Κορονοϊός: Τι θα κρίνει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό – Ανακοινώσεις για το τρίμηνο πιστοποιητικό νόσησης

Η αύξηση των εμβολιασμών «παγώνει» προς το παρόν τη συζήτηση για επέκταση των υποχρεωτικών εμβολιασμών, ωστόσο τα σενάρια παραμένουν.

Η κυβέρνηση βρίσκεται ενώπιον κρίσιμων αποφάσεων για την επέκταση ή όχι της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, αν και εφόσον οι ρυθμοί δεν «τρέξουν» όπως αναμένουν, για να θωρακιστεί άμεσα η κοινότητα απέναντι στον κορονοϊό και τη νέα μετάλλαξη «Όμικρον».

Πρόκειται για μία απόφαση η οποία θα προκύψει μέσα από μία εξίσωση πολλών παραγόντων.

Η εξέλιξη του νέου κύματος της πανδημίας, σε συνδυασμό με το αποτύπωμα στο επιδημιολογικό φορτίο αλλά και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (διασωληνωμένοι αλλά και θάνατοι) θα είναι καταλυτικοί παράγοντες.

Η κυβέρνηση θα αξιολογήσει στα μέσα της εβδομάδας τα αποτελέσματα των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί και την πορεία των εμβολιασμών της πρώτης αλλά και της τρίτης δόσης, που μέχρι στιγμής είναι ενθαρρυντική.

Σε 10 μέρες τα δεδομένα για τη μετάλλαξη Όμικρον
Το βλέμμα όμως είναι στραμμένο κυρίως στα επιδημιολογικά δεδομένα από τη νέα μετάλλαξη «Όμικρον».

Σύμφωνα με την κυβέρνηση και τους ειδικούς, τα πρώτα ασφαλή δεδομένα για το «προφίλ» της θα τα έχει η επιστημονική κοινότητα σε περίπου 10 ημέρες.

Η ανάγκη να αποφευχθεί το ενδεχόμενο lockdown και να λειτουργήσουν απρόσκοπτα οι οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες, οδήγησαν την κυβέρνηση σε αλλαγή στρατηγικής…, να βάλει στο τραπέζι τη συζήτηση αυτή, κι ενώ το προηγούμενο διάστημα«ξόρκιζε» κάθε σχετική κουβέντα.

«Θα κάνουμε ότι χρειαστεί» δηλώνουν τώρα κυβερνητικοί κύκλοι σε σχέση με το ζήτημα της επέκτασης της υποχρεωτικότητας.

Ωστόσο παραπέμπουν και στην συζήτηση που θα γίνει κεντρικά στην Ευρώπη, στις 16 Δεκεμβρίου, στη Σύνοδο Κορυφής, με πρωτοβουλία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αλλά και στην τελικά απόφαση της Γερμανίας, η οποία έχει ανοίξει συζήτηση για υποχρεωτικό εμβολιασμό από τον Φεβρουάριο.

Μία πρώτη συζήτηση για το θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα γίνει αύριο, στη Σύνοδο των υπουργών Υγείας της Ε.Ε…

Τα σενάρια για την επέκταση της υποχρεωτικότητας
Δύο είναι τα επικρατέστερα σενάρια, εφόσον «περπατήσει» η συζήτηση για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού:

Το πρώτο, να επεκταθεί σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες που έρχονται σε επαφή με κόσμο, ώστε να μην αποτελούν εστία διασποράς.

Το δεύτερο να θεσπιστεί η υποχρεωτικότητα ακόμη χαμηλότερα από τα 60 έτη, ενδεχομένως το όριο να είναι τα 50 χρόνια.

«Από τη στιγμή που οι εμβολιασμοί πηγαίνουν καλά, κάθε συζήτηση για την υποχρεωτικότητα δεν είναι της παρούσης» δηλώνει στο newsit.gr κυβερνητικός παράγοντας.

Ανακοινώσεις για 3μηνη διάρκεια του Πιστοποιητικού Νόσησης.
Μέσα στην εβδομάδα, μετά και τη σχετική εισήγηση των λοιμωξιολόγων, αναμένεται η απόφαση για τη σύντμηση του πιστοποιητικού νόσησης στους 3 από τους 6 μήνες που ισχύει σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι από την Παρασκευή υπάρχει η ισχυρή σύσταση της κυβέρνησης για όσους έχουν νοσήσει, να προγραμματίζουν τον εμβολιασμό στους 3 μήνες (και όχι 6) μετά.

Πηγή: newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ