Κορονοϊός: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε τον πλανήτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

κορονοϊός-σε-κατάσταση-έκτακτης-ανάγ-990410

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την δημόσια υγεία εξαιτίας της εξάπλωσης του κορονοϊού εκτός της Κίνας σε δεκάδες χώρες ανά τον πλανήτη.

Ο Τεντρος Αντχάνομ Γκεμπρεγιέσους, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, ανακοίνωσε την απόφαση αυτή μετά το πέρας της συνάντησης των μελών της Επιτροπής Εκτάκτων Αναγκών, που συγκλήθηκε εκτάκτως για τρίτη φορά μέσα σε μία εβδομάδα.

«Η μεγαλύτερη ανησυχία μας είναι το ενδεχόμενο ο ιός να εξαπλωθεί σε χώρες τα σύστηματα υγείας των οποίων είναι πιο αδύναμα. Δεν πρόκειται για μια ψήφο περιφρόνησης προς την Κίνα», υπογράμμισε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία έχουν καταγραφεί 7.818 επιβεβαιωμένα κρούασματα σε παγκόσμιο επίπεδο. Από αυτά, 7.736 βρίσκονται στην Κίνα και τα 1.370 κρίνονται σοβαρά ενώ υπάρχουν ακόμη 12.167 ύποπτες περιπτώσεις.

Μέχρι σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 170 άνθρωποι.

Εκτός της Κίνας, υπάρχουν 82 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις σε τουλάχιστον 18 χώρες.

Την Πέμπτη, εξάλλου, έγινε γνωστό πως στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης έχει τεθεί σε καραντίνα ένας μεσήλικας άνδρας, ο οποίος αποτελεί και το πρώτο ύποπτο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα (δείτε ΕΔΩ).

Την περασμένη εβδομάδα ο ΠΟΥ είχε αποφανθεί πως δεν συνέτρεχαν ακόμη οι λόγοι για την κήρυξη εκτάκτου ανάγκης σε διεθνές επίπεδο, όμως τα αυξανόμενα κρούσματα και η διάδοση του νέου φονικού ιού εκτός Κίνας σε συνδυασμό για τις ενδείξεις μετάδοσής του από άνθρωπο σε άνθρωπο, ανάγκασαν την επιστημονική κοινόιτητα να ανεβάσει το επίπεδο συναγερμού.

Πηγή: huffingtonpost.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook