Κορονοϊός: Υποχωρούν τα κρούσματα αλλά όχι οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις

κορονοϊός-υποχωρούν-τα-κρούσματα-αλλ-1494142

Στα επίπεδα των 40 την ημέρα φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί ο αριθμός των θανάτων λόγω κορονοϊού, την ώρα που τα κρούσματα φαίνεται σταδιακά να υποχωρούν. Παράλληλα και οι διασωληνώσεις διατηρούνται στις 140, λόγω και της διατήρησης των εισαγωγών σε πάνω από 300 την ημέρα.

Σήμερα αναμένεται η εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα και πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρχει διαφοροποίηση όσον αφορά στην πορεία των κρουσμάτων, όμως σχετικά με τους σκληρούς δείκτες, αυτοί δεν θα έχουν βελτιωθεί.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα είχαν ανακοινωθεί 132 διασωληνωμένοι και 38 θάνατοι ημερησίως.

Επισημάνσεις Πλεύρη

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, «Οι σκληροί δείκτες στο κομμάτι των διασωληνώσεων δεν αυξάνονται, είμαστε στις 140 περίπου διασωληνώσεις».

Συμπληρώνει ακόμη ότι τα μοντέλα μας δείχνουν ότι για δεύτερη εβδομάδα έχουμε μείωση στα κρούσματα, οι διασωληνωμένοι έχουν μείνει σε ένα σταθερό επίπεδο πολύ κάτω από το νούμερο το οποίο πιέζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά έχουμε πολλές απλές νοσηλείες.

Οι δε θάνατοι είναι αυξημένοι και δε συνδέονται πλέον με την πνευμονία, αλλά αφορούν σε πολλά άλλα περιστατικά. Μάλιστα ο ΕΟΔΥ κάνει την ανάλυση και θα βγάλει τα στοιχεία, που θα προσδιορίζονται ποια είναι τα περιστατικά θανάτων με covid.

Ειδικότερα όπως αναφέρει ο Υπουργός, «Κάποιος που προσέρχεται με έμφραγμα ή με εγκεφαλικό στο νοσοκομείο και συγχρόνως βγαίνει θετικός, το σύστημα που έχει η χώρα μας είναι ότι άπαξ και βγεις θετικός μπαίνεις σε μονάδα covid και από οποιονδήποτε λόγο κι αν πεθάνεις θα χαρακτηριστεί θάνατος covid. Δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν θάνατοι covid».

Οι θάνατοι συνδέονται κυρίως με κόσμο μεγάλης ηλικίας ή με κόσμο που είναι και με covid.

Ο κ. Πλεύρης αναφέρει ακόμη , ότι το φθινόπωρο περιμένουμε ότι θα υπάρχει μία αύξηση, γιατί ακριβώς τώρα έχουμε μία έντονη κινητικότητα που είναι κινητικότητα σε ανοιχτούς χώρους και με υψηλές θερμοκρασίες, όταν η κινητικότητα γίνεται στους κλειστούς χώρους με χαμηλότερες θερμοκρασίες θα έχουμε μια αύξηση.

Επεσήμανε όμως ότι έχουμε καλύτερα θεραπευτικά πρωτόκολλα, έχουμε αντιικά φάρμακα, -500 αιτήσεις περίπου εξυπηρετούνται την ημέρα- που απευθύνονται σε πληθυσμό που θα ήταν ευάλωτος και έχουμε και πολύ καλή εμβολιαστική κάλυψη πια του πληθυσμού».

Ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων

Ο Υπουργός διευκρινίζει ότι αρχική πρόθεση είναι να μην υπάρξουν μέτρα με τη μορφή υποχρεωτικότητας που υπήρξαν. Η μάσκα υπάρχει ως μέτρο, αλλά υπάρχει ως μέτρο σε συγκεκριμένους χώρους υποχρεωτικά που πολλές φορές δεν τηρείται.

Υπάρχει η σύσταση όπου υπάρχει συγχρωτισμός, η επιθυμία μας είναι να μείνουμε σε αυτό το επίπεδο. Ήδη το καλοκαίρι παρόλο που υπήρξαν κόκκινες περιοχές, δεν έχουμε αιτήματα λόγου χάρη για αεροδιακομιδές ή διακομιδές σε μεγάλα νοσοκομεία, που σημαίνει ότι και στα τοπικά νοσοκομεία μπορούμε να το διαχειριστούμε.

Οι αναφορές Τζανάκη

«Υπάρχει μια τεράστια, κρυφή διασπορά στην κοινότητα, η οποία δεν αποτυπώνεται στα τεστ», δήλωσε για την εξάπλωση του κορονοϊού στην κοινότητα ο Nίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, σημειώνοντας ότι ίσως είναι το μεγαλύτερο κύμα (πανδημίας) που έχουμε περάσει».

Από την πλευρά του σημειώνει ότι δεν ανησυχεί για το φθινόπωρο.

news247.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook