Κορονοϊός: Συνεδριάζουν ξανά οι ειδικοί – Οι φόβοι για το 3ο κύμα

κορονοϊός-συνεδριάζουν-ξανά-οι-ειδικ-1167269

Τα κρούσματα, τους νοσηλευόμενους αλλά και γενικότερα την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας αναμένεται να εκτιμήσουν αύριο Παρασκευή οι 32 ειδικοί της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, ώστε να κρίνουν εάν μπορούν τις επόμενες δύο εβδομάδες να ανοίξουν νέες δραστηριότητες στη χώρα.

Τα σχολεία

Οι επιστήμονες που έχουν επιφορτισθεί με την ευθύνη του κλεισίματος αλλά και του ανοίγματος της χώρας, θα μελετήσουν διεξοδικά τα δεδομένα που έχουν προκύψει μετά τη λειτουργία των Δημοτικών Σχολείων αλλά και των καταστημάτων.

Σε ό,τι αφορά στα δημοτικά σχολεία, θα μπορούν να εκτιμήσουν την κατάσταση και εάν έχει επιβαρύνει το άνοιγμα τους, την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Συγχρόνως θα εξεταστεί εάν και πότε θα μπορούν να ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια.

Άλλωστε η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ακόμη και διά στόματος πρωθυπουργού ότι προέχει το άνοιγμα των σχολείων. Βέβαια οριστική απόφαση αναμένεται να λάβουν την επόμενη Παρασκευή οπότε και θα έχουν συμπληρωθεί δύο εβδομάδες από το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Τότε θα έχει καταγραφεί και η πιθανή επιβάρυνση από την κατακόρυφη αύξηση της κινητικότητας των πολιτών.

Εξάλλου τα Γυμνάσια και τα Λύκεια με βάση τις θέσεις των ειδικών δεν αναμένεται να ανοίξουν πριν την 1η Φεβρουαρίου.

Παρότι υπάρχουν ειδικοί μέσα στην επιτροπή που θεωρούν πως πρέπει να προηγηθεί το άνοιγμα οικονομικών δραστηριοτήτων, τα κυβερνητικά στελέχη έχουν διαμηνύσει στα μέλη της επιτροπής, τονίζουν έγκυρες πηγές του ethnos.gr, ότι θα πρέπει πρώτα από όλα να εξετάσουν το θέμα των σχολείων.

Οι οικονομικές δραστηριότητες

Από την άλλη οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του ξενοδοχειακού τουρισμού που σχετίζεται με τα χιονοδρομικά κέντρα αλλά και οι εμπλεκόμενοι φορείς πιέζουν δεόντως να ανοίξουν τα χιονοδρομικά καθώς λίγες εβδομάδες μετά δεν θα έχει νόημα.

Ήδη εξάλλου έχει περάσει μεγάλο διάστημα του χειμώνα που τα χιονοδρομικά κέντρα θα μπορούσαν να έχουν ανοίξει, αλλά μέχρι στιγμής υπάρχουν προσκόμματα, περιγράφουν καλά γνωρίζοντες στο ethnos.gr.

Προσκόμματα που σχετίζονται με την απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό αφού οι ειδικοί έχουν διαμηνύσει πως αν επιτραπεί η κυκλοφορία σε άλλους νομούς, είναι πιθανό να υπάρξει διασπορά σε περιοχές που σήμερα θεωρούνται πράσινες. Κάτι που θα προκαλέσει νέες αλυσιδωτές επιπτώσεις στην επιδημιολογική κατάσταση της χώρας.

Πάντως αυτό που θεωρείται σχεδόν βέβαιον είναι πως θα επιτραπεί ξανά το κυνήγι και το ψάρεμα, αφού αποτελούν δύο δραστηριότητες που μπορούν να διεξαχθούν και χωρίς να υπάρξει επαφή μεταξύ πολλών προσώπων.

Φόβοι για τρίτο κύμα

Στο πιο κομβικό επιδημιολογικά σημείο, που μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή να οδηγήσει την χώρα στο τρίτο πανδημικό κύμα βρίσκεται χρονικά η χώρα την τρίτη αυτή εβδομάδα του Ιανουαρίου βάση της αποτύπωσης της καθημερινότητας μέσα από την ανάλυση των λυμάτων.

Όπως εξηγεί στο protothema.gr ο Νίκος Θωμαϊδης καθηγητής αναλυτικής χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών το παραμικρό λάθος μπορεί να προβεί μοιραίο και να οδηγήσει σε καταστάσεις νωρίτερα απ ότι μπορεί να υπολογίζουν ακόμα και οι ειδικοί:

«Σχετικά με τον ιό έχουμε παρατηρήσει μια μικρή αύξηση την τελευταία εβδομάδα της τάξης του 11% κατά μέσο όρο. Αυτό σημαίνει έναν επιπολασμό περίπου στο 0,5%, με άλλα λόγια προβλεπόμενους φορείς. Από το ιικό φορτίο στα λύματα μπορούμε και προβλέπουμε φορείς τόσους συμπτωματικούς τόσους ασυμπτωματικούς» αναφέρει και προσθέτει: «Η εκτίμηση είναι πως αν πάμε με προσοχή στο άνοιγμα του λιανεμπορίου και στην επιστροφή στους χώρους εργασίας, αν και πρέπει να τηρηθεί το μέτρο της τηλεργασίας, όπως οι αποστάσεις και όλα τα υγειονομικά μέτρα, είμαστε σε μια ελεγχόμενη κατάσταση με βάση την χαλάρωση των γιορτών. Τα μέτρα θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούνται με ευλάβεια».

Σύμφωνα με τον καθηγητή αναλυτικής χημείας τα αποτελέσματα από τις τρεις χρονικές στιγμές χαλάρωσης μέσα στις γιορτές τώρα έχουν ξεκινήσει και φαίνονται:

«Στις 20 Οκτωβρίου είδαμε στη λύματα μια απότομη τεράστια αύξηση που σημαίνει πως κάτι έγινε. Αυτό αποτυπώθηκε στην βιαιότητα του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Αυτή την στιγμή απότομη αύξηση είδαμε μόνο τρεις χρονικές στιγμές μέσα στις γιορτές στις 26-27 Δεκεμβρίου, 31-1 Ιανουαρίου και 6-7 Ιανουαρίου. Στις γιορτές είχαμε μπει με το ελάχιστο ιικό φορτίο που είχαμε δει ποτέ. Αυτό σημαίνει πως τα επεισόδια αύξησης δεν είχαν μεγάλη δυναμική τότε, όπως τώρα που παρατηρείται πως κάτι γίνεται. Την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου είχαμε μια αύξηση της τάξης κατά μέσο όρο 22% και την δεύτερη 11%.

Αν την εβδομάδα που διανύουμε δεν δούμε άλλη αύξηση και δούμε μια σταθερότητα ή και μείωση σημαίνει πως πάμε καλά. Αν δούμε κι άλλη αύξηση τότε θα πρέπει να μαζευτούμε, διότι μπορεί ξαφνικά να δώσει τόση διάδοση στην κοινότητα, που να οδηγηθούμε στο τρίτο κύμα που όλοι φοβόμαστε».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook