Κορονοϊός: Θα έχουμε 429.000 εμβόλια μέχρι το τέλος Ιανουαρίου

κορονοϊός-θα-έχουμε-429-000-εμβόλια-μέχρι-το-1125006

Για την πορεία και τον προγραμματισμό του εμβολιασμού για τον κορονοϊό στη χώρα, μετά και το «πράσινο φως» που έδωσε για το εμβόλιο της Pfizer/BionTech ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ενημέρωσαν από το υπουργείο Υγείας η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

«Αισιοδοξία ναι, εφησυχασμός όχι», τόνισε η κ. Θεοδωρίδου μιλώντας για το εμβόλιο της Pfizer που αναμένεται να φτάσει στη χώρα μας σε λίγες ημέρες. Όπως είπε πρόκειται για ένα τεράστιο βήμα αλλά το πρόβλημα δεν τελειώνει.

Αναφορικά με το εμβόλιο της Pfizer, σημείωσε ότι έχει αναπτυχθεί με την τεχνολογία mRNA, που δεν μεταφέρει τον ιό και δεν έχει επίδραση στο DNA του κυττάρου. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ίδιες με αυτές των συνηθισμένων εμβολίων, δίνει υψηλό δείκτη αντισωμάτων και έχει αποτελεσματικότητα άνω του 94%.

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ανέφερε ότι αρχικά θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί και στη συνέχεια οι άνω των 85 ετών.

Δεν γνωρίζουμε ακόμα αν η επιπλέον μεταδοτικότητα οφείλεται στο νέο στέλεχος

Σχετικά με τη μετάλλαξη του κορονοϊού, που έχει προκαλέσει πανικό στην Ευρώπη και αποκλεισμό στη Βρετανία, η κ. Θεοδωρίδου τόνισε πως ο κορονοϊός είναι ένας μεγάλος ιός με 3.000 βάσεις, επομένως οι μεταλλάξεις δεν είναι κάτι ασύνηθες. Η μετάλλαξη αυτή δεν φαίνεται να είναι καθοριστική για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, επισήμανε, τονίζοντας ότι δεν γνωρίζουμε ακόμα αν ισχύει η επιπλέον μεταδοτικότητα της μετάλλαξης, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει φόβος, ούτε αλλαγή στο σχέδιο του εμβολιασμού. Σημείωσε ακόμα ότι η νέα τεχνολογία που χρησιμοποιείται στα εμβόλια του κορονοϊού μπορεί εύκολα να τροποποιηθεί ώστε να συνεχίσει να είναι αποτελεσματικό σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι το εμβόλιο δεν αντιδρά στο νέο στέλεχος.

Το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών

Από την πλευρά του ο κ. Θεμιστοκλέους μίλησε για το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών, επισημαίνοντας ότι ήδη υπάρχουν πέντε χώροι για τα ειδικά ψυγεία, ενώ στη μεταφορά των εμβολίων θα συμμετέχει και το υπουργείο Άμυνας. Την ευθύνη για την προστασία και φύλαξη των εμβολίων θα αναλάβει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Στις 26 Δεκεμβρίου θα παραλάβουμε την πρώτη 9.750 δόσεων του εμβολίου της Pfizer, ενώ έως τις 30 Δεκεμβρίου θα παραλάβουμε εκτός απροόπτου την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων της Pfizer/BioNTech 83.850 δόσεων.

Έως τέλη Ιανουαρίου θα έχουμε 429.000 εμβόλια κι άλλες 333.450 δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου, ενώ τους επόμενους μήνες θα έρθουν και τα εμβόλια από άλλες εταιρείες. Από την Pfizer, πάντως, τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους πως ως τέλη Μαρτίου περιμένουμε 1.265.550 δόσεις.

Στις 27/12 θα γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής, τον Ευαγγελισμό, το Σωτηρία, το Θριάσιο, το Αττικόν και το Ασκληπιείο. Στις 28/12, θα διανεμηθούν εμβόλια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου (Πάτρας), έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί των υγειονομικών στις 29/12.

Η κατανομή των δόσεων θα γίνει υπό την καθοδήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Η διαδικασία εμβολιασμού θα γίνεται με δύο τρόπους:

Από τον ιστότοπο emvolio.gov.gr (το site ξεκινά τη λειτουργία του από την Τρίτη 22/12/2020)

Και από φυσικά σημεία (π.χ. με ραντεβού σε φαρμακεία)

Όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, η πλατφόρμα των ραντεβού αναμένεται να ανοίξει στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Πηγή: altsantiri.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook