«Κόβεται» η έκπτωση στους λογαριασμούς ρεύματος: Έρχονται ανακοινώσεις

Έπειτα από έναν χρόνο ενεργειακής κρίσης, η τιμή της κιλοβατώρας μειώνεται και οι πάροχοι ανακοίνωσαν μειώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα ως συνέπεια της πτώσης στις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου.

Η εξέλιξη αυτή φέρνει και χαμηλότερες επιδοτήσεις για τους λογαριασμούς ρεύματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων, δίνοντας «ανάσα» στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης που έχει αναλάβει να καταβάλει τις επιδοτήσεις.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η μείωση στις επιδοτήσεις θα είναι περίπου στο 50% συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να πέσει «μαχαίρι» στις επιδοτήσεις για κατανάλωση άνω των 500 KWh.

Το επικρατέστερο σενάριο θέλει, η επιδότηση να διαμορφώνεται στα 0,04 ευρώ/ΚWh για κατανάλωση μέχρι 500 KWh.

Οι ανακοινώσεις για τις επιδοτήσεις του Φεβρουαρίου 2023 θα γίνουν μέσα στην προσεχή εβδομάδα από τον υπουργό Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

Ρεύμα Φεβρουαρίου: Οι τιμές των παρόχων

ΔΕΗ: 19,9 σεντς ανά κιλοβατώρα, για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες του μήνα έναντι 48,9 σεντς τον Ιανουάριο και 21,1 σεντς ανά κιλοβατώρα, για την μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 κιλοβατώρες (από 50,1) και 15,8 σεντς για το νυχτερινό ρεύμα έναντι 44,8 τον Ιανουάριο.

Protergia: 24,8 σεντς ανά κιλοβατώρα (18,8 με έκπτωση συνέπειας) από 48 και 42 σεντς ανά κιλοβατώρα τον Ιανουάριο αντίστοιχα.
Ήρων: 24,9 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 43 τον Ιανουάριο).

Elpedison: 19,5 σεντς ανά κιλοβατώρα ημερήσια κατανάλωση και 18,83 το νυχτερινό (από 45 και 44,33 αντίστοιχα).Watt&Volt: 24,5 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 45,9).

ZeniΘ: για κατανάλωση έως 270 κιλοβατώρες, 19,49 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 46,5). Η υπερβάλλουσα κατανάλωση χρεώνεται με 20,49 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 47,5).
Πού οφείλεται η πτώση στις τιμές ρεύματος

Τα μειωμένα τιμολόγια αποδίδονται στην σημαντική πτώση των τιμών στο Χρηματιστήριο ενέργειας. Η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας το πρώτο 20ήμερο του Ιανουαρίου κυμαίνεται στα 195 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ την προηγούμενη εβδομάδα έπεσε ακόμη και στα 58 ευρώ (ενδοημερήσια καταγράφηκαν ακόμη και μηδενικές τιμές).

Συγκριτικά το καλοκαίρι του 2022 η τιμή στην ενδοημερήσια αγορά είχε φθάσει κοντά στα 700 ευρώ και ενδοημερήσια στα 936 ευρώ ανά μεγαβατώρα).

Ακόμα, οι εξελίξεις αντικατοπτρίζουν τη μειωμένη – έως τώρα ± ζήτηση ενέργειας τόσο στην Ελλάδα όσο και πανευρωπαϊκά λόγω του ήπιου χειμώνα, την εξασφάλιση επάρκειας φυσικού αερίου και την πτώση των τιμών του αερίου στο ολλανδικό χρηματιστήριο κάτω και από τα 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

ieidiseis.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροFitch: Ανακοίνωσε αναβάθμιση της Ελλάδας σε ΒΒ+
Επόμενο άρθρο«Μάξιμος Σαράφης»: Τα Business plan, τα μερίδια και τα δάνεια από τα ΗΑΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ