Κορονοϊός – Σύνδρομο MIS-C στα παιδιά: Τι να προσέξουν οι γονείς – ποια είναι τα ανησυχητικά συμπτώματα

κορονοϊός-σύνδρομο-mis-c-στα-παιδιά-τι-να-1308764

Στο Zarpa Radio 89.6 και στην Ανδρονίκη Κοκοτσάκη μίλησε η κα Παγανιώτα Χίνου, διευθύντρια της Παιδιατρική Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων σχετικά με το σύνδρομο MIS-C το οποίο έχει εμφανιστεί το τελευταίο διάστημα σε παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες.

Όπως είπε η κα Χίνου:

«Το σύνδρομο MIS-C είναι ένα πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο που αποτελεί σοβαρή επιπλοκή της οξείας λοίμωξης από Covid-19. Εμφανίζεται σε παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες. Αποτελεί μια υπερφλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού, γι’ αυτό και εμφανίζει συμπτώματα από πολλά συστήματα. Συνήθως τα συμπτώματα εμφανίζονται 2 – 4 εβδομάδες, καμιά φορά και λίγο πιο αργά, μετά την οξεία λοίμωξη από Covid-19. Υπάρχουν περιπτώσεις που η αρχική νόσηση με τον covid ήταν υποκλινική ή και πολύ ήπια. Παρόλο που ήταν όμως ήπια, μετά το προβλεπόμενο χρονικό διάστημα, μπορεί τα παιδιά να παρουσιάσουν αυτό το σύνδρομο.

«Το σύνδρομο μπορεί να εμφανιστεί με διάφορα συμπτώματα: επηρεάζει πολλά όργανα του οργανισμού μας, εμφανίζεται με υψηλό πυρετό που συνήθως δεν «πέφτει» με τα αντιπυρετικά, αλλά και εμετό, διαρροϊκές κενώσεις, μπορεί να κάνει εξάνθημα, μπορεί να επηρεάσει συστήματα όπως η καρδιά, τα νεφρά, το αίμα, το νευρικό σύστημα.

«Οι γονείς που θα δουν το παιδί τους να είναι σε επηρεασμένη φυσική κατάσταση, θα πρέπει να ανησυχήσουν. Όπως θα πρέπει να ανησυχήσουν όταν το παιδί τους παρουσιάσει θωρακαλγία, κάποιο πόνο στην κοιλιά ή αν κάνει διάρροιες. Θα πρέπει να επισκεφτούν τον παιδίατρο, ο οποίος θα πάρει το ιστορικό του παιδιού, θα το δει κλινικά και θα κρίνει ανάλογα αν θα χρειαστεί να το στείλει στο νοσοκομείο, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις. Είναι πολύ σημαντικό να γίνει έγκαιρα η διάγνωση, γιατί μπορεί να δημιουργηθούν παθογένειες πολύ σοβαρές όπως μυοκαρδίτιδα. Η μυοκαρδίτιδα είναι μια πολύ σοβαρή εκδήλωση της νόσου και μπορεί να επηρεάσει την καρδιακή λειτουργία.

«Στην Ελλάδα είναι αρκετά τα παιδιά που εμφάνισαν το σύνδρομο MIS-C, περίπου πάνω από 100. Στα Χανιά είχαμε δύο περιστατικά, τα οποία έχουν πλέον μια καλή έκβαση. Το πρώτο αφορούσε μια έφηβη στην αρχή της πανδημίας, με προβλήματα στην καρδιά, η οποία μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Χανίων και για πιο εμπεριστατωμένο έλεγχο μετέπειτα στο Ηράκλειο. Το δεύτερο αφορούσε ένα παιδάκι που επίσης παρουσίασε προβλήματα στην καρδιά, το οποίο βρίσκεται στο Ηράκλειο και παρακολουθείται.

«Θεραπεία υπάρχει και γίνεται μόνο στο νοσοκομείο, που μπορεί να εμποδίσει την εξέλιξη της φλεγμονής και τις επιπλοκές της νόσου. Κάθε παιδί που θα εμφανίσει σύνδρομο MIS-C θα πρέπει να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο. Αυτό συμβαίνει, διότι αν χρειαστεί φάρμακο, γίνεται μόνο νοσοκομειακά.

«Στο σύνδρομο MIS-C μπορούμε να κάνουμε διάγνωση και με άλλα φλεγμονώδη σύνδρομα. Δηλαδή, ένα παιδί, το οποίο κάνει πυρετό, μπορεί να πάσχει και από άλλες ασθένειες. Αν τα παιδιά που είχαν νοσήσει από κορονοϊό, εμφάνισαν αργότερα το σύνδρομο και δε το γνωρίζαμε επίσημα, δεν νομίζω να ξέφυγαν σε θέμα υγείας. Πάντα υπάρχει υποψία ότι, υπάρχει κάποια φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού, παρόμοια με το MIS-C και μας κάνει να υποψιαστούμε, προκειμένου να ελέγχουμε το παιδί.

«Υπάρχουν κάποια υποκείμενα νοσήματα που ίσως να μπορούσαν να συμβάλουν προκειμένου να εμφανιστεί στα παιδιά το σύνδρομο MIS-C, όπως η παχυσαρκία, που είναι από τα πιο σημαντικά και κάποια χρόνια νοσήματα καρδιολογικά, νευρολογικά και αιματολογικά.

«Από τις μελέτες που έχουν γίνει, σε εμβολιασμένα και ανεμβολίαστα παιδιά, φαίνεται ότι τα παιδιά που έχουν εμβολιαστεί έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν το σύνδρομο. Το «όπλο» που μας έχει δοθεί, το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, πρέπει να το χρησιμοποιούμε. Είναι πολύ σημαντικό το ότι μας δίνεται η δυνατότητα να εμβολιάσουμε παιδιά άνω των 5 ετών.

Εύχομαι να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά και οι γονείς να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, ειδικά για τα παιδιά που έχουν νοσήσει, αν κάτι τους ανησυχήσει μετά από 2 – 3 εβδομάδες, να απευθυνθούν στο γιατρό τους, ώστε, ότι είναι, να αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

zarpanews.gr

One thought on “Κορονοϊός – Σύνδρομο MIS-C στα παιδιά: Τι να προσέξουν οι γονείς – ποια είναι τα ανησυχητικά συμπτώματα

  1. Αντι να πανε να εμβολιαστου οι ιδιοι οι γονεις και τα παιδια τους μονο βολτες χωρις μασκες ειναι και …..κ…ο μεσα σε βαζουν αυτο ξερω εγω! Και εξαιτιας οοολων αυτων η κατασταση δε θα στρωσει ευκολα….για μερικους …δυστυχως!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook