Κορονοϊός: Ποιες χώρες της Ευρώπης είναι υπέρ του διαβατηρίου εμβολιασμού

κορονοϊός-ποιες-χώρες-της-ευρώπης-είν-1181698

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη ανακοινώσει τη δημιουργία διαβατηρίου εμβολιασμού κατά του Covid-19, αλλά αυτό το μέτρο διχάζει τη Γηραιά Ήπειρο. Ενώ η Γαλλία θεωρεί τη συζήτηση «πρόωρη» – τουλάχιστον επίσημα – πολλά ευρωπαϊκά κράτη έχουν ήδη εκφράσει δημόσια τη θέση τους επί του θέματος.

Ιδιαίτερα οι νότιες χώρες με ισχυρή τουριστική βιομηχανία, με πρώτη την Ελλάδα, η οποία υπέβαλε τον Ιανουάριο πρόταση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη θέσπιση ευρωπαϊκού «πιστοποιητικού εμβολιασμού», προκειμένου να διευκολυνθούν τα ταξίδια εντός της ΕΕ. Βορειότερα, οι σκανδιναβικές χώρες φαίνεται να βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος, υποστηρίζοντας τη δημιουργία ενός «διαβατηρίου κορώνα», το οποίο θα επέτρεπε επίσης την παρακολούθηση αθλητικών και πολιτιστικών παραστάσεων κ.λπ.

Τελικά, μόνο τα κράτη της Δυτικής Ευρώπης και το Ηνωμένο Βασίλειο φαίνονται να είναι πολύ αντίθετα. Οι λόγοι που επικαλούνται είναι πολλαπλοί. Εμπόδιο στην ελεύθερη κυκλοφορία, «διάκριση» κατά των μη εμβολιασμένων, αμφιβολίες σχετικά με τη διάρκεια της ανοσίας, σχετικά με τη μεταδοτικότητα του ιού…

Αν και τις τελευταίες εβδομάδες είναι όλο και λιγότερο έντονη, η δυσπιστία έναντι των εμβολίων μπορεί επίσης να περιπλέξει την εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου. Ως προς την Ελλάδα αναφέρεται: Η Ελλάδα υπέβαλε τον Ιανουάριο πρόταση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη θέσπιση ευρωπαϊκού «πιστοποιητικού εμβολιασμού» για τη διευκόλυνση των ταξιδιών εντός της ΕΕ. Συνήψε, επίσης, συμφωνία με το Ισραήλ, στις 8 Φεβρουαρίου 2021, που επιτρέπει στους αντίστοιχους πολίτες τους που έχουν εμβολιαστεί να ταξιδέψουν χωρίς περιορισμούς σε αυτές τις δύο χώρες.

enikos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook