεων, παρορμητικά προέβησαν σε αφαίρεση των μη επιλέξιμων εκτάσεων ώστε να μην έχουνε ποινές, με βάση την «ασφάλεια» που τους παρείχε η ΚΥΑ που ίσχυε την δεδομένη χρονική στιγμή. Οι παραγωγοί του παραπάνω παραδείγματος, με την εφαρμογή της νέας ΚΥΑ θα έχουν μείωση επιδότησης ανάλογα με τις εκτάσεις που αφαιρεθήκαν από την λανθασμένη ενσωμάτωση στρεμμάτων του ΟΠΕΚΕΠΕ.

5) Κτηνοτρόφοι του 2016 και έπειτα, που αποφάσισαν να μην εκβιαστούν από τους εκμισθωτές γης.

Παράδειγμα: Κτηνοτρόφος που νοίκιαζε 200 στρέμματα βοσκότοπου με 400 € τον χρόνο. Όταν ο εκμισθωτής των αγροτεμαχίων αντιλήφθηκε ότι μπορεί να πάρει και ο ίδιος επιδότηση για τον βοσκότοπο του χωρίς να έχει καθόλου ζωικό κεφάλαιο, ανέβασε το ενοίκιο σε εξωπραγματικά ποσά ή δεν του ανανέωσε το ενοικιαστήριο και τα δήλωσε ο ίδιος στο σύστημα υποβολής ΕΑΕ. Ο Παραγωγός – κτηνοτρόφος με βάση την αρχική ΚΥΑ, κάλυπτε τα δικαιώματα του από την κατανομή των κοινοτικών βοσκοτόπων με 0.40 €, ανά επιλέξιμο στρέμμα. Αντιθέτως, με βάση την νέα ΚΥΑ δεν θα του δοθεί κοινοτικός βοσκότοπος με αποτέλεσμα να μην πάρει καθόλου επιδότηση. Μείωση επιδότησης κατά 100%.

6) Κτηνοτρόφοι του 2016 και έπειτα, που έκαναν αύξηση ζωικού κεφαλαίου και αγόρασαν δικαιώματα.

Παράδειγμα: Τα δικαιώματα στην ΚΑΠ που διανύουμε παραμένουν σταθερά ανεξάρτητα αν ένα παραγωγός κάνει αύξηση ζωικού ή φυτικού κεφαλαίου. Ο μόνος τρόπος για να αυξήσει ένας παραγωγός τα δικαιώματα του είναι η αγορά δικαιωμάτων. Κτηνοτρόφος που αύξησε το ζωικό του κεφάλαιο του 2017 και αγόρασε δικαιώματα χωρίς να έχει τα ανάλογα στρέμματα για να τα καλύψει, μέχρι και φέτος του τα παρείχε η κατανομή κοινοτικών βοσκοτόπων. Με βάση την νέα ΚΥΑ, χωρίς ιδιωτικό βοσκότοπο δεν θα καλύψει τα δικαιώματα της αγοράς δικαιωμάτων. Μείωση επιδότησης 100%.

7) Κτηνοτρόφοι του 2016 και μετά που συμμετέχουν στο Μέτρο 11 της Βιολογικής Κτηνοτροφίας.

Παράδειγμα: Το πρόγραμμα της βιολογικής κτηνοτροφίας «τραβάει» τα βοσκοτοπικά στρέμματα που έχει δηλώσει ο κτηνοτρόφος στην ΕΑΕ του εκάστοτε έτους. Έτσι, στους κτηνοτρόφους που θα δοθούν μειωμένα ή καθόλου στρέμματα, θα επέλθουν οι αντίστοιχες ποινές και στην ενίσχυση για τη βιολογική παραγωγή. Αποτέλεσμα αυτού θα είναι η μείωση και της «βιολογικής επιδότησης» ανάλογα με τις εκτάσεις που δεν θα κατανεμηθούν με την εφαρμογή της νέας ΚΥΑ.

Εν κατακλείδι, σε όλους έχει μείνει ένα τεράστιο «Γιατί». Στους παραγωγούς, στους συνεταιρισμούς, στους μελετητές κ.ο.κ.

Γιατί η τροποποίηση της ΚΥΑ κατόπιν εορτής; Οι δηλώσεις κάθε χρόνο ξεκινάν Φεβρουάριο και τελειώνουν Ιούνιο.

Γιατί οι κτηνοτρόφοι έκαναν δηλώσεις με άλλη ΚΥΑ και θα πληρωθούν με άλλη ΚΥΑ;

Νομικά, η συγκεκριμένη απόφαση είναι αντισυνταγματική.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook