Κορονοϊός: Τα πρώτα δεδομένα για τη νέα μετάλλαξη Δέλτα Plus – Πόσο προστατεύει το εμβόλιο

Στο επίκεντρο της επιστημονικής κοινότητας βρίσκεται η μετάλλαξη Δέλτα Plus του κορονοϊού, που ήδη έχει εμφανιστεί στη Βρετανία και για την οποία τα δεδομένα είναι -μέχρι στιγμής- ελάχιστα. Λίγα κρούσματα της Δέλτα Plus έχουν εντοπιστεί επίσης στις ΗΠΑ και στη Δανία.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Αργύρης Τζουβελέκης, αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας στο νοσοκομείο Πατρών, εξήγησε πως «ακόμη μελετάται. Είναι μια μικρή παραλλαγή της Δέλτα μετάλλαξης, δεν ξέρουμε εάν έχει μεγαλύτερη λοιμογόνο δράση ή μεταδοτικότητα” σημείωσε. “Τα εμβόλια καλύπτουν τη Δέλτα μετάλλαξη άρα καλύπτουν και τις μικρές παραλλαγές της».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, ανέφερε στην εκπομπή “Live News” του Νίκου Ευαγγελάτου στο MEGA, πως «τα στοιχεία δείχνουν πως η μετάλλαξη Δέλτα Plus είναι ακόμα πιο επιθετική».

Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία, σύμφωνα με το BBC και τους Financial Times, το 6% των νέων περιστατικών Covid-19 στη Βρετανία, που έχουν αναλυθεί γενετικά, οφείλονται στη νέα μετάλλαξη Δέλτα Plus.

Ήδη οι επιστήμονες μελετούν κατά πόσο πρόκειται για μια νέα απειλή, αν και οι ειδικοί θεωρούν απίθανο να διαφεύγει από τα υπάρχοντα εμβόλια. Μέχρι στιγμής δεν έχει χαρακτηριστεί ως παραλλαγή που αποτελεί πηγή ανησυχίας (variant of concern).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ