Κορονοϊός: «Τα μέτρα, επιτέλους, αρχίζουν να αποδίδουν» -Καμπανάκι για Θεσσαλονίκη και Δυτική Αττική

κορονοϊός-τα-μέτρα-επιτέλους-αρχίζο-1144848

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση για την πανδημία του κορωνοϊού στο υπουργείο Υγείας από τον Νίκο Χαρδαλιά, τον Γκίκα Μαγιορκίνη και τη Βάνα Παπαευαγγέλου.

Μετά την απουσία την Τετάρτη λόγω των υποχρεώσεών του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας επέστρεψε σήμερα στις καθιερωμένες ενημερώσεις για διευκρινίσεις επί των ανακοινώσεων που έγιναν νωρίτερα σήμερα από τον Στέλιο Πέτσα και τον Αδωνι Γεωργιάδη.

Μαζί του βρέθηκε ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Τα μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν

Η παιδίατρος-λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου έκανε λόγο για σταθεροποίηση των νέων διασωληνώσεων και των θανάτων από τον κορωνοϊό. Όπως είπε, ο μέσος όρος νέων κρουσμάτων των τελευταίων επτά ημερών είναι 1.500 κρούσματα.

«Σε ό,τι αφορά τους ασθενείς που νοσηλεύονται, έχουμε 320 νέες εισαγωγές την ημέρα, την ώρα που πριν από δύο εβδομάδες είχαμε 450 ανά ημέρα. Μια ακόμη θετική είδηση είναι πως την τελευταία εβδομάδα παρατηρούμε σχετικά λιγότερα κρούσματα σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Όλα αυτά μας δείχνουν ότι οι κόποι όλων μας είχαν αποτέλεσμα και ότι τα περιοριστικά μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν.

Στόχος να μειωθούν οι διασωληνωμένοι σε 300 την Πρωτοχρονιά

»Η πολύ αργή μείωση του φορτίου έχει ως αποτέλεσμα με το ζόρι να κάνουμε Χριστούγεννα φέτος. Με τη σημερινή πορεία, θα έχουμε 300 διασωληνωμένους την ημέρα των Χριστουγέννων στην επικράτεια. Αυτό θα συμβεί εφόσον συνεχίσουμε να βλέπουμε χαμηλό σχετικά αριθμό αύξησης κρουσμάτων», είπε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Η καθηγήτρια Παιδικής Λοιμωξιολογίας εξέθεσε τους δύο λόγους που οδήγησαν την επιτροπή των ειδικών για τον κορωνοϊό στην απόφαση να μην υπάρχει ευρεία άρση του lockdown. Όπως είπε, ο πρώτος αφορά στην ιδιαίτερα υψηλή πληρότητα των ΜΕΘ, καθώς κυμαίνεται στο 82% στην επικράτεια και σε 77% και 91% σε Αττική και Θεσσαλονίκη, αντίστοιχα.

Μεγάλος παραμένει ο αριθμός ενεργών κρουσμάτων στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα. Όπως εξήγησε η λοιμωξιολόγος, σήμερα έχουμε περισσότερα από 6.000 ενεργά κρούσματα μόνο στην κεντρική Μακεδονία.

Η επιδημιολογική εικόνα σήμερα, σε σύγκριση με το πρώτο lockdown

Η ειδικός έκανε μια σύγκριση της επιδημιολογικής εικόνας σήμερα με την 4η Μαΐου, ημέρα που εξήλθαμε από το πρώτο Lockdown.

Σε όλη την επικράτεια στις 4 Μαΐου υπήρχαν 900 ενεργά κρούσματα, έναντι περισσοτέρων των 12.000 σήμερα. Αντίστοιχα, τον Μάιο, στα νοσοκομεία καταγράφονταν 35 διασωληνωμένοι, έναντι 583 ασθενών σήμερα. Τέλος, την ημέρα εκείνη πριν από 7 μήνες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωνε 2 θανάτους, έναντι 102 που ανακοινώθηκαν σήμερα.

«Είναι εύκολα κατανοητό ότι τόσο η επιδημιολογική εικόνα, όσο και η πληρότητα στο ΕΣΥ δεν είναι συγκρίσιμα. Δεν έχουμε περιθώρια δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε σημαντική αύξηση κρουσμάτων» σημείωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου. «Να συνυπολογίσουμε την κόπωση του ιατρικού προσωπικού και τον άστατο καιρό που μας κλείνει μέσα», πρόσθεσε.

«Δυσβάσταχτο το κόστος μια ευρείας άρσης των μέτρων»

«Γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι η αύξηση της κινητικότητας θα επιφέρει αύξηση κρουσμάτων. Ποια είναι αυτή που μπορούμε να αντέξουμε. Δεν θα θέλαμε να δούμε τις ΜΕΘ γεμάτες με 600 διασωληνωμένους μέσα στην Πρωτοχρονιά. Τότε θα μιλάγαμε για την επανάκαμψη του δεύτερου κύματος» είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου, απευθύνοντας πάλι έκκληση στους πολίτες να προσέχουν κατά τη διάρκεια των γιορτών. «Μια ευρεία άρση των μέτρων θα είχε δυσβάσταχτο κόστος σε ανθρώπινες ζωές» σημείωσε.

«Ο αόρατος αυτός εχθρός είναι ακόμη ανάμεσά μας και παραμονεύει» είπε κλείνοντας η Βάνα Παπαευαγγέλου. «Ο συνωστισμός και οι συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία υπερμετάδοσης μέσα σε ένα βράδυ» πρόσθεσε.

Μαγιορκίνης: «Η Θεσσαλονίκη θα φτάσει στα επίπεδα της Αττικής όταν σημειώνει 80 διαγνώσεις την ημέρα»

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, στην δική του ενημέρωση αφού αναφέρθηκε στα διεθνή δεδομένα του κορωνοϊού, τόνισε πως: «Η συρρίκνωση του επιδημιολογικού φορτίου συνεχίζεται με τον ίδιο ρυθμό. Στην Αττική η μείωση παρέμεινε στα 8% με 10% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ η Θεσσαλονίκη φτάνει τη μείωση μέχρι και το 30% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η Θεσσαλονίκη θα είναι στα επίπεδα που βρίσκεται σήμερα η Αττική όταν καταγράφει λιγότερες από 80 διαγνώσεις την ημέρα».

Μαγιορκίνης: «Για αυτό είναι μεγαλύτερο το ποσοστό θετικότητας το Σαββατοκύριακο»

Οσον αφορά στα επίπεδα θετικότητας, ο Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στα ειδικά δεδομένα που διαμορφώνονται το Σαββατοκύριακο: «Τα επίπεδα θετικότητας έχουν μεγάλη διακύμανση από ημέρα σε ημέρα. Το Σαββατοκύριακο εκτελούνται λιγότερες εξετάσεις καθώς λιγότεροι άνθρωποι ενδιαφέρονται να κάνουν την εξέταση και λειτουργούν λιγότερα εργαστήρια. Το ποσοστό όμως είναι μεγαλύτερο καθώς εκείνοι που προσέρχονται για τεστ είναι εκείνοι με τα πιο έντονα συμπτώματα».

Οπως είπε επίσης, το ποσοστό θετικότητας θα ανακοινώνεται από τον ΕΟΔΥ από την επόμενη εβδομάδα καθώς είναι ένας σύνθετος υπολογισμός μιας και θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν και η ημέρα δειγματοληψίας.

Πηγή: iefimerida.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook