Κορoνοϊός: Προβληματισμός για τον θάνατο του 35χρονου – Γιατί πεθαίνουν νέοι άνθρωποι;

κορoνοϊός-προβληματισμός-για-τον-θάνα-1031141

O SARS-CoV-2 «είναι ένας ιός που δεν έχουμε ανοσία. Άρα μπορεί να νοσήσουμε όλοι. Και νέοι νοσούν», έχει πει στις 6 Απριλίου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, κ. Σωτήρης Τσιόδρας. Πράγματι οι περιπτώσεις δύο νέων και φαινομενικά υγιών ατόμων, ενός 42χρονου και ενός 35χρονου επιβεβαιώνουν με τον πιο σκληρό τρόπο ότι όχι μόνο νοσούν από COVID-19 νέοι και υγιείς αλλά μπορεί και να χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με διεθνή επιδημιολογικά δεδομένα, η θνησιμότητα στα παιδιά (0-19 ετών) είναι 0,2% βάσει στοιχείων που αφορούσαν στη Νότια Κορέα, την Κίνα, την Ιταλία και την Ισπανία. Στην ηλικιακή ομάδα 20-29 ετών η θνησιμότητα στις προαναφερόμενες χώρες κυμαίνεται μεταξύ 0,22% και 0,2%, στα άτομα 30-39 ετών από 0,11% έως 0,3%, ενώ στην ηλικιακή ομάδα 40-49 ετών από 0,08% έως 0,4%.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο κ. Τσιόδρας, στην ομάδα των 0-17 ετών δεν έχουμε κανέναν καταγεγραμμένο θάνατο μέχρι σήμερα, ενώ στην ομάδα 18-39 ετών έχουν καταγραφεί δύο θάνατοι, στα άτομα 40-64 ετών 29 θάνατοι και οι υπόλοιποι θανόντες είναι άνω των 65 ετών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το σύνολο των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας, με γνωστή και επιβεβαιωμένη την ηλικία τους, το 30,9% είναι μεταξύ 18-39 ετών, το 44% είναι 40-64 ετών, το 22% είναι 65 ετών και άνω και ένας πολύ μικρός αριθμός, 79 κρούσματα, είναι παιδιά ηλικίας 0-17 ετών.

Δύο θάνατοι που προκαλούν προβληματισμό

Στις 25 Μαρτίου έχασε τη μάχη για τη ζωή 42χρονος Γερμανός, επισκέπτης καθηγητής στο τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ο νεαρός άνδρας είχε προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό και είχε εισαχθεί για νοσηλεία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ). Ενώ έδειχνε να βρίσκεται σε καλή κατάσταση, λίγες ώρες αργότερα, εξέπνευσε. Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα στον άτυχο άνδρα «εμφανίστηκε θρόμβωση στα αγγεία του πνεύμονα». Πρόκειται για μια επιπλοκή που έχει συσχετιστεί με τη λοίμωξη από τον νέο ιό, αλλά δεν αφορά σε μεγάλο ποσοστό νοσηλευόμενων ασθενών.

Χθες Τρίτη του Πάσχα στο Νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος» Θεσσαλονίκης καταγράφηκε ο θάνατος του 35χρονου άνδρα, χωρίς γνωστά υποκείμενα νοσήματα. Σύμφωνα με αναφορές της οικογένειας του ο άνδρας εμφάνισε πυρετό στις 10 Απριλίου και τη Μεγάλη Δευτέρα πήγε στο νοσοκομείο όπου του έγινε κλινικοεργαστηριακός έλεγχος. Τη Μεγάλη Πέμπτη διαπιστώθηκε εικόνα βαριάς πνευμονίας και εν τέλει τη Μεγάλη Παρασκευή διασωληνώθηκε και εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Τελικά στις 21 Απριλίου έχασε τη μάχη για τη ζωή.

Τα δύο αυτά περιστατικά, όπως είναι φυσικό δημιουργούν προβληματισμό και φόβο καθώς επρόκειτο για υγιή άτομα χωρίς γνωστά υποκείμενα νοσήματα.

Σχολιάζοντας τον θάνατο του 35χρονου άνδρα από τη Θεσσαλονίκη ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό κ. Σωτήρης Τσιόδρας υπενθύμισε ότι, «καταγράφονται και θάνατοι σε νεαρούς συμπολίτες μας, χωρίς να έχουν άλλα προβλήματα υγείας» και εξήγησε πως το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με άλλα νοσήματα του κατωτέρου αναπνευστικού, όπως πνευμονίες από μικρόβια, βακτήρια όπως ο πνευμονόκοκκος και η γρίπη, όπου καταγράφονται παρόμοια σοβαρά τέτοια περιστατικά.

protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook