Κώστας Πάντος από τα Χανιά για εξωσωματικές: «Η φύση είναι αμείλικτη στα όρια της γονιμότητας» – Σημαντικός ο ρόλος της ηλικίας | Photos + Video

κώστας-πάντος-από-τα-χανιά-για-εξωσωμα-1455052

«Καλύτερα νωρίτερα παρά αργότερα» είναι το μήνυμα που θέλησε να περάσει σε γυναίκες και ζευγάρια που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν, ο γνωστός και καταξιωμένος γυναικολόγος Κώστας Πάντος από τα Χανιά όπου βρέθηκε, με αφορμή την διεξαγωγή του 12ου Παγκρήτιου Συνεδρίου Μαιευτικής Γυναικολογίας.

Ο κ. Πάντος, στην ομιλία του, επικεντρώθηκε στην αποφυγή της αλόγιστης χρήσης της εξωσωματικής γονιμοποίησης και μιλώντας στο zarpanews.gr, τόνισε πως «τα ζευγάρια δεν πρέπει να προχωρούν σε εξωσωματική γονιμοποίηση χωρίς πρώτα να έχουν ελεγχθεί». Ο ίδιος, επεσήμανε πως η ηλικία παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία της εξωσωματικής  διαδικασίας, διευκρινίζοντας πως όσο πιο νωρίς αποφασίσει ένα ζευγάρι να τεκνοποιήσει τόσο πιο εύκολα θα πετύχει τον στόχο του.

Η ιατρική επιστήμη είναι ευρέως γνωστό πως έχει κάνει άλματα σε αυτόν τον τομέα και στην Ελλάδα, ωστόσο όπως είπε ο κ. Πάντος «η φύση είναι αμείλικτη όσον αφορά τα όρια της γονιμότητας. Η κατάσταση δυσκολεύει όταν η εξωσωματική γίνεται μετά τα 40 έτη. Εάν μια γυναίκα αποφασίσει ότι θέλει να αποκτήσει παιδί και έχει τον σύντροφό της, να το κάνει νωρίτερα παρά αργότερα».

Η κατάψυξη ωραρίων σε νεαρή ηλικία το κλειδί για την προστασία της γονιμότητας 

Λύση για τις εργαζόμενες γυναίκες, τις γυναίκες καριέρας αλλά και γενικότερα για όσες δεν είναι έτοιμες να τεκνοποιήσουν, δίνει η κατάψυξη ωαρίων, η οποία σύμφωνα με τους γιατρούς, πρέπει να γίνεται σε νεαρή ηλικία, μέχρι 35 ετών. Για το θέμα, ο κ. Πάντος δήλωσε πως «όποιες γυναίκες για οποιονδήποτε λόγο δεν είναι έτοιμες να κάνουν παιδί, θα πρέπει να φροντίσουν να προστατέψουν την γονιμότητά τους, μέσα από την διαδικασία της κατάψυξης ωαρίων και μάλιστα πριν τα 35 χρόνια».

Στο μεταξύ, ο κ. Πάντος, αναφέρθηκε και στους παράγοντες που επηρεάζουν την γονιμότητα, όπως το άγχος, ο σύγχρονος τρόπος ζωής, οι οποίοι πλέον είναι αντιμετωπίσιμοι από την ιατρική επιστήμη, λόγω της εξωσωματικής. Ο κ. Πάντος είπε επίσης, πως στην Ελλάδα υπάρχουν αποτελεσματικές τεχνικές και μάλιστα στην χώρα μας έρχονται ζευγάρια από 67 διαφορετικές χώρες προκειμένου να βοηθηθούν από τις διαδικασίες της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός, ότι πλέον στην Ελλάδα, αυξήθηκε το όριο ηλικίας της γυναίκας που επιθυμεί να υποβληθεί σε εξωσωματική γονιμοποίηση, στο 54ο έτος: «Δεν υπάρχουν κίνδυνοι στην υγεία της γυναίκας μέχρι τα 55 έτη, αυτό έδειξαν και έρευνες από την Βρετανία σε 1,8 εκατομμύρια γυναίκες μέσα σε παρακολούθηση 30 ετών», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Πάντος.

Υπάρχει όριο στις εξωσωματικές;

Δεν υπάρχει όριο στον αριθμό των εξωσωματικών που μπορεί να κάνει ένα ζευγάρι. Όμως, περιορίζεται στις τρεις κάθε χρόνο.

Σημαντικός ο ρόλος της ψυχολογικής υποστήριξης

Τα ζευγάρια θα πρέπει να εξετάζονται ψυχολογικά πριν να υποβληθούν σε εξωσωματική ενώ και οι γιατροί τα στηρίζουν πριν καν ξεκινήσει η διαδικασία.

Δείτε παρακάτω όλη την συνέντευξη του γιατρού Κώστα Πάντου στο zarpanews.gr:

Στο συνέδριο παραβρέθηκαν γυναικολόγοι των Χανίων, μεταξύ των οποίων και ο Χάρης Μπατάκης, πρόεδρος του συνεδρίου, ο οποίος σε ομιλία του τόνισε πως η Κρήτη είναι πολύ μπροστά στην αντιμετώπιση των γυναικολογικών παθήσεων και αποτελεί πόλο έλξης ξένων επισκεπτών για ιατρικό τουρισμό. (Δείτε ΕΔΩ.)

zarpanews.gr – Άννα Παπακωνσταντίνου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook