Κώτσογλου για τουρισμό: Αν δεν κάνουν πίσω οι τράπεζες και tour operators «θα… σκοτωθούμε»

κώτσογλου-για-τουρισμό-αν-δεν-κάνουν-π-1046246

Την ανάγκη της τήρησης των πρωτοκόλλων, όσον αφορά το υγειονομικό κομμάτι, και μίας υγιούς συνεργασίας όπου θα βάλουν όλοι «πλάτη», όσον αφορά το οικονομικό-εργασιακό, επεσήμανε ο Περιφερειακός Σύμβουλος και Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού στην Περιφέρεια Κρήτης, Κυριάκος Κώτσογλου, μιλώντας στον SUPER FM 89.6 στην εκπομπή του Δημήτρη Παππά το πρωί της Δευτέρας.

Όπως επισήμανε, πολλές είναι οι επιχειρήσεις που βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο, ενώ ακόμα πιο δύσκολα είναι τα πράγματα για όσες δεν ανοίξουν, αφού τόσο οι τράπεζες, όσο και οι tour operators είναι αμείλικτοι:

«Χρειάζεται γενναιότητα όταν εμπλέκονται εργαζόμενοι και πρέπει να βρεθεί άκρη για χάρη τους. Από τις τράπεζες και τα τουριστικά γραφεία, όμως, δεν υπάρχει καμία διάθεση να γίνει κανένα βήμα πίσω. Έχουν παρθεί μέτρα από την κυβέρνηση που εν τέλει ωφελούν τους πολύ δυνατούς και όχι τους υπόλοιπους που δεν έχουν καν να πληρώσουν τους τόκους. Ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι φτάνει να είσαι δανειακά ενήμερος ως 31/12. Δεν ξέρει όμως πώς δουλεύει το τραπεζικό σύστημα…

Μία επιχείρηση δεν ανοίγει από μια ΠΝΠ, αλλά όταν έρθουν πελάτες. Σε 20 μέρες θα πρέπει να ανοίξουμε, όμως θα μιλάμε μόνο για τις σχέσεις των tour operators. Πλέον, οι ξενοδόχοι εγκαλούνται από τους τουριστικούς πράκτορες για να απαλλαγούν από δεσμεύσεις που είχαν το 2020 χωρίς να δεσμεύονται καν για μία ελάχιστη πληρότητα. Όμως πρέπει όλοι να κάνουμε ένα βήμα κατανόησης, αν δεν γίνει αυτό θα… σκοτωθούμε. Το 2021 μπαίνει και αυτό στην παρτίδα, με τους τουριστικούς πράκτορες να προσπαθούν να ωφεληθούν όσο μπορούν».

Ακόμη, έκρινε ότι η εκ περιτροπής εργασία είναι αναγκαστική επιλογή και προς όφελος εργαζομένων και επιχειρηματιών, με δεδομένο ότι οι εργαζόμενοι όσων ξενοδοχείων δεν ανοίγουν θα παραμείνουν σε αναστολή, άλλοι θα συνεχίσουν με επίδομα ανεργίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, ενώ και οι επιχειρήσεις θα ανοίξουν με όσους εργαζόμενους χρειάζονται:

«Είναι δίκαιη η απόφαση για την εκ περιτροπής εργασία, ώστε να αποφευχθούν οι απολύσεις και να εξυπηρετούνται όλοι με την οικονομική στήριξη του κράτους. Αυτό δεν θα είναι εύκολο φυσικά, όμως πρέπει όλοι να κάνουμε υποχωρήσεις.»

Αναφορικά με τα πρωτόκολλα, πάντως, έδειξε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τα μέτρα, αφού μπορούν να δώσουν μία μικρή ανάσα στην τουριστική κίνηση:

«Ροκ η κατάσταση, ροκ και η περίοδος. Τα πρωτόκολλα είναι γενναία, ενώ υπήρξε ένα υγιές μπρα ντε φέρ μεταξύ των ανθρώπων του τουρισμού και της υγείας. Καταλήξαμε με διαιτητή τον πρωθυπουργό στη σωστή κατεύθυνση, δεν περιορίστηκαν οι πληρότητες κλπ, όμως από την άλλη λέγεται ότι είμαστε… ξέφραγο αμπέλι στο υγειονομικό κομμάτι. Αυτά όμως μπορούμε να τα καλύψουμε.

Θα γίνει ειδική εκπαίδευση για την υποδοχή των τουριστών. Στόχος μας να γίνονται εξαντλητικοί έλεγχοι στο αεροδρόμιο Χανίων, εργαζόμενοι όπως οι γκρουμ των ξενοδοχείων θα χρησιμοποιούν ξεχωριστά μέτρα για κάθε δωμάτιο κλπ. Αυτά τα θέματα έχουν τεθεί από τον ΕΦΕΤ από το 2000, όμως τώρα η πρόληψη έχει γίνει πιο επιβεβλημένη. Ο ιός δεν χρειάζεται χημικό αντιδραστήριο, απλά να μην έχουμε πολλές επαφές με τους ανθρώπους και να κάνουμε αντισηψία.

Για λόγους ευελιξίας, είπαμε τα πρωτόκολλα να είναι ρεαλιστικά, αλλά να συνδράμει και ο κόσμος με τα μέτρα ατομικής ευθύνης, φορώντας μάσκα και γάντια. Θα εφαρμόσουμε πλήρως τα πρωτόκολλα και θα εκπαιδεύσουμε το προσωπικό για να τηρηθούν.

Το πλέξιγκλας συνίσταται για τα μπαρ των ξενοδοχείων, κάτι που θα κριθεί ανάλογα με τον κόσμο που θα συγκεντρώνεται. Στις πισίνες υπάρχει χλωρίωση ανά 3 ώρες με το pH να ελέγχεται αυτόματα, υπάρχει απόσταση μεταξύ των ξαπλωστρών, ενώ ένα αρνητικό είναι ότι απαγορεύονται οι εσωτερικές πισίνες, που είναι ένας τρόπος επέκτασης της τουριστικής σεζόν. Στα water sports οι επαφές θα είναι κι εκεί περιορισμένες, χωρίς να επιτρέπονται πολλά άτομα ταυτόχρονα.

Κάθε ξενοδοχείο άνω των 50 δωματίων είναι υποχρεωμένο να έχει γιατρό. Υπάρχουν συγκεκριμένα 5-10% covid δωμάτια, με τα ύποπτα κρούσματα να μεταφέρονται εκεί κι έπειτα να γίνεται συνεννόηση με τον tour operator. Αν χρειαστεί θα γίνει μεταφορά στο νοσοκομείο. Τα δωμάτια δεν θα καθαρίζονται συχνά και αυτό θα γίνεται μόνο με αίτημα του πελάτη. Θα πρέπει να χειριζόμαστε όλους τους ανθρώπους σαν εν δυνάμει νοσούντες. Είναι απαραίτητο να είμαστε προληπτικοί. Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα εκμεταλλεύθηκε το παράδειγμα της Ιταλίας και πρόσεξε. Το ίδιο και τα Χανιά.

Σε ότι έχει να κάνει με τις ενοικιαζόμενες βίλες και τα καταλύματα, σχολίασε ότι αυτοί που νοικιάζουν βίλες είναι τυχεροί γιατί θα τις προτιμήσουν πολλοί για να μείνουν με την οικογένειά τους, ενώ για το υγειονομικό πλάνο ξεκαθάρισε:

«Μπορεί μία βίλα να έχει έναν συνεννοημένο γιατρό, ένα σχέδιο δράσης. Η υπόλοιπη οικογένεια πρέπει να απομονώσει ένα πιθανό κρούσμα, ενώ θα πρέπει επίσης να υπάρχει ένα συνεργείο ενδελεχούς απολύμανσης. Ο ιός το καλοκαίρι ζει πολύ λίγη ώρα, κατά συνέπεια με καλό αερισμό και απολύμανση δεν θα υπάρχει πρόβλημα.»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook