Κορονοϊός: «Βράζει» η Αττική, σκέψεις για απαγόρευση κυκλοφορίας στις 18:00 τα Σαββατοκύριακα

Ενα στα δύο κρούσματα του κορωνοϊού εξακολουθεί να καταγράφει η Αττική σε καθημερινή βάση.

Και χθες τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δείχνουν πως η κατάσταση είναι πιεστική στο Λεκανοπέδιο, καθώς μπορεί μεν τα κρούσματα να ήταν ελαφρώς χαμηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα, ωστόσο οι εισαγωγές στα νοσοκομεία εξακολουθούν να αυξάνονται. Αυτό έχει κάνει τους ειδικούς να σκέφτονται και επιπρόσθετα μέτρα, καθώς το ενδεχόμενο ενός ολικού lockdown, λόγω της ιδιαιτερότητας του Νομού λόγω πληθυσμού, φαίνεται να είναι ένα σενάριο που προς το παρόν τουλάχιστον, δεν επικρατεί, αν και υπάρχουν μέλη της επιτροπής που είναι υπέρ αυτού του σεναρίου.

Σκέψεις για απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 τα Σαββατοκύριακα

Ενα βασικό μέτρο που φαίνεται πως σκέφτονται να εισηγηθούν για την Αττική είναι το ενδεχόμενο να υπάρξει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 τα Σαββατοκύριακα. Με δεδομένο πως πρακτικά είναι πολύ δύσκολο να συμβεί αυτό τις καθημερινές με ανοιχτά σχολεία και εργασία, το σενάριο να τεθεί αυτό το μέτρο για το Σαββατοκύριακο έχει πέσει στο τραπέζι.

Χθες πάντως, ο κ. Σύψας μιλώντας στον ΑΝΤ1, το ενδεχόμενο μιας απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 18:00 στην Αττική, τόνισε πως μετά από στοιχεία των συγκοινωνιολόγων, θα υπάρξει μεγάλος συνωστισμός και αυτό είναι που θέλουν να αποφύγουν.

Οπως έχει πέσει και η σκέψη για απαγόρευση μετακίνησης σε άλλους Δήμους, μέτρο που ωστόσο δεν φαίνεται να έχει τύχη την δεδομένη στιγμή καθώς πρακτικά είναι ένα δύσκολο μέτρο για να εφαρμοστεί.

Θωμαϊδης: Σημαντική αύξηση 50% στα λύματα της Αττικής

Ενα ακόμη ιδιαίτερα ανησυχητικό στοιχείο που προκύπτει για την Αττική, είναι το ιικό φορτίο στα λύματα. Σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκο Θωμαΐδη, καταγράφεται σημαντική αύξηση, η οποία είναι μεγαλύτερη των τελευταίων μηνών.

«Δυστυχώς δεν πάμε καλά. Η αύξηση ήταν πολύ μεγάλη τις προηγούμενες 3-4 ημέρες, πολύ μεγαλύτερη από την προηγούμενη εβδομάδα» είπε στον ΑΝΤ1, προσθέτοντας πως η αύξηση είναι μεγαλύτερη από εκείνη που παρατηρήθηκε στα τέλη Οκτωβρίου.

«Η εικόνα της απότομης αύξησης που είδαμε τις προηγούμενες ημέρες συνέβη στις 20 Οκτωβρίου, πριν από το δεύτερο κύμα στην Αττική. Τότε είδαμε μια απότομη αύξηση στον ιό στα λύματα, που συνεχίστηκε λίγες ημέρες και μετά από μία εβδομάδα ήρθε το δεύτερο κύμα στην Αττική. Αν θυμάστε, η κορύφωση των κρουσμάτων ήταν στις 12 Νοεμβρίου», σημείωσε και πρόσθεσε ότι η αύξηση τώρα «είναι μεγαλύτερη από του Οκτωβρίου».

«Δεν είναι ευθεία ανάλογο ότι όση αύξηση είδαμε στα λύματα, τόση αύξηση θα δούμε στα κρούσματα στο πεδίο. Αυτό που σίγουρα θα δούμε είναι μια αύξηση περίπου της τάξεως του 40%-50% σιγά σιγά μέσα στις επόμενες εβδομάδες».

Τέλος, ο κ. Θωμαΐδης εκτίμησε ότι η σταδιακή διασπορά οφείλεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων, όπως η επιστροφή στους χώρους εργασίας, η αυξημένη κυκλοφορία στους δρόμους, τα μέσα μαζικής μεταφοράς και η χαλαρότητα απέναντι στα μέτρα, ενώ υπενθύμισε ότι αυτή η περίοδος -ο Φεβρουάριος και οι αρχές Μαρτίου- είναι η κατεξοχήν εποχή υπερμετάδοσης των ιών.

Κορωνοϊός: 532 κρούσματα στην Αττική

Το Λεκανοπέδιο χθες κατέγραψε και πάλι τα μισά κρούσματα κορωνοϊού, από αυτά που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Από το σύνολο των 1.067 νέων κρουσμάτων, 532 εντοπίζονται στην Αττική, εκ των οποίων τα 129 στο κέντρο της Αθήνας. Τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων καταγράφει ο ΕΟΔΥ και στον δυτικό τομέα Αθηνών (101), όπου η διάδοση του κορωνοϊού μοιάζει ιδιαίτερα αυξημένη τις τελευταίες ημέρες.

Αναλυτικά:

Ανατολική Αττική: 76

Βόρειος Τομέας Αθηνών: 58

Δυτικός Τομέας Αθηνών: 101

Δυτική Αττική: 24

Κεντρικός Τομέας Αθηνών: 129

Νότιος Τομέας Αθηνών: 80

Πειραιάς: 64

Πηγή: iefimerida.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ