Κωστής Χατζηδάκης: Ο Σεφερλής του υπουργείου Εργασίας

κωστής-χατζηδάκης-ο-σεφερλής-του-υπου-800188

Ο Γεράσιμος Λιβιτσάνος γράφει για τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος επιμένει να περιγράφει ως ευκατάστατους κηφήνες του ανέργους που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ

Έντονες κι οργισμένες αντιδράσεις καταγράφθηκαν στα social media, για την εκπομπή του Μάρκου Σεφερλή στον ΑΝΤ1 Αφορμή η προσπάθεια παραγωγής «χιούμορ» μέσω της προβολής μιας «καρικατούρας» συγκεκριμένων όσο και πολυπληθών κοινωνικών ομάδων. Δικαίως.

Φαίνεται όμως ότι η μεθοδολογία του Σεφερλή, δεν αφήνει ασυγκίνητούς και κάποιους υπουργούς της κυβέρνησης. Ένας από αυτούς είναι ο Κωστής Χατζηδάκης. Ο υπουργός- showman που φροντίζει τις τελευταίες εβδομάδες -με αφορμή το νομοσχέδιό του για τον ΟΑΕΔ – να κατασκευάσει μια μιντιακή «καρικατούρα» των ανέργων.

Μάλιστα το δικό του show, δεν προβάλλεται μόνον από ένα κανάλι. Αντιθέτως τυγχάνει διακαναλικής προβολής και μάλιστα ιδιαίτερα συστηματικής. Έτσι λοιπόν ο υπουργός Εργασία φιγουράρει στις οθόνες μιλώντας για δικαιούχους του ΟΑΕΔ που είναι «καταχραστές».

Όπως υποστηρίζει «δήλωναν εισόδημα 50.000 και 100.000 ευρώ ετησίως, αλλά ήθελαν να είναι στα μητρώα του ΟΑΕΔ». Με τον τρόπο αυτό στήνει έντεχνα ένα στερεότυπο και μια περιγραφή για όσους είναι καταγεγραμμένοι στις λίστες σαν έναν είδους κοινωνικού κηφήνα.

Μόνον που προσπερνά τη… λεπτομέρεια του ότι δικαιούχοι του ΟΑΕΔ είναι περίπου 1,1 εκατομμύρια πολίτες. Υποστηρίζει ο Κωστής Χαρζηδάκης στα σοβαρά ότι η πλειοψηφία ή ένα μεγάλο ή έστω και ένα απλά σημαντικό μέρος έχει εισοδήματα 50 και 100.000;

Γιατί είναι βέβαιο ότι αν γενικώς υπήρχε στην χώρα ένας τόσο μεγάλος αριθμός ανθρώπων με αυτό το εισόδημα, τότε τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά. Θα μιλούσαμε για μια χώρα μεγάλης ευημερίας.

Αν μη τι άλλο μερικές εκατοντάδες χιλιάδες φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν από 4000 έως 8.000 το μήνα και ως ανεπάγγελτοι δεν έχουν τι να κάνουν όλη μέρα θα … «φαίνονταν» στην αγορά. Κάπου θα τα κατανάλωναν όλα αυτά τα χρήματα.

Τα μαγαζιά θα «ζούσαν» από αυτούς και δεν θα βρισκόντουσαν στο χείλος της καταστροφής λόγω των υπέρογκων λογαριασμών σε ρεύμα ή φυσικό αέριο. Το ίδιο θα συνέβαινε με τους ελεύθερους επαγγελματίες και πάμπολλους κλάδους της οικονομίας.

Στην πραγματικότητα αυτό που κάνει ο Κωστής Χατζηδάκης με αυτές τις προσβλητικές ανακοινώσεις είναι να καλύψει αυτά που όντως πρόκειται να συμβούν στον ΟΑΕΔ. Αμέσως μόλις ψηφιστεί το νομοσχέδιο που έχει ήδη καταρτίσει το υπουργείο Εργασίας.

Το πρώτο θα είναι να κοπεί το επίδομα ανεργίας (αυτό το πενιχρό που δίνεται) και οι παροχές από εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους. Με το σύστημα της διαγραφής από τον οργανισμό σε περίπτωση που δεν αποδεχθούν θέσεις εργασίας που θα τους προταθούν με κριτήρια που θα θεσπίζει ο …ίδιος ο ΟΑΕΔ.

Ακόμη και αν πρόκειται για δουλειές που το κόστος …μετάβασης προς αυτές μπορεί να είναι μεγαλύτερο από τον μισθό. Η για δουλειές που λόγω εργασιακών συνθηκών θα δημιουργούν στον δικαιούχο μεγαλύτερη ζημιά από ότι κέρδος.

Βλέπετε στην αγορά εργασίας που έχει φτιαχτεί μετά από μία μνημονιακή 10ετία και τον πρόσφατο νόμο του Κωστή Χατζηδάκη που κατάργησε το 8ωρο, αυτά δεν είναι σπάνια φαινόμενα. Είναι δυστυχώς συνήθη.

Το δεύτερο είναι να μετατραπεί ο οργανισμός σε ένα τεράστιο «Κέντρο Κατάρτισης». Τα – μισητά από αυτή την κυβέρνηση επιδόματα και παροχές – θα αντικατασταθούν από «ευκαιρίες κατάρτισης».

Έτσι τα χρήματα του ΟΑΕΔ θα κατευθύνονται προς τα εκεί. Με την εγγύηση μιας κυβέρνησης που μας …απέδειξε τις διαθέσεις της στην κατάρτιση με τα περίφημα «Σκόιλ Ελικίκου». Η μήπως πιστεύουν ότι τα ξεχάσαμε;

 

One thought on “Κωστής Χατζηδάκης: Ο Σεφερλής του υπουργείου Εργασίας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook