Κορoνοϊός: Στο «κόκκινο» το σύστημα υγείας – Μεγάλος αριθμός νοσηλευομένων και ανησυχία για τις ΜΕΘ

Στο «κόκκινο» βρίσκονται τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορoνοϊό στην Αθήνα.

Μάλιστα, ο αριθμός των νοσηλευόμενων κατέγραψε «άλμα» από τους 550 στους 650, μέσα σε μόλις τέσσερις μέρες.

Παράλληλα, άλλοι 395 ασθενείς νοσηλεύονται ως ύποπτα περιστατικά. Η ανησυχία των ειδικών είναι έκδηλη μετά την έξαρση που σημείωσαν τα κρούσματα κορoνοϊού τις τελευταίες ημέρες.

Ο Ευαγγελισμός, το ένα από τα δύο νοσοκομεία αναφοράς για τον κορoνοϊό στην Αθήνα, διαθέτει 90 απλές κλίνες για covid περιστατικά. Από αυτές, μόνο 15 ήταν κενές σήμερα το μεσημέρι της Δευτέρας, σύμφωνα με πληροφορίες του Mega.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το μεσημέρι της Δευτέρας, από τις 12 κλίνες για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, κενή ήταν μόνο μία. Η αύξηση των κρουσμάτων αναγκάζει τα νοσοκομεία να εκτρέπουν όλο και περισσότερους πόρους για τη νοσηλεία των covid περιστατικών.

Παράλληλα, δραματική είναι και η αύξηση των ασθενών που διασωληνώθηκαν μέσα σε ένα 24ωρο: από 84 που ήταν την Κυριακή οι διασωληνωμένοι ανήλθαν τη Δευτέρα σε 95.

Το ΕΣΥ είναι σε θέση να «αντιμετωπίσει οποιαδήποτε δυσμενή εξέλιξη»
Ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, υπογράμμισε κατά την πρόσφατη ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας ότι «από την αρχή της πανδημίας προετοιμαζόμασταν για τα κακά σενάρια. Ανάλογα με την εξέλιξη της νόσου προσαρμόζουμε και αναδιατάσσουμε τις δυνάμεις μας».

Και διευκρίνισε ότι σήμερα στην Αττική υπάρχουν 140 κλίνες ΜΕΘ-Covid, ενώ σε επίπεδο επικράτειας ο αριθμός τους αγγίζει τις 288 κλίνες, προσθέτοντας ότι το ΕΣΥ είναι σε θέση να «αντιμετωπίσει οποιαδήποτε δυσμενή εξέλιξη».

Σε κάθε περίπτωση εντύπωση προκαλεί και η γεωγραφική κατανομή των νοσηλειών, καθώς παρατηρείται μια σταθεροποίηση στις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αττικής με το «βάρος» να μεταφέρεται στα νοσοκομεία της περιφέρειας.

Είναι ενδεικτικό πως την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκαν 14 εισαγωγές στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και πέντε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Γώγος: Όσο χρειάζονται να ανοίγουν κλινικές κορωνοϊού πιέζεται το σύστημα στα υπόλοιπα
Τέλη Δεκεμβρίου περιμένουμε τις εγκρίσεις για τα εμβόλια ανέφερε μεταξύ άλλων ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος.

Όπως ο ίδιος υπογράμμισε, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, τέλη Δεκεμβρίου πιθανότατα θα υπάρχουν οι εγκρίσεις μερικών από τις πλατφόρμες εμβολίων και αρχικά θα γίνουν οι εμβολιασμοί των υγειονομικών ενώ σημείωσε πως θα χρειαστεί τουλάχιστον περίπου ένα χρόνο για να υπάρξει μια συνολική ανοσία. Ωστόσο, ο κ. Γώγος επεσήμανε πως τα μέτρα δημόσιας υγείας θα έχουμε και το 2021 τα οποία όπως ανέφερε θα βοηθήσουν και σε άλλα νοσήματα πχ γρίπη κλπ.

Παράλληλα, σημείωσε πως δεν αποκλείεται να δούμε αυτή την βδομάδα πάνω από 1.000 κρούσματα, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για την πίεση στο σύστημα υγείας τονίζοντας πως οι νοσηλευόμενοι στις κλινικές κοντεύουν τους 1000 ενώ στα Γιάννενα υπάρχει πίεση και στις κλινικές covid (όχι στις μονάδες).

Όπως εξήγησε όσο χρειάζονται να ανοίγουν κλινικές κορωνοϊού πιέζεται το σύστημα στα υπόλοιπα.

«Υπάρχει πραγματικά πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων ανέφερε πως είναι γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά ενώ τόνισε πως τώρα αυτή είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι τον Μάρτιο παρότι υπάρχει καλύτερη προετοιμασία πλέον.

Σχετικά με τα μέτρα υπογράμμισε πως αν τα μέτρα δεν πάνε καλά δεν είναι απίθανο το lockdown και πως πάνω από 2.000 κρούσματα σημαίνει νέα μέτρα. Ωστόσο, ανέφερε πως τα τωρινά μέτρα είναι ικανοποιητικά.

«Η γενική τήρηση της μάσκας θα αλλάξει τον αριθμό των κρουσμάτων»

Τέλος, o καθηγητής είπε πως υπάρχει το σενάριο ότι έρχεται τώρα μεγάλο κύμα κορωνοϊού ενώ επεσήμανε ότι η τηλεργασία πρέπει να αυξηθεί για να μην κυκλοφορεί πολύς κόσμος έξω δηλαδή το 50% να γίνει 70 ή και 80%.

cnn.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ