Κορονοϊός: Τι να προσέξετε στο αυτοκίνητο – Ποιες επιφάνειες πρέπει να καθαρίσετε | Photos

κορονοϊός-τι-να-προσέξετε-στο-αυτοκίν-1017663

Αυτή τη στιγμή η πανδημία του κορωνοϊού έχει επηρεάσει όλο τον πλανήτη. Το «μένουμε σπίτι» είναι υποχρέωση όλων μας. Τι γίνεται όμως εάν χρειαστεί να πάρουμε το αυτοκίνητό μας; Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για να είστε ασφαλείς.

Οι συμβουλές μας έρχονται από την Jana Parnova, Αρχίατρο της Skoda, η οποία μας προτρέπει να χρησιμοποιήσουμε το αυτοκίνητό μας μόνο σε περίπτωση ανάγκης. Και, ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, καλό θα είναι να μην έχουμε άλλους επιβάτες στο αυτοκίνητο.

Σε περίπτωση που υπάρχουν άλλα άτομα στο αυτοκίνητο, τότε θα πρέπει να σιγουρευτούμε ότι δεν υπάρχουν συμπτώματα της ασθένειας. Καλό θα είναι να χρησιμοποιούμε και μάσκα.

Από εκεί πέρα, πριν από κάθε διαδρομή από το αυτοκίνητο και έπειτα από κάθε διαδρομή, θα πρέπει να απολυμάνουμε όλες τις επιφάνειες που ακουμπήσαμε, ιδίως εάν κάποιος άλλος έχει οδηγήσει πριν από εμάς το αυτοκίνητο ή έστω και εάν ήταν επιβάτης.

Ποιες επιφάνειες πρέπει να καθαρίσω

Η Δρ. Parnova μας συμβουλεύει ποιες επιφάνειες του εσωτερικού και του εξωτερικού μέρους του αυτοκινήτου θα πρέπει να καθαρίσουμε:

Τμήματα εσωτερικού:

  • Τιμόνι και κουμπιά πάνω στο τιμόνι
  • Λεβιές ταχυτήτων
  • Χειρόφρενο
  • Χειρολαβές
  • Κουμπιά-οθόνη ηχοσυστήματος
  • Χειριστήρια κλιματισμού-καλοριφέρ
  • Χειριστήρια υαλοκαθαριστήρων, φλας, φώτων, cruise control
  • Υποβραχιόνιο
  • Χειριστήρια για τη ρύθμιση των καθισμάτων

Τμήματα αμαξώματος:

  • Εξωτερικές χειρολαβές θυρών
  • Πλαίσια θυρών
  • Χειρολαβή πορτ-μπαγκάζ

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στον καθαρισμό όλων των παραπάνω τμημάτων θα πρέπει να είναι οι οδηγοί ταξί, αλλά και οι οδηγοί οχημάτων μεταφοράς επιβατών.

Πως απολυμαίνω σωστά το αυτοκίνητο

Σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών, ο καθαρισμός-απολύμανση του αυτοκινήτου (εσωτερικού-εξωτερικού) μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε καθαριστικό προϊόν που διαθέτει τουλάχιστον 70% αλκοόλη και ακόμη καλύτερα, όποιο διαθέτει ισοπροπυλική αλκοόλη που δεν κάνει κανένα κακό στις επιφάνειες του αυτοκινήτου.

Η αλκοόλη ενδείκνυται για τον καθαρισμό και των επενδύσεων των καθισμάτων και άλλων μαλακών επιφανειών, όμως πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή για να μην εισχωρήσει στο εσωτερικό τους.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται κατά τη χρήση της αλκοόλης στις επιφάνειες με δέρμα ή δερματίνη, αφού ενδέχεται να υπάρξει αποχρωματισμός των επιφανειών. Οπότε, μην τρίβετε με πολύ δύναμη τις επιφάνειες αυτές, ενώ αμέσως μετά τον καθαρισμό θα πρέπει να χρησιμοποιούνται και ειδικά καθαριστικά δέρματος.

Προσέξτε τέλος να μην χρησιμοποιήσετε προϊόντα με αμμωνία στις οθόνες αφής, ενώ επίσης ελέγξτε τα καθαριστικά προϊόντα να μην περιέχουν οξυζενέ (υπεροξείδιο του υδρογόνου ή hydrogen peroxide), το οποίο θα καταστρέψει τις επιφάνειες.

Ολοκληρώνοντας η Δρ. Parmova συμβουλεύει μετά τον καθαρισμό να ανοίγετε το αυτοκίνητο για να αεριστεί, ενώ καλό θα είναι να προμηθευτείτε (online ή στα βενζινάδικα) ένα ειδικό σπρέι για τον καθαρισμό του συστήματος εξαερισμού και air condition του αυτοκινήτου, διατηρώντας το καθαρό και προφυλάσσοντάς το από τυχόν «εισβολή» του ιού.

Σε περίπτωση που επισκεφθείτε βενζινάδικο, θα πρέπει να μην έρθετε σε άμεση επαφή με το προσωπικό, ενώ επιλέξτε καλύτερα ανέπαφη πληρωμή. Καλό θα είναι να γεμίσετε το αυτοκίνητο για να μην χρειαστεί να πραγματοποιήσετε πολλές επισκέψεις στο βενζινάδικο.

newsautο.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook