Κώστας Μουτζούρης για την επανάσταση του ’21: «Η ιστορική γνώση που αποκτά ο νέος ξεκινά από το σπίτι»

κώστας-μουτζούρης-για-την-επανάσταση-1195213

Στο Zarpa Radio 89.6 και στην Ανδρονίκη Κοκοτσάκη μίλησε ο φιλόλογος, πρόεδρος του Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας και γραμματέας του Δ.Σ της Ιστορικής, Λαογραφικής και Αρχαιολογικής Εταιρείας Κρήτης (ΙΛΑΕΚ), Κώστας Μουτζούρης, με αφορμή την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του ’21.

Αρχικά ο κύριος Μουτζούρης ανέφερε ότι η ΙΛΑΕΚ ιδρύθηκε το 1968 με έδρα τα Χανιά και παραρτήματα σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Στεγάζεται στο λόφο Καστέλι των Χανίων στην Παλιά Πόλη σε κτίριο που έχει παραχωρήσει ο Δήμος Χανίων. Έχει κάνει σημαντικό έργο, ανασκαφικές έρευνες, έχει εκδώσει πεπραγμένα συνεδρίων καθώς και το επιστημονικό περιοδικό «Κρητική Εστία «. Μέλη της είναι φιλόλογοι, αρχαιολόγοι, λαογράφοι και άνθρωποι που αγαπούν τον τόπο τους.

Ερωτηθείς για το πόσο επίκαιρο είναι το μήνυμα της επανάστασης του 21 σήμερα υποστήριξε ότι το μήνυμα που περνάει το σημαντικό αυτό ιστορικό γεγονός είναι διαχρονικό, κάθε ελληνική ψυχή έχει μέσα της κάτι από την Ελληνική Επανάσταση. Αποτελεί ορόσημο για την δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

Όσο για το αν οι νέοι έχουν αφομοιώσει και εμπεδώσει την ιστορία τους ο κύριος Μουτζούρης τόνισε χαρακτηριστικά ότι η ιστορική γνώση που αποκτά ο νέος ξεκινά από το σπίτι:

«Ο Παπανούτσος έλεγε ότι όσο αξίζει μια μητέρα, δεν αξίζουν εκατό δάσκαλοι. Τα παιδιά στο σχολείο παίρνουν βασικές γνώσεις Ιστορίας, όμως πολλές φορές δεν τις ενστερνίζονται γιατί ο περίγυρος δεν βοηθάει σε αυτό.

Αν ο καθηγητής δεν είναι τυπολάτρης και αξιοποιεί και άλλα μέσα όπως προγράμματα, περιπάτους σε ιστορικούς τόπους και μνημεία, τότε μπορεί πραγματικά να κάνει θαύματα.

Ως καθηγητές οφείλουμε να κάνουμε τον μαθητή να αγαπήσει το βιβλίο, να τον οδηγήσουμε να ψάξει, να αναζητήσει την ιστορική γνώση. Το σχολείο έχει καταφέρει τον σκοπό του όταν οδηγεί τον μαθητή να ψάξει την αλήθεια. Ιστορία είναι η επιστήμη που μελετά το χθες, το σήμερα και αποτελεί εφαλτήριο για το μέλλον.»

Με αφορμή την διημερίδα που θα γίνει τον Ιούνιο στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων με τίτλο «Η επανάσταση του Δασκαλογιάννη και η Επανάσταση του 21 στην Κρήτη 200 χρόνια μετά » ανέφερε ότι πρόκειται ουσιαστικά για συνένωση δύο συνεδρίων καθώς πέρσι η ΙΛΑΕΚ είχε ετοιμάσει ένα συνέδριο για τον Δασκαλογιάννη που δεν έγινε λόγω κορονοιού.

Δεν παρέλειψε να θίξει την πινακίδα στο αεροδρόμιο Χανίων «ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ» ότι θα τρίζουν τα κόκαλα του ήρωα γιατί το όνομα του ήταν Ιωάννης Βλάχος αλλά τον αποκαλούσαν χαρακτηριστικά λόγω της μόρφωσης του ο δάσκαλος ο Γιάννης.

Επίσης έθιξε το γεγονός ότι πριν λίγα χρόνια ανώτατο πολιτικό στέλεχος έφτασε στο σημείο να πει ότι δεν έγινε Επανάσταση στην Κρήτη! «Όταν κάποιοι λοιδορούν αυτό τον αγώνα τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας», τόνισε εμφατικά.

Τέλος μίλησε για το θέμα που θα αναπτύξει ο ίδιος στο συνέδριο και αφορά τον κώδικα των θυσιών της Δυτικής Κρήτης και ευελπιστεί ότι κάποια στιγμή θα εκδοθεί αυτός ο κώδικας.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook