Κορονοϊός: Βήματα για επιστροφή στην κανονικότητα κάνει η Γερμανία

κορονοϊός-βήματα-για-επιστροφή-στην-κ-1023125

Τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων στη Γερμανία ανακοίνωσε χθες η Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας ωστόσο ότι το μέτρο της κοινωνικής αποστασιοποίησης θα επεκταθεί μέχρι τις 3 Μαΐου.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος προανήγγειλε την επαναλειτουργία ορισμένων καταστημάτων από την επόμενη εβδομάδα υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρούν ευλαβικά τους κανόνες υγιεινής.

Στόχος να εντοπιστεί κάθε αλυσίδα μόλυνσης

«Αν επιτρέψουμε περισσότερη κοινωνική ζωή τώρα, με μικρά βήματα, είναι πολύ σημαντικό το ότι θα μπορέσουμε να ακολουθήσουμε την αλυσίδα των μολύνσεων ακόμα καλύτερα. Στόχος μας πρέπει να είναι να μπορούμε να εντοπίσουμε κάθε αλυσίδα μόλυνσης και για αυτό ετοιμάζουμε μια εφαρμογή. Πάνω από όλα όμως αυτή είναι δουλειά των υπηρεσιών υγείας. Γιατί αν μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό, μπορούμε να μειώσουμε το επίκεντρο της μόλυνσης και έτσι η διευκόλυνση της δημόσιας ζωής να είναι πια τόσο σοβαρή, καθώς θα γνωρίζουμε που βρίσκονται οι εστίες μόλυνσης», τόνισε η Μέρκελ.

Η ίδια έκανε λόγο για σταδιακή επανέναρξη των μαθημάτων στα σχολεία όλης της χώρας, για τους μαθητές των τελευταίων τάξεων, από τις 4 Μαΐου.

Η επαναλειτουργία των καταστημάτων αφορά και τα καταστήματα εμπορίας αυτοκινήτων, αλλά και τα βιβλιοπωλεία, όπως διευκρίνισε.

«Να φοράτε μάσκα και γάντια»

Η Γερμανίδα καγκελάριος πάντως ζήτησε από τους πολίτες να φορούν προστατευτική μάσκα όταν ψωνίζουν ή χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Επίσης, ανακοίνωσε την επέκταση της απαγόρευσης των μεγάλων δημόσιων εκδηλώσεων και συγκεντρώσεων έως τις 31 Αυγούστου.

«Αυτό που έχουμε πετύχει είναι μια προσωρινή, μια εύθραυστη επιτυχία, τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο», τόνισε χθες μετά την ολοκλήρωση της πολύωρης τηλεδιάσκεψης με τους πρωθυπουργούς των 16 ομόσπονδων κρατιδίων και ζήτησε την κατανόηση των πολιτών για την συνέχιση των μέτρων περιορισμού.

«Πρέπει να αντιληφθούμε ότι όσο δεν υπάρχει φάρμακο και κυρίως εμβόλιο, θα ζούμε με τον κορωνοϊό».

Τα μέτρα που συμφώνησαν τα κρατίδια

Μεταξύ των μέτρων στα οποία συμφώνησαν τα κρατίδια είναι η διατήρηση του 1,5 μέτρου ως ελάχιστη απόσταση σε όλες τις περιπτώσεις, η σύσταση – αλλά όχι υποχρέωση – για χρήση προστατευτικής μάσκας και η επιβολή αυστηρών όρων υγιεινής για τα καταστήματα λιανικού εμπορίου που θα επαναλειτουργήσουν.

Στα καταστήματα που θα λειτουργήσουν από την ερχόμενη Δευτέρα δεν περιλαμβάνονται τα κομμωτήρια.

Προσλήψεις στη Δημόσια Υγεία

Η Γερμανίδα Καγκελάριος ανακοίνωσε ακόμη ότι μελλοντικά θα χρησιμοποιηθεί και εφαρμογή κινητών τηλεφώνων, προκειμένου να συνεχιστεί με κάθε τρόπο η ιχνηλάτηση των επαφών κάθε κρούσματος. Η χρήση της εφαρμογής θα παραμείνει σε κάθε περίπτωση εθελοντική, όπως υποστήριξε.

Όλοι οι θρησκευτικοί χώροι θα παραμείνουν κλειστοί, ενώ δεν θα πραγματοποιούνται ούτε εκδηλώσεις θρησκευτικού περιεχομένου.

Αναφορικά με τον κλάδο της Δημόσιας Υγείας, η Μέρκελ τόνισε ότι θα προσληφθεί επιπλέον προσωπικό, προκειμένου να υπάρχει μια ομάδα τουλάχιστον πέντε ατόμων ανά 20.000 κατοίκους, η οποία θα εγγυάται την ιχνηλάτηση των επαφών και την διενέργεια στοχευμένων τεστ.

Πηγή: ygeiamou.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook