Κορονοϊός: Τελικά οι έγκυες πρέπει να φορούν μάσκα;

κορονοϊός-τελικά-οι-έγκυες-πρέπει-να-φ-1129088

Την ώρα που η «μαύρη λίστα» των νεκρών του κορoνοϊού στην Ελλάδα μακραίνει, μια εύλογη ανησυχία απασχολεί μια από τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, τις εγκύους γυναίκες. Η απορία αφορά τυχόν βλάβη που θα μπορούσε να προκληθεί στο έμβρυο από τη χρήση μάσκας της μέλλουσας μητέρας.

Το ygeiamou.gr έθεσε το ερώτημα στους πλέον αρμόδιους ειδικούς ούτως ώστε να υπάρχει μια σαφής και ξεκάθαρη απάντηση για τις γυναίκες που ανησυχούν.

«Η μάσκα δεν επηρεάζει την πρόσληψη οξυγόνου από την μητέρα και κατά συνέπεια και από το κυοφορούμενο έμβρυο» τονίζει ο κ. Ιάκωβος Σούσης, Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.

«Η έγκυος πρέπει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης, γιατί στην εγκυμοσύνη η νόσος μπορεί να εκδηλωθεί σε βαρύτερη μορφή» τονίζει ο ειδικός και προσθέτει: «Επίσης καλόν είναι να συζητήσει η γυναίκα με το γιατρό της τον ενδεχόμενο να κάνει το εμβόλιο κατά της γρίπης».

«Δεν υπάρχει πρόβλημα όσον αφορά τη χρήση μάσκας από την έγκυο γυναίκα, ούτε για τη γυναίκα ούτε για το κυοφορούμενο έμβρυο» επισημαίνει στο ygeiamou.gr και ο κ . Νικόλαος Παπανικολάου Ειδικός Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος.

Αντιθέτως σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία «υπάρχουν κάποιες σπάνιες περιπτώσεις να νοσήσει η έγκυος με Covid-19 και τότε το έμβρυο να κινδυνεύσει από εγκεφαλίτιδα ή άλλες επιπλοκές» τονίζει ο κ. Παπανικολάου επισημαίνοντας ότι η αναγκαιότητα χρήσης μάσκας από την γυναίκα στη διάρκεια της κύησης είναι μεγάλη.

Υπενθυμίζει δε ότι οι μόνοι που δεν πρέπει να φορούν μάσκες είναι τα μικρά παιδιά, κάτω των δυο ετών, επειδή διατρέχουν κίνδυνο πνιγμού καθώς και ασθενείς με κινητικά προβλήματα που δεν τους επιτρέπουν να βάλουν ή να αφαιρέσουν την μάσκα. «Για όλους τους υπόλοιπους δεν υπάρχει αντένδειξη για τη χρήση μάσκας», τονίζει ο κ. Παπανικολάου.

Πηγή: ygeiamou.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook