Κορονοϊός: Στους πόσους βαθμούς πρέπει να πλένετε τα ρούχα σας στο πλυντήριο

κορονοϊός-στους-πόσους-βαθμούς-πρέπε-970366

Οι ειδικοί που μελετούν τον τρόπο μετάδοσης των ιών επιβεβαιώνουν ότι το πλύσιμο των ρούχων σε θερμοκρασία άνω των 56 βαθμών Κελσίου, σκοτώνει όλα τα ίχνη του κορωνοϊού

Η καθηγήτρια Σάκα Στέλτζερ Μπρέιντ, είναι ιολόγος με ειδικότητα στις αναπνευστικές νόσους στο UNSW, που παρακολουθεί στενά την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Αυστραλία, καθώς η χώρα έχει μέχρι στιγμής χιλιάδες κρούσματα και ο αριθμός των νεκρών να ανεβαίνει, με την κυβέρνηση να παίρνει αυστηρότερα μέτρα.

Η καθηγήτρια δήλωσε στην Daily Mail της Αυστραλίας πως το πλύσιμο των ρούχων σε κανονικό πρόγραμμα στο πλυντήριο προκαλεί την αποσύνθεση και τον θάνατο του ιού, πράγμα που σημαίνει ότι είναι απίθανο να κολλήσετε κορωνοϊό από τα ρούχα εάν τα πλένετε ως συνήθως. «Έχει αποδειχθεί πως το πλύσιμο των ρούχων και των λευκών ειδών στους 56 βαθμούς Κελσίου, σκοτώνει τον κορωνοϊό. Δεν χρειάζεται να τα βράσετε, ούτε να προβείται σε extreme μέτρα» λέει.

Οι 56 βαθμοί Κελσίου είναι η θερμοκρασία στην οποία διασπάται ο κορωνοϊός, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτης της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ιατρικής των ΗΠΑ. Οι ιοί μπορούν να αναπαραχθούν μόνο μέσα σε ένα ζωντανό κύτταρο, δηλαδή έξω από το κύτταρο, και μπορούν είτε να μας μολύνουν είτε να αυτοκαταστραφούν προτού βρουν ένα κύτταρο ξενιστή για να πολλαπλασιαστούν. Το πόσο καιρό ένας ιός επιβιώνει έξω από ένα κύτταρο, ποικίλλει ανάλογα με την επιφάνεια στην οποία βρίσκεται.

Τι συμβαίνει με τα πορώδη υλικά και τον κορωνοϊό

Η καθηγήτρια Στέλτσερ Μπρέιντ, είπε ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχει λιγότερη ανάγκη να ανησυχεί κάποιος πως θα κολλήσει κορωνοϊό από πορώδη υλικά, όπως τα ρούχα και τα μαλακά έπιπλα, από ότι από σκληρά αντικείμενα, όπως τα τηλέφωνα και τα πόμολα πόρτας. Τα πορώδη υλικά επιτρέπουν τη διέλευση της υγρασίας, καθιστώντας τα λιγότερο πιθανό να συγκρατούν μολυσματικούς όγκους του ιού, ενώ οι μη πορώδεις επιφάνειες είναι ανθεκτικές στην υγρασία, γεγονός που δημιουργεί ένα έδαφος αναπαραγωγής όπου ο ιός μπορεί να ξεκουραστεί και να συσσωρευτεί.

Ο κορωνοϊός επιβιώνει σε πορώδη, μαλακά υφάσματα μέχρι 24 ώρες

Οι ερευνητές του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ έχουν βρει ότι οι κορωνοϊοί μπορούν να ζήσουν μέχρι και 24 ώρες σε πορώδη, μαλακά υφάσματα και για 72 ώρες σε σκληρά, μη πορώδη υλικά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η βλέννα που περιέχεται σε μολυσμένα σταγονίδια αναπνοής απορροφάται σε μαλακά υφάσματα γρηγορότερα από ότι σε σκληρές επιφάνειες, πράγμα που σημαίνει ότι ο ιός πεθαίνει στα ρούχα και τα μαξιλάρια, νωρίτερα από ότι στην επιφάνεια των τηλεφώνων ή των πόμολων. Αλλά ακόμη κι όταν τα σταγονίδια του κορωνοϊού είναι παρόντα στα ρούχα, μια γρήγορη στροφή στο πλυντήριο θα εξαλείψει κάθε ενεργή λοίμωξη.

Τους ισχυρισμούς αυτούς υποστηρίζει ο καθηγητής Νάιτζελ ΜακΜίλαμ, που μελετά τις αιτίες και την μετάδοση λοιμωδών νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο Griffith του Queensland. Ο καθηγητής δήλωσε ότι δεν χρειάζεται να πλένει ο κόσμος τα ρούχα του περισσότερο ή διαφορετικά από ότι συνήθως – με εξαίρεση τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που εκτίθενται σε υψηλές πυκνότητες του ιού και πρέπει να αφήνουν τα ρούχα αλλά και τον ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό έξω από το σπίτι ή την εργασία.

Απαραίτητη προϋποθεση στο πλύσιμο των ρούχων,είναι το απορρυπαντικό

«Οποιαδήποτε κανονική πλύση θα κάνει τη δουλειά της εφόσον χρησιμοποιείτε απορρυπαντικό. Οι ιοί αποτελούνται από πρωτεΐνες και λίπη που αποσυντίθενται όταν έρθουν σε επαφή με τα επιφανειοδραστικά και το σαπούνι που υπάρχουν στα τυπικά οικιακά απορρυπαντικά» ανέφερε, προσθέτοντας: «Το θερμό πλύσιμο είναι καλύτερο από το κρύο, αν έχετε την επιλογή, αλλά εφόσον χρησιμοποιείτε απορρυπαντικό, προφυλάσσεστε».

Με την άποψη αυτή συμφωνεί και η γιατρός μολυσματικών νόσων της Βοστόνης, Γκαμπριέλα Αντουζάρ Βάσκεθ. «Είναι απολύτως ασφαλές για εσάς να επιστρέφετε στο σπίτι σας με τα κανονικά σας ρούχα και να κάνετε ότι και πριν τον κορωνοϊό» δήλωσε στο Market Watch την Κυριακή.

Τα σχόλια των εμπειρογνωμόνων βασίζονται στα ευρήματα μιας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό New England Journal of Medicine, στην οποία αναφέρεται ότι ο κορωνοϊός μπορεί να επιβιώνει σε χαλκό μέχρι 4 ώρες, σε χαρτόνι και πορώδη υφάσματα για 24 ώρες και σε ανοξείδωτο χάλυβα και πλαστικά μέχρι 3 ημέρες.

Άλλες μελέτες έχον δείξει πως ο ιός μπορεί να παραμείνει σε συνθετικά υλικά που χρησιμοποιούνται σε παπούτσια, όπως το καουτσούκ, μέχρι και 5 ημέρες. Αλλά προειδοποιούν ότι αυτά τα προκαταρκτικά στοιχεία μπορεί να υποτιμηθούν επειδή οι δοκιμές διεξήχθησαν σε κλινικά και εργαστηριακά περιβάλλοντα. «Αυτά τα ευρήματα προέρχονται από μια εργαστηριακή μελέτη. Στον πραγματικό κόσμο, έχουμε διαφορετικές θερμοκρασίες, διαφορετική υγρασία και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες που θα μπορούσαν να επιτρέψουν στον ιό να επιβιώσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» δήλωσε η καθηγήτρια Στέλτσες Μπρέιντ.

Πηγή: iefimerida.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook