Κορονοϊός: Πωλούν στο dark web ανύπαρκτα «εμβόλια» σε εξωφρενική τιμή

κορονοϊός-πωλούν-στο-dark-web-ανύπαρκτα-εμβ-1163816

Επιτήδειοι από την Κίνα φαίνεται πως έχουν στήσει στο dark web ένα δίκτυο παράνομης πώλησης «εμβολίων», έναντι εξωφρενικών τιμών.

Το dark web είναι περιοχή του διαδικτύου, για την οποία απαιτείται εξειδικευμένο λογισμικό προκειμένου να αποκτήσει κανείς πρόσβαση, και η οποία χρησιμοποιείται εκτεταμένα για την πώληση όπλων, ναρκωτικών και άλλων παράνομων προϊόντων.

Τώρα, η εταιρεία ηλεκτρονικής ασφάλειας «Check Point» διαπίστωσε πως το dark web έχει κατακλυστεί από αγγελίες που προσφέρουν τα δήθεν «εμβόλια» με αντάλλαγμα bitcoin, η αξία των οποίων μπορεί να φτάνει έως και τα 1.000 δολάρια (περίπου 820 ευρώ).

Τα bitcoin αποτελούν την πιο διαδεδομένη μορφή «κρυπτονομισμάτων» που διακινούνται διαδικτυακά, καθώς εξυπηρετούν ιδιαίτερα στις ανώνυμες πληρωμές- αν και, τελευταία, έχουν γίνει πολύ πιο εντοπίσιμα.

Στις αγγελίες αυτές η μάρκα και ο τύπος του εμβολίου συνήθως δεν προσδιορίζονται, ενώ κανένα εμβόλιο δεν καταλήγει εν τέλει στην πόρτα του αγοραστή, αφού αυτός καταβάλει στον εκάστοτε πωλητή το αντίτιμο.

Ορισμένοι «πωλητές» μάλιστα, προσφέρουν μαζικές ποσότητες εμβολίων, π.χ. 10.000 υποτιθέμενα φιαλίδια για την τιμή των 30.000 δολαρίων.

Άλλοι πάλι, ισχυρίζονται πως απαιτούνται περισσότερες δόσεις του εμβολίου για κάθε άτομο, με έναν πωλητή να προσφέρει 14 ατομικές δόσεις του «εμβολίου» για 300 δολάρια.

Οι ερευνητές επιχείρησαν να αγοράσουν ένα εμβόλιο αξίας 750 δολαρίων από ένα μυστηριώδη πωλητή, ο οποίος ισχυριζόταν πως προσέφερε εμβόλια που έχουν παρασκευαστεί στην Κίνα.

Αφού οι ερευνητές κατέθεσαν τα λεφτά και έδωσαν μια διεύθυνση στον πωλητή, ο λογαριασμός του στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων «Telegram» διαγράφηκε, ενώ οι ερευνητές περιμένουν το…εμβόλιο ακόμα.

Η εταιρεία Check Point απέδωσε την νέα τάση στο γεγονός ότι πολύς κόσμος δεν θέλει να περιμένει την σειρά του για να λάβει το εμβόλιο επίσημα.

«Δυστυχώς, ενώ οι περισσότεροι από εμάς παρακολουθούμε τις εξελίξεις με ελπίδα, κάποιοι τις παρακολουθούν με απληστία και κακή πρόθεση, θέλοντας να κεφαλαιοποιήσουν την ανησυχία του κόσμου για τον Covid-19 και την σφοδρή επιθυμία του να προστατευτεί από αυτόν», έγραψε η εταιρεία σε επίσημη ανακοίνωση στο blog της.

eleftherostypos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook